english

ARTPOOL - The Experimental Art Archive of East-Central Europe
History of an active archive for producing, networking, curating, and researching art since 1970



Szerkesztették:
Galántai György és
Klaniczay Júlia

Előszó: Kristine Stiles

Artpool - Budapest, 2013

angol nyelvű kiadvány
21 x 29.7 cm, 536 oldal, mintegy
1500 illusztráció, névmutató
500 számozott példány


ISBN 978-963-08-7225-6
16.500 Ft / 55 EUR / 75 USD

A könyv megjelenését támogatták:
ERSTE Foundation és az NKA


A kiadvány pdf változata itt olvasható     vagy innen letölthető (81 MB)

Magyar fordítások:
Kristine Stiles: Előszó
Klaniczay Júlia és Galántai György: Bevezető és köszönetnyilvánítás

RECENZIÓK magyar | nemzetközi - VISSZAJELZÉSEK magyar | nemzetközi

KÖNYVBEMUTATÓ : BUDAPEST - BERLIN - BÉCS

KÖNYVVÁSÁR : LIPCSE

KÖNYVISMERTETŐ

Hogyan képes egy művészeti kezdeményezés, az Artpool, több mint négy évtizeden át Közép-Kelet Európából, Budapestről egy, a világot átfogó – kezdetben analóg (posta) majd digitális (internet) – művészeti háló jelentős csomópontjává, referencia-pontjává válni?

Hogyan képes a történelem és a tudományos technikai fejlődés "viharaiban" újból és újból érvényesen megszólalni, és megszólítani?

Ezekre a kérdésekre is keresi a választ ez a kiadvány.

Az Artpool eredeti dokumentumokkal, számos fotóval, illusztrációval kronologikusan bemutatott története az események és kiállítások rövid ismertetésével, részletes bibliográfiával és hivatkozásokkal az 1970 és 1973 közötti balatonboglári Kápolna-műterem kiállításaitól, az Artpool archívum 1979-es megalapításán át az Artpool Művészetkutató Központ 1992-es budapesti megnyitásáig és a 2010-es évekre rangos kutatóhellyé válásáig követi nyomon a Galántai György képzőművész által több mint negyven éve útjára indított, majd pedig Klaniczay Júliával közösen megvalósított művészeti projektet.

Az Artpool "Aktív Archívum" koncepcióra épülő, a folyamatosan változó világ inspirálta tematikákat tárgyaló nemzetközi kiállításaira sok száz művész küldte el alkotásait a világ minden tájáról, ahogy Galántai György és az Artpool is résztvevője volt az "Örök hálózat" más csomópontjaiban szervezett eseményeknek.

A negyven év során az Artpoolban lerakódó információ, a kialakuló gyűjtemények, az ezekre épülő kutatómunka képezi a mai intézmény szövetét, mely a művészeti történések mögött informál arról a viharos majdnem fél évszázadról is, melyben az Artpool kialakult és napjainkig működik, és melyet többek között az alábbi fogalmakkal jellemezhetünk:

kommunizmus, vasfüggöny, titkos jelentések, telefonlehallgatások, betiltások, "legvidámabb barakk", szamizdat kiadványok, ellenkultúra, rendszerváltás, demokratikus átmenet, sajtó- és szólásszabadság, független nonprofit kezdeményezések, Európai Unió; 20. század, ezredforduló, 21. század; technológiai és kommunikációs robbanás...

"A konceptuális művészet, a performansz, az installáció és a videoművészet történetének, valamint az olyan efemer médiumok, mint a művészbélyegek, művész-képeslapok , gumibélyegző nyomatok, illetve művészírások és szamizdat kiadványok kiemelkedő korszakát dokumentáló kötet, az "ARTPOOL The Experimental Art Archive of East- Central Europe" ["ARTPOOL – Közép-Kelet-Európa experimentális művészeti archívuma"] megjelenése jelentős művészettörténeti esemény. Lenyűgöző az Artpool archívumában megtestesülő munka, mind mennyiségében és hatókörében, mind pedig az Artpoolt létrehozó művészek képzelő- és intellektuális ereje és bátorsága tekintetében. A kezünkben tartott kötet rávilágít az Artpool létrejöttéhez vezető eseményekre és megmutatja, hogy gyökereinek közép-kelet-európai kontextusa ellenére társadalmi és kulturális szerepvállalása a kezdetektől fogva széles nemzetközi közösséget érintett." – Kristine Stiles (részlet a könyv előszavából)