english

SEGÉLYKONCEPT

fesztivál az underground művészet dokumentumainak megőrzéséért

Sajtóközlemény 2005.09.22.

Fennállásának legnehezebb pillanatait éli az Artpool Művészetkutató Központ.

25 évi működés után, azonnali, hathatós segítség nélkül bezárhat Magyarország egyetlen underground művészeti kutatóhelye!

Az Artpool Archívum 1979-ben magánkezdeményezésként jött létre. Több mint tíz éves illegális működés után, a rendszerváltás eredményeképp, fővárosi támogatással, Artpool Művészetkutató Központ néven a széles közönség számára is megnyílt.

Az Artpool Művészetkutató Központ ma

Magyarországon az egyetlen, a világon pedig kiemelkedő, folyamatosan fejlődő dokumentációs központja és kutatóhelye az 1970-es évektől kezdődően a progresszív, a nemhivatalos, az alternatív, az avantgárd magyar művészeti törekvéseknek és új művészeti mozgalmaknak, több mint 500.000 kutatható dokumentummal.

Az Artpool nyilvános archívuma és könyvtára

része mintegy 12 ezer kötetnyi könyv és katalógus, 5 ezer folyóirat, ezer órányi (kb. 5 ezer) nagyrészt digitalizált videódokumentum, 2 ezer, részben digitalizált hangdokumentum, 15 ezer fotó/dia/negatív. Az Artpoolban összesen 6200 művész, művészcsoport vagy művészeti intézmény dokumentációja, információs anyaga kutatható. Folyamatosan fejlesztett honlapjára naponta 1500 (40 %-ban magyarországi) olvasó kattint rá, 1995 óta működő webszerverén a napi letöltések nagysága átlagosan 130 MB.

Az elmúlt 15 év során számos kiállítás, művészeti esemény, publikáció, tévé- vagy rádióműsor valósult meg az Artpool Művészetkutató Központ archívumában vagy weblapjain lehetővé tett kutatásra alapozva, illetve dokumentumaink bemutatásával.

Ez a 15 év óta jól működő nemzetközi hírű művészeti intézmény 2005 szeptemberében működési forrás nélkül maradt.

Nincs min spórolni, nincs mit elhagyni.

Amennyiben nem sikerül 7,7 millió forintot összegyűjtenünk, akkor 2005 decemberében az Artpool Művészetkutató Központ működtetését teljes egészében be kell szüntetni, infrastruktúráját felszámolni, az archívumot beládázni és valahova deponálni.

Nem forgatható vissza az idő kereke, az Artpool nem költözhet vissza a 80-as évek illegalitásába és az alapítók magánlakásába. Azonnali segítségre van szükség, mert nem szűnhet meg a 70-es 80-as évek még feldolgozatlan kultúrájának dokumentumaihoz való hozzáférhetőség.

Kérünk mindenkit, aki, és minden intézményt, amelyik az Artpool Művészetkutató Központ által őrzött kultúrkincs és nyújtott szolgáltatások fennmaradásában érdekelt, hogy segítsen!

Segítsen az azonnali forráshiány és működésképtelenség elhárításában, és akadályozza meg az Artpool Művészetkutató Központ megszűnését,

segítsen a folyamatos működést jobban biztosító körülmények megteremtésében,

segítsen az intézmény hosszútávú jövőjének kidolgozásában.

Klaniczay Júlia
(ügyvezető)

Szőke Annamária, Beke László, Galántai György, Szkárosi Endre
(az Artpool Alapítvány Kuratóriumának tagjai)

Maurer Dóra, Kovács András, Török András
(a Felügyelő Bizottság tagjai)


Az Artpool Művészetkutató Központnak, mint közhasznú szervezetnek nyújtott támogatás 30 %-a a személyi jövedelemadóból (max. 50 ezer Ft-ig) levonható, illetve - vállalkozások esetében - teljes összege levonható a társasági adóalapból (az adózás előtti eredmény max. 20 %-ig)

számlaszám, ahova a támogatás elküldhető:
Artpool Alapítvány 10700378-26263609-51100005 (CIB bank)

Az adókedvezmény igénybevételéhez szükséges igazolást, amennyiben a támogató adatai (név, cím, adóazonosító jel vagy adószám) a rendelkezésünkre állnak, 2006 január 31-ig megküldjük.


További felvilágosítás és kapcsolatfelvétel:
Klaniczay Júlia, Artpool Művészetkutató Központ
1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 10.
268-0114, 06-20-4564154
email