Vető János ""Szellemes"" NahTe idéz - kiállítás - megnyitotta Altorjay Gábor
vidám integrál
""SZELLEMES"" NAH TE IDÉZ

"A VIDÁMSÁG NEM EGY ELHATÁROZÁS, HANEM EGY TUDÁST IGÉNYLŐ DOLOG. MINÉL JOBBAN TANULUNK ÉS DOLGOZUNK, ANNÁL VIDÁMABB ÉS NAGYSZERŰBB MUNKÁKAT TUDUNK KÉSZÍTENI." (Baksa-Sós János, 1982)

Vető János, Jánoska, János, Jancsi, Nah Te, Kína Herceg, a Vető 60 éves (videó)


"Nem az első eset, hogy a Budapest Galéria Lajos utcai termeiben valahol viszontlátom a műveimet, de ez lesz itt az első alkalom, hogy az összes teremre komponálhattam egy kiállítást. A tér felettébb idegen és nehéz, így megpróbáltam ide képzelni egy ezt a teret belakni képes bemutatót. Magától értetődő volt, hogy a "Tricolorok" az alsó szinten helyiségről helyiségre legyenek bemutatva a térbe függesztve. Az emeletre érve, eljutunk az idézet földjére. A múltból kiragadott saját és más művészek munkái, Zuzu-Vető feldolgozások, mint eredeti NahTe.


Lesz itt emigrációjában is üldözött iráni művésztől Erdély Miklósig, Thomas Warmingon át minden. A semmi. A régi levegő fátylán átderengő mámor.


General Pop, közel vagy távol. Az őszeleji napsütés keveredése a teret átdimenzionáló videó vetítés szembalzsamával átitatott málevichi minimál, az ácskapcsok, és az üveglapok sugárzó agresszióját egyensúlyozó fluoreszkáló részletek, a jelenbe üzenő múlt. Régi képek felelevenítése, újraélesztése. Jelenbe emelés. A 3 darab 70 x 10-es hallgathatatlan kazetta, székes, pukkanó fóliás, optikai csalódásos csontváz fényképek megfigyelése az immortalitás zászlóján keresztül." Vető János, 2013 / videó a kiállításról

idézet - 1983. február: "Új zászlók, új szelek"

idézet - "... Vető és Méhes művészi módszere az utalás, az idézet. De nem azonosulnak a felemlegetett korstílussal, utalásuk karikaturisztikus élű, “idézőjelbe tett idézet”, – bár néhol kísértetiesen emlékeztet a “Roszta ablakok” korabeli eredeti, aktuális társadalomkritikai hangvételére." (Gyetvai Ágnes, 1982)

idézet - "Jelen pillanatban (81. XII. 21. 0h05) Vető János és radikál szomnambulista barátai, valószínűleg még öntudatlanul, de egyre határozottabb gesztusokkal átpártolnak a Cirkusztól a Luna parkhoz. A Luna park magyar megfelelője pedig Vidám park, ez máris egy alapvető kritérium." (Kistamás László, 1983)

idézet - "Ebben a világhelyzetben ez a derűs optimizmus, ez tilos. Másrésztől pedig derűs optimizmus nélkül nem lesz derűs jövő … mert kedvtelen pesszimizmusból leégett városok lesznek." (Vető János, 1983)

idézet - "a Vető volt az egyike azoknak, akik elsőként vették észre, hogy új szelek fújnak a művészetben, vagyis mintha megszűnőfélben lenne ez a heroikus avantgardista kiállás, amely fejjel megy neki a falnak … s ehelyett egy új mentalitás lép föl, hogy vidáman, derűsen, optimista módon állandóan dolgozni kell." (Beke László, 1983)

idézet - "Ahol élünk, az meseszerű hely, vagyis azzá tehetnénk, ha a világ nem önmaga ellen dolgozna. És a rosszat sokkal gyakrabban tapasztaljuk fent, mint lent. A Zuzu és Vető alkotta világ méltó ellenfele e földi világnak, mert megalkuvás nélkül, őszintén szól a jelenről, a jövőről s az egyetlen lehetséges alternatíváról." (dr.P.Horváth, 1984)

idézet - "... például, amikor a Vető János és Méhes Lóránt elkezdtek festeni rock-festészetet vagy produktivista festészetet vagy optimista festészetet, akkor az már megfigyelhető volt, hogy annak ellenére, hogy ők nagyon jól beleillenének mondjuk egy német kiállításba, olyan értékeket tudnak fölmutatni azzal, hogy helyi dolgokra reagálnak, hogy ezzel egyszersmind el is különülnek a nemzetközi dolgoktól." (Beke László, 1984)

idézet - "Akárcsak a Balaton, Trabant is 1980 nyarán született, nem sokkal Hajas Tibor performansz művész halálos autóbalesete után. A Szeged felé robogó, árokba borult kocsiban utazott Hajas barátja, performanszainak asszisztense és fotódokumentálója, Vető János is, aki egy válltöréssel megúszta. Utána, gyerekkori barátai, Lukin Gábor, Méhes Lóránt és Méhes Marietta segítettek neki regenerálódni - és kitalálták a Trabantot." (Szőnyei Tamás)

Vető János fotók Dixiről (1974-1988)

ARTPOOL RÁDIÓ 1 / 05. Részlet a Kabaren c. film zenéjéből (1983)

ARTPOOL RÁDIÓ 3 / Budapest - Bécs - Berlin - telefonkoncert (1983)

ARTPOOL HANGARCHÍVUM - 02 - 07 - 08 - 12

videó - "KÍNA herceg RÖPKESZÓZAT" c. előadása, (1992)

videó - téma / subject: Galántai70 - Vető János (2011)

és még több videó: NahTe53