LUDWIG MÚZEUM
KORTÁRS MŰVÉSZETI MÚZEUM
MUSEUM OF CONTEMPORARY ART

LUMU - preparations | installing | opening | exhibition tour | finissage | press

(amelyről a Pécsi Zoltán fedőnevű ügynök, alias Algol László, alias Hábermann M. Gusztáv jelentéseiben oly részletesen beszámolt, ám az ügynökjelentés sajnálatos módon nem látható a kiállításon)

http://www.galantai.hu/festo/1980/800520.html

Megbízható adataink szerint a Fiatal Művészek Klubjában - 1980. május 23-29-ig - Guglielmo Achille Cavellini olasz állampolgár "műveiből" rendeznek kiállítást, melyet 1980. május 23-án 19 órakor Somogyi György művészeti író nyit meg.

G. A. Cavellinit - a hivatalos kulturális szervek engedélye nélkül - Galántai György festőművész hívta meg Magyarországra. A kiállítást saját elképzelése szerint Galántai szervezi.

A rendezvény megtekintésére, illetve a megnyitóra 300 személy meghívását tervezik. A meghívottak jelentős része ellenséges tevékenység alapos gyanúja miatt szerveink látókörében van.

http://www.galantai.hu/festo/1980/800605.html

A megnyitón jelenlévő művész számos személy portréját is elkészítette, köztük elsőként Forgáchét, akivel ezt a mozzanatot is valószínűleg előre egyeztette.

Galántai a kiállítást felhasználta arra, hogy saját maga által rendezett "Művek Cavelliniről" kiállítással kösse egybe. Ez nem volt más, mint az egyik terem egyik falán bemutatott, mintegy 30 - javarészt fiatal - művésztől származó, Galántai gyűjteményébe került mű. Ezek Cavellinihez kapcsolódnak, vele hoznak összefüggésbe különböző - javarészt gyermeteg - ötleteket.

Értékelés: "Pécsi" fn.-ű tmb. Jól hajtotta végre feladatát. Megbízható, ellenőrzött információt hozott a Galántai által szervezett Cavellini kiállításról.

Intézkedés: Az információt felhasználjuk tervezett szignalizációs jelentéseinkhez.

Feladat: Látogassa meg Galántait. Szerezzen információkat tevékenységéről, terveiről.

http://www.galantai.hu/festo/1980/800618.html

Engedélyezett javaslat alapján szóbeli tájékoztatást adtunk
G A L Á N T A I GYÖRGY festőművész tevékenységéről Borbély Károly elvtársnak, a Művészeti Alap igazgatóhelyettesének. (A Művészeti Alap igazgatója tájékoztatásunk időpontjában szabadságon volt.)

Átadtuk Borbély elvtársnak az "Art Pool" angol nyelvű propagandaanyag egy példányát. Megemlítettük azt, hogy e tájékoztatást azért tartottuk szükségesnek, mert tudomásunk szerint Galántai segélyt kért a Művészeti Alaptól, s arra lehet számítani, hogy az így kapott pénzből tovább folytatja ellenséges propagandatevékenységét.

Érdeklődött, hogyan ítéljük meg Galántai tevékenységét. Elmondtuk, hogy alapvetően fellazító tevékenységként értékeljük. Tapasztalataink szerint egyik kulturális szervet a másikkal szemben is igyekszik kijátszani.

Elmondta: eléggé meglepetten látja így a névsort felületesen átnézve is, hogy az Alap tagjai közül - akiket különböző módon segítenek - részt vesznek Galántai tevékenységében. (Pl. Hegyi Loránd 1.000 forint ösztöndíjat kap tőlük.)

Nem ismeri, Galántai milyen kéréssel fordult az Alaphoz, meg fogja érdeklődni, de nem adnak számára olyan anyagi juttatást, amelyet nem kell visszafizetnie.

http://www.galantai.hu/festo/1980/800712.html

Galántai 1980. május 23-29-ig Cavellini olasz állampolgár "műveiből" az FMK-ban rendezett kiállítást. A rendszabályon keletkezett anyagok szerint Cavellinit Galántai hívta meg Magyarországra, és elkötelezte magát az olasz "művész" tevékenységének népszerűsítése mellett.

Információink szerint Cavellini nagy hatással volt Galántaira, így a közelmúltban megalakította "Cavellini Stúdióját". A Galántai által létrehozott "GAC Stúdió" első összejövetelét 1980. június 11-én Forgács Péter - Budapest, II., Fény u. 10. V. em. 3. szám alatti - lakásán tartották. Más úton keletkezett adataink szerint az összejövetelre 35 személyt hívott meg célszemélyünk.

Megállapítottuk, hogy Galántai György kapcsolatépítési törekvése fokozódott. Kapcsolatait a kulturális élet egész területére kiépítette, közülük a legfontosabbakat ismerjük.

"Festő" fn.-ű célszemélyünk ellenséges tevékenysége, egyre fokozódó kül- és belföldi kapcsolatépítési törekvése a bizalmas nyomozás folytatását, a 3/a operatív technikai rendszabály 1980. december 31-ig történő meghosszabbítását teszi szükségessé.

http://www.galantai.hu/festo/1980/800729.html

"Folyó hó 17-én, csütörtökön egy ismerősöm hosszabb beszélgetést folytatott Galántai Györggyel, annak Frankel Leó úti műtermében.

Galántai elmondotta, hogy az általa "vezetett" budapesti "Cavellini-Stúdió" (Studio Cavellinio) voltaképp még nem alakult meg. Cavellini jelenleg készíti a Stúdió alapító levelét, ami maga is egyfajta "műalkotásnak" ígérkezik, s ezt a jövőben küldi meg Galántainak. A Stúdiónak azonban ez után sem lesz nyilvántartott tagsága, hanem laza csoportosulásként működik, amelyben elsősorban Galántai, felesége és a Forgách-testvérek - azaz a budapesti Cavellini kiállítás korábbi szervezői - vállalnak szerepet.

Galántai és felesége a közeljövőben képzőművészeti "akciókat" tervez, amelyek Cavellinihez kapcsolódnak. A budapesti Cavellini-kiállítás idején a Hősök terén már sor került egy ilyesfajta "akcióra": Galántai és felesége egy híres szovjet szoboralkotásnak, Muhina művének (a szovjet filmek elején a "MoszFilm" emblémájaként is látható) a testhelyzetét vették fel, és hosszabb ideig ebben a pózban álltak, mintegy "megjelenítették" színészek módjára a szobrot. Közben a Budapesten tartózkodó Cavellini egyik ismert akciójával járult hozzá a kevés járókelőt vonzó eseményhez; a két szoboralak fehér ruhájára hosszabb szöveget "össztörténetiesítés" írt fel. Mindezt lefényképezték.

A mail-art kérdésében Galántai már hosszabb ideje ellentétbe került tekintélyes avantgarde művészekkel és kritikusokkal, elsősorban Beke Lászlóval. Az ellentétek az utóbbi időben csak mélyültek, s nemegyszer ellenségeskedéssé fajultak. (Beke szerint a mail art-nak nincs jövője, s ma már nem érdemes vele foglalkozni.)

Galántai művészeti gyűjteménye, az Art Pool rohamosan növekszik. Napról napra érkeznek anyagok, nemegyszer terjedelmesebb kötetek. Galántai minden esetben viszonozza ezeket valamilyen küldeménnyel, legalább egy "Art Pool" levelezőlappal, amelyből több változatot készíttetett.

Értékelés: Operatív szempontból értékes információk keletkeztek Galántai György terveiről, akcióiról, "Art Pool" gyűjteményének helyzetéről, gondjairól.

Intézkedés: Az információkat felhasználjuk szignalizációs jelentéseinknél.

Feladat: - A megbeszéltek szerint kísérje figyelemmel Galántai György és Beke László tevékenységét.

http://www.galantai.hu/festo/1980/800821PZ.html

A levelezőlap azt sugallja, hogy a rajta szereplő személyek - így Marx, Lenin, Mao, Castro és mások - felelősek azért, hogy a történelem során pusztító háborúk robbantak ki. A szöveg ugyanakkor gúnyt űz a béketörekvésekből, a békeharcokból. Elején az olvasó joggal gondolja, hogy valóban a nukleáris háború ellen szól Cavellini. Később azonban váratlanul kiderül, hogy a háború elkerülését elsősorban azért támogatja, hogy saját - az "egyetemes történelem" jelentős "alkotásainak felnagyított - munkái az utókorra maradhassanak."

Értékelés: A tmb. feladata volt a Cavellini által terjesztett angol nyelvű propagandaanyag fordítása és értékelése. Az értékelés alapján keletkezett információ operatív szempontból értékes.

Intézkedés: Az információt G. A. Cavelliniről tervezett értékelő jelentéshez felhasználjuk.

Feladat: Vegyen részt Hajas Tibor temetésén, kísérje figyelemmel a résztvevők magatartását, tevékenységét. Szerezzen információt a célszemélyek terveiről.

http://www.galantai.hu/festo/1980/800821.html

"Kovács" fn. tmb. 1980. augusztus 19-én az alábbiakat mondotta el:

A képzőművészek között vannak olyanok, akik nem dolgoznak piacra. Ezek általában az avantgarde művészek közé sorolhatók. Ilyen például Galántai György grafikus is, aki különböző produkciókkal hívja fel magára a figyelmet. Ez év májusában megszervezte az FMK-ban Cavellini olasz művész reklámkiállítását. Természetesen ez a kiállítás Galántai hírnevének növekedését is szolgálta.

Cavelliniről Magyarországon megoszlanak a vélemények. Galántai és barátai nagy művésznek tartják. Mások viszont egy önmutogató, önreklámozó milliomos úrnak nevezik, nem művésznek, hanem műkereskedőnek. Abban azonban találkozik a vélemény, hogy amit csinál, azt magas fokon műveli. Ezt megteheti, mert sok pénze van.

http://www.galantai.hu/festo/1980/801008.html

Nagy mennyiségű propagandaanyagot küldött Guglielmo Achille Cavellini olasz állampolgár, akinek "műveiből" Galántai 1980. május 23-án az FMK-ban rendezett kiállítást.

A meghívókkal egy időben szétküldött propagandaanyagok méltatták Cavellini tevékenységét, ismertették önvallomását, mely szerint: "A fiatal művészek rám mint Messiásra tekintenek, gondolatsugalmazónak, felszabadítónak, a művészeti intézmények lerombolójának tartanak... Hogy munkám szelleméhez hű maradhassak, nekem is vissza kell utasítanom a művészet rendszerébe való beilleszkedésemet..."

Ellenséges tevékenységének megelőzése, nyugati kapcsolatainak korlátozása érdekében kb. egyezer propagandaanyag, illetve külföldről beküldött ellenséges tartalmú és obszcén jellegű küldemény végleges visszatartására tettünk javaslatot.

http://www.galantai.hu/festo/1980/801216.html

Galántai megmutatta a Cavellinitől kapott nyomtatott, könyv formájú kiadványt, amely Cavellini kaliforniai (Egyesült Államok) és budapesti látogatásáról szól. A budapesti kiállításról, Galántai Hősök terén végrehajtott akciójáról több fotót is tartalmaz."

http://www.galantai.hu/festo/1980/801200.html

A Galántai által rendezett Cavellini-est körülményeiről szóban tájékoztattuk a KISZ KB illetékes titkárát. Tevékenységéről, magángaléria-alakítási szándékáról, a SZETA aukciójának támogatásáról - három esetben - szignalizáltunk szóban a MNK Művészeti Alap vezetőjének.

Ellenséges tevékenységének megelőzése, nyugati kapcsolatainak korlátozása érdekében közel 1500 propagandaanyag, illetve külföldről érkező ellenséges tartalmú, obszcén jellegű küldemény végleges visszatartását kezdeményeztük.

Az FMK-ban rendezett Cavellini-kiállítás és a "GAC Stúdió" megalakulását célzó összejövetel résztvevőinek létszámkorlátozása érdekében a meghívók többségét vezetői engedéllyel késleltettük. Megszerveztük a két rendezvény hálózati ellenőrzését.

Javasoljuk a bizalmas nyomozás 1981. december 31-ig történő meghosszabbítását.

http://www.galantai.hu/festo/1981/810708.html

1981. július 8-án nyilvános helyen találkoztam "ML" tk.-val, aki az alábbiakat mondotta el:

Somogyi György egy G. A. Cavellini olasz állampolgár által beküldött idegen nyelvű könyvet juttatott el a "Művészet" című laphoz. A könyvet tanulmányozva a tk. figyelmes lett egy Galántai György és Cavellini barátságát méltató cikkre, melyhez több - nevezetteket bemutató - kép is tartozott. Az egyik képen a Galántai házaspár látható különös pózban, Cavellini pedig fehér ruhájukra ír valamilyen szöveget. Világosan látható, hogy Galántaiék a szovjet filmek kezdetén megjelenő MoszFilm emblémát utánozták.

"ML" elmondta még, hogy Galántait az 1970-es évek elején a "Balatonboglári kápolna-tárlat" kapcsán ismerte meg. (A tk. vázolta Galántai akkori tevékenységét, ami általunk ismert, így nem került leírásra.) Azt is tudja, hogy jelenleg Mail Art-tal (postaművészettel) foglalkozik.

A tk. hallott arról, hogy a közeljövőben Galántai tevékenységét méltató cikket akarnak megjelentetni a "Művészet"-ben. Ezt a cikket azonban még az esetleges megjelenés előtt látni fogja.

LUMU - előkészületek | rendezés | megnyitó | tárlatvezetés | záróesemény | sajtó