From: Szőke Annamária <szoeke@ludens.elte.hu>
Date: December 28, 2005 4:00:52 PM GMT+01:00
To: Artpool Art Research Center <artpool@artpool.hu>
Cc: Erdély György <egyri@freemail.hu>, Forgács Péter <forgax@axelero.hu>, Peternák Miklós <peternak@c3.hu>, Erdély Dániel <edan@option.hu>, Beke László <lbeke@arthist.mta.hu>
Subject: Re:

Kedves Juli!
Igen, a levél nyilvánosságra hozható.
Üdvözlettel:
az EMA kuratóriuma

----- Original Message -----
From: Artpool Art Research Center
To: Szoke Annamaria
Cc: Erdély György ; Forgács Péter ; Peternák Miklós ; Erdély Dániel ; Beke László
Sent: Wednesday, December 28, 2005 1:43 PM
Subject: Re:

Kedves cimzettek!
Mivel a kérésetek a mai Kamilla nap pár óra mulva bekovetkezo eseményeit érinti, szeretnem megkerdezni, hogy ugye ez a level nyilvanossa teheto.
Hiszen valami magyarazattal szolgalnunk kell, miert nem hozzaferheto a Mucsarnoki kiallitas site-ja.

A Mucsarnoki site termeszetesen azonnal leveheto, a kronologia levetele par munkanapot igenyel, mert ott a linkeket el kell „varrni”.

Sajnaljuk, hogy igy tortentek a dolgok.
Valoszinuleg jobb, ha az Artpool a tovabbiakban ebbol kimarad.

udvozlettel
Klaniczay Julia

--
Artpool Art Research Center
http://www.artpool.hu
1061 Budapest, Liszt Ferenc ter 10.
tel.: +36-1-2680114, fax: +36-1-3210833
Postal address: 1277 Budapest 23, Pf. 52

On Dec 28, 2005, at 1:01 PM, Szőke Annamaria wrote:

Kedves Klaniczay Júlia!

2004-ben és 2005-ben Galántai György kérésére az Artpoolnak az Erdély Miklós Alapítvány két anyagot adott át azzal a céllal, hogy azokat a honlapjára feltegye:
1. Erdély Miklós munkásságának bemutatásával és feldolgozásával kapcsolatban az 1994 és 2004 között történtek kronológiája, bibliográfiája (összeállította: SzA)
2. Az 1998-as Erdély Miklós-kiállítás dokumentációja (összeállította: SzA)
Egy év alatt a két anyaghoz, mint kiinduló forráshoz kapcsolódóan Galántai György számos Erdély Miklóssal kapcsolatos, eddig publikációra nem szánt anyagot hozott nyilvánosságra az Artpool honlapján, valamint a két anyagot számos ponton linkekkel kapcsolta össze. Ennek eredményeképpen az Artpool honlapján jelenleg sok, Erdély Miklós életművéhez kapcsolható dokumentum és azok értelmezését is meghatározó összefüggés (link) található, amelyek ilyen formában történő publikálása nem állt az EMA szándékában. Bár a közléshez az Artpoolban nyilvánvalóan felhasználták a fent említett, átadott anyagokat, a publikálás módja azoktól idegen, s erre sem a forrásokat biztosító EMA, sem a jogtulajdonosok, sem a szerző nem adott ebben a formában engedélyt.
Tekintettel a kialakult helyzetre, kérnénk az Artpool-t, hogy amíg az együttműködő felek tárgyalások keretében nem jutnak megegyezésre, ezt a két anyagot ne tegyék nyilvánossá a neten.

Az EMA kuratóriumának tagjai nem járulnak hozzá ezen anyagok nyilvánossá tételéhez a következő okokból:

-- olyan horderejű, az EMA feladatait és érdekeit érintő dokumentációról van szó, amelynek a neten folyamatosan látható formában való készítését nem tartjuk helyesnek. Ezt Szőke Annamária az év folyamán már közölte az Artpoollal, ahol technikai jellegű kifogásokkal éltek (csak így, „élesben” lehet elkészíteni a lapokat), amit viszont mi nem tartunk indokoltnak. (Elképzelhető lett volna például az anyag elkészítésében résztvevők számára, és csakis az ő számukra, egy jelszós hozzáférés biztosítása. Egy ilyen megoldás megvalósítását az anyagok további sorsáról való tárgyalások megindulása előtt és alatt kívánatosnak is tartanánk.)
-- tekintve a publikált anyag mennyiségét, annak javítása az eredetileg tervbe vett korrektúrához képest sokkal több időbe telik, amelynek financiális és időbeli vonzatai vannak.
-- a lapok készítése során a szakértőkkel, partnerekkel nem történt egyeztetés, az EMA és az anyagok összeállítójának a véleményét nem kérték ki.
-- a publikált anyagban hibák, hiányosságok vannak.
-- sokkal több anyag került nyilvánosságra, mint amiben megegyeztünk, ezekre az Artpool nem kért engedélyt, így jogi kérdések is tisztázatlanok.
-- pillanatnyilag egy olyan teljes körű Erdély-anyag vált elérhetővé az Artpool honlapján, amely az egész koncepció újragondolását vonja maga után. Mivel ez már tulajdonképpen az eredeti szándéktól eltérően egy Erdély-oeuvre katalógus formáját öltötte, és erre csakis az EMA jogosult, és főleg azért, mert az anyagok ilyen formában az EMA beleegyezése nélkül kerültek fel, újra kell tárgyalni és tisztázni a site problémáját, annak tartalmi és financiális, jogi körülményeit. A jelenlegi publikáció forrásanyaga ugyanis nem a publikálók szellemi terméke.
-- Erdély Miklós életművének megismerését nem segíti, ha csak ideiglenes jelleggel is, de téves információk, számos vonatkozásban nem tisztázott publikációk, tehát átgondolatlan közlések látnak napvilágot (még akkor sem, ha az oeuvre-katalógus megjelenése válóban a vártnál jóval több ideje halasztódik)

Az Erdély Miklós Alapítvány kuratóriumának tagjai:

Beke Laszló
Erdély Dániel
Peternák Miklós
Szőke Annamária

Budapest, 2005. december 28.