Kivonat az Artpool Művészetkutató Központ
2009 évi szakmai beszámolójából

Intézményünk 2009-ben, fennállásának 30. jubileumi évében, nehéz gazdasági körülmények között, súlyos munkaerőhiánnyal küzdve, de változatlan színvonalon folytatta gyűjtő/dokumentáló, kutató- és dokumentumfeldolgozó munkáját, fogadta a kutatókat, segítette több kiállítás megvalósulását, fejlesztette információs weblapjait.

Bár reméltük, 2009-ben sem sikerült támogatást szereznünk a stabil működésünkhöz hiányzó további két archívumi munkatárs bérköltségéhez, és jelenlegi munkatársaink egy részét is csak a Munkaügyi Központ közmunka programjának segítségével tudjuk meghatározott időre alkalmazni. Ebben a helyzetben választanunk kellett és erőforrásainkat azokra a tevékenységekre és szolgáltatásokra koncentrálni, melyekkel az Artpool mind magyarországi, mind pedig nemzetközi viszonylatban egyedülálló: a kutatási/kiállítási együttműködések, a forrásgyűjtés és publikálás.

Saját tanulmányi kiállítási tevékenységünket és önálló szervezésű művészeti eseményeinket – a nagy háttér kutatási igényük miatt átmenetileg visszafogtuk. Hatalmasat léptünk viszont előre az archívumi feldolgozó és digitalizáló munkában:

A hangarchívumunk és a videóarchívumunkba bekerülő új anyagok folyamatos digitalizálása mellett elrendezésre, feldolgozásra és digitalizálásra kerültek az Artpool gyűjteményében található képzőművészeti és zenei plakátok.

Megkezdődött az Artpool 1979 óta szervezett saját projektjeinek és az azokat dokumentáló anyagoknak az összegyűjtése, számbavétele, a hang és videódokumentumok digitalizálása és egy forráskiadvány előkészítése.

Nem csak számunkra jelentős az elmúlt 30 év feldolgozása: 2008-at és 2009-et, 1968 és 1989 évfordulóit, a művészeti élet korabeli szereplői és eseményei iránti nagy nemzetközi kutatói érdeklődés kísérte – melynek kielégítését is elsődleges feladatunknak tekintettük.

Az Artpool 2010 januárjában 2 fő- és 4 részmunkaidős (ebből két közhasznú munkás) munkatárssal rendelkezik: a két alapítón (igazgató és a művészeti vezető) kívül részmunkaidőben egy művészettörténész archivista, egy archívumi asszisztens, egy web-programozó és egy pénzügyi asszisztens tevékenysége áll az alábbiakban felsorolt szakmai teljesítmény mögött, melyre – úgy gondoljuk – ezévben is büszkék lehetünk.

Az év során munkánkat egy további ösztöndíjas/közhasznú munkás archívumi asszisztens és több szakmai gyakorlatát nálunk töltő egyetemista is segítette.

KIÁLLÍTÁSOK, BEMUTATÓK, ELŐADÁSOK
(Önálló szervezés vagy jelentős előkészítő munkát igénylő együttműködés/részvétel)

2009-ben 12 esemény szervezése/előkészítése igényelt jelentősebb szakmai munkát, ebből három saját kiállítás (Artpool P60 kiállítótérben és Kapolcson), két magyar és két nemzetközi kiállításban meghatározó részvétel, továbbá egy koncert és négy egyetemi előadás/prezentáció.

Külön említésre érdemes:
– Artpool 30: az Artpool 30 éves működésének jelentősebb állomásait felelevenítő kiállítás, mely egyben az Artpool történetét feldolgozó kutató és rendszerező munka nyitóeseménye volt
– Fluxus East: a jelentős Artpool részvétellel 2007-ben megvalósult grandiózus vándorkiállítás 2009-es bemutatása a koppenhágai Kunsthallen Nikolajban
– Az Artpool 1991 és 1995 között az Újkapolcs Galériában szervezett nyári kiállításaira emlékező bemutató és a kapcsolódó interaktív, videó és hanganyagokkal bővített internetes katalógus

>> A művészeti események részletes listája

A kiállítások előkészítésével (koncepció, kutatás, anyaggyűjtés, nemzetközi kapcsolattartás, szervezés), megvalósításával (technikai kivitelezés, installálás, asszisztencia stb.) és dokumentálásával munkatársaink 800 munkaórát töltöttek.

ARCHÍVUM, KÖNYVTÁR, GYŰJTEMÉNYEK

Az Artpool könyvtára, archívuma és gyűjteményei 2009-ben is számos fontos dokumentummal (meghívók, plakátok, katalógusok, folyóiratok, videó- és hanganyagok), közel 130 új szakkönyvvel, 100 új művészkönyvvel és számos további eredeti művel, gyarapodott – nagyrészt cserekapcsolatainknak, intenzív külföldi levelezésünknek és nemzetközi projektjeinknek köszönhetően.

Jelentősebb gyarapodást jelent 2009-ben
– Baksa-Soós Vera 51 darabos VHS videógyűjteménye (Bódy Gábor: Infermental videófolyóirata, korabeli tévéinterjúk, Baksa-Soós Vera saját videómunkái stb.)
– Fákó Árpád küldeményművészeti gyűjteménye és kortárs művészeti dokumentációja a 80-as évekből
– K. Kabai Lóránt küldeményművészeti gyűjteménye és dokumentációja az 1990-es évekből
– Kelényi Béla kapcsolatművészeti gyűjteménye és dokumentációja az 1980-as évekből
– Nádasdy János segítségével a Kunstforum 10 korábbi száma és 1 év előfizetés a lapra
– az 1GRecords 24 darabos „Underground Katalógus” c. CD sorozata
– tENTATIVELY a cONVENIENCE, amerikai kísérleti filmes művész videóválogatása az elmúlt több mint 30 év alatt készült 300 film- és videómunkájából
– Szőnyei Tamás mintegy 1000 darabos, a 70-as évektől napjainkig tartó időszakból való new wave, rock és új hullám zenei plakátgyűjteményének digitalizált anyaga

Az archívum és könyvtár állománya jelenleg több mint 450 folyóméternyi archívumi anyag, ebből mintegy 12 ezer kötetnyi könyv és katalógus, 5 ezer folyóirat, ezer órányi (kb. 5 ezer) nagyrészt digitalizált videódokumentum, több mint 2 ezer, részben digitalizált hangdokumentum, 15 ezer fotó/dia/negatív, 2500 művészeti plakát/poszter. Az Artpoolban összesen 6728 (ebből 1762 magyar, 4966 külföldi) művész, művészcsoport vagy művészeti intézmény dokumentációja, információs anyaga kutatható.

A kutatást folyamatosan bővülő számítógépes nyilvántartás segíti. A több mint 9200 adatot tartalmazó bibliográfia adatbázisban az egyes témák, ill. keresőszavak alapján nem csak az Artpoolban fellelhető egyes kiadványok, hanem a bennük publikált fontosabb tanulmányok, folyóiratcikkek is megtalálhatók.
Külön adatbázis tartalmazza az Artpool archívumában kutatható hanganyagok (2440 record), videókazetták/dvd-k (2070 record), művészkönyvek (1792 record) és folyóiratok adatait (1067 record), valamint az Artpool által dokumentált művészeti események kronológiáját (több mint 5000 record).

Szakmai kapcsolatok

Az Artpool Művészetkutató Központ nemzetközileg is egyedülálló intézménye (archívuma és gyűjteményei) rendszeresen célpontja a Magyarországon megforduló, az Artpool által lefedett témákban érdekelt intézményvezetőknek, kurátoroknak, művészettörténészeknek, művészeknek. Régi nemzetközi művészkapcsolataink közül 2009-ben ismét vendégünk volt többek között Phil Niblock, Rónai Péter, Julien Blaine, Marko Stamenkovic

A már korábban is meglévő könyvtári cserekapcsolatainkat folyamatosan ápoljuk és bővítjük. 2009-ben az alábbi intézményektől kaptunk kiadványokat és adtunk cserébe fontos magyar kiadványokat: Műcsarnok, Ludwig Múzeum, Dokumenta Archiv (Kassel), Essl Gyűjtemény (Bécs), MUMOK (Bécs), Archivio F. Conz (Verona), Kunsthalle Friedericianum (Kassel), Institute of Network Cultures (Amsterdam), Studienzentrum für Künstlerpublikationen / ASPC (Bréma). Legfontosabb művészkönyv cserekapcsolataink voltak 2009-ben: Vittore Baroni (Olaszország), Bill Allan (Anglia), Francis Van Maele, REDFOXPRESS (Írország)

Kutatószolgálat

2009-ben továbbra is folyamatos volt az érdeklődés az Artpool archívumában található dokumentumok iránt a magyar és külföldi kutatók (elsősorban Phd dolgozatot írók, ill. már tudományos fokozattal rendelkező kutatók) körében, ami egyrészt folyamatos visszajelzés munkánk hasznosságáról, másrészt a jelenlegi létszámmal egy igen nehezen ellátható feladatot jelent.
A nagyobb és személyes kutatások mellett napi rendszerességgel foglalkozunk a világ minden tájáról érkező emailes és telefonos megkeresések, kérdések megválaszolásával, cikkekhez adatok pontosításával, megadásával, illusztrációs anyagok küldésével, közlési engedélyek beszerzésével stb.

2009-ben 154 alkalommal keresték fel kutatók személyesen az Artpoolt, főként egyetemisták (művészettörténet és esztétika szakos BA, alap-, ill. PhD-képzésben résztvevő hallgatók, továbbá a MIE és az MKE hallgatói), illetve művészek, művészettörténészek, művészeti írók, kurátorok, egyetemi tanárok.

Az év során a leginkább kutatott témák voltak:

- az archívumból: irodalmi performanszok, a balatonboglári kápolnaműterem fotói és kiállításai, a magyar neoavantgárd, performansz művészet a 70-es években, szerb-magyar művészeti kapcsolatok, avantgárd film a 70-es években, a Szétfolyóirat, nők részvétele a magyar neoavantgárdban, 1968 és a képzőművészet (második nyilvánosság), művésztelepek (Velem, Siklós), az FKSE tevékenysége, R kiállítás, Bercsényi Klub kiállításai, Iparterv és Szürenon, Fiatal Mûvészek Klubja, Tendenciák kiállítások, a Ludwig Múzeum története, GANZ-Mávag Művelődési Ház dokumentumai, hanginstallációk, public art projektek, Lélegzet folyóirat, Sznob Internacional, Artpool projektek és kiadványok (Mindenki mindenkivel, Magyarország a tiéd lehet, telefonkoncert, Duna kapcsolat, Artpool Rádió, Pool Window, Commonpress, Aktuális Levél)

- a videóarchívumból: Erdély Miklós filmek, Galántai György videók, költészeti performanszok, Bódy Gábor filmek, Sugár János, Háy Ágnes filmjei, Halász-színház, Szirtes András filmek, Ladik Katalin, Hajas Tibor, Peternák Miklós filmjei, Révész L. László performanszok, Najmányi László, Halász Károly performanszai, Tót Endre akciói, Forgács Péter, CEU – counterculture/subculture dokumentum-dvd-k, Szentjóby Tamás filmek

- a hangarchívumból: Galántai György hanganyagai, Artpool Rádió, new wave zene

- a könyvtárból: vizuális költészet, zene (új hullám), hangköltészet, fluxus, body art, koncept, performansz, land art, videóművészet, videóköltészet és ehhez kapcsolódó munkák, színház, művészkönyv, nőművészet, gender, kultúrpolitika, szituacionista internacionálé, fanzine, stencil – street art – graffiti, public art, elektronikus művészetek

- a plakátgyűjteményből: elsősorban 70-es 80-as évek underground koncertplakátjai
A leginkább kutatott személyek, csoportok voltak:
Attalai Gábor, Bosch+Bosch, Csáji Attila, Csernik Attila, Deim Pál, Dick Higgins, Erdély Miklós, Erhardt Miklós, Franci Zagoricnik, Galántai György, Gáyor Tibor, Hajas Tibor, Halász Károly, Háy Ágnes, Inconnu csoport, Kele Judit, Kerekes László, Király Tamás, Kis Varsó, Krassó György, Ladik Katalin, Major János, Markulik József, Maurer Dóra, Molnár Gergely – Spions, Najmányi László, Nam June Paik, Pauer Gyula, Perneczky Géza, Sebeő Talán, Sugár János, Swierkiewicz Róbert, Szalma László, Szentjóby Tamás, Szirtes András, Szombathy Bálint, Tamkó Sirató Károly, Tót Endre, Tóth Gábor, Türk Péter, Új Zenei Stúdió, Újlaki Gabriella, Vidovszky László, Wolf Vostell, Zuglói Kör

Archívumi elrendezésre, az elrendezett anyagok viszakereshetőségét biztosító adatok adatbázisba rögzítésére, a bibliográfiai feldolgozásra, a kutatók segítésére és kiszolgálására munkatársaink 2009-ben 552 munkaórát, a szakmai gyakorlatot teljesítő gyakornokok pedig további 700 munkaórát fordítottak

További archívumi szakmai munka:

– Aktív anyaggyűjtés/dokumentálás
A progresszív kortárs művészeti kiállítások/események folyamatos figyelemmel kísérése és (fotó)dokumentálása, az Artpool tematikájába illő előadások, konferenciák hang-/videó dokumentálása

2009-ben 170 aktuális művészeti eseményről, ezen belül 43 előadásról/konferenciáról készítettünk fotó-, ill. videódokumentációt

– Videódigitalizálás
2006-óta folyamatos videó-digitalizálási projektünk, melynek célja, a már digitalizált egyedülálló VHS videógyűjteményünk után, az újonnan bekerülő videódokumentumokon kívül az Artpool többszáz saját korábbi video8 és Hi8 felvételeinek dvd-re írása és kutathatóvá tétele (melynek külön aktualitást ad az Artpool 30 éves jubileuma).
A digitalizáláshoz kapcsolódóan folytattuk a videó-adatbázis feltöltését, mely jelenleg 2069 videó adatait tartalmazza, ezek részben művészeti események (kiállítások, megnyitók, előadások, performanszok) videódokumentumai, részben önálló videómunkák, kísérleti filmek. A digitalizált videók 2009 végén aktualizált listája internetlapunkról elérhető:
artpool.hu/video/

– Hanganyagok digitalizálása
2009-ben folytattuk az Artpoolban őrzött többezer hanganyag 2008-ban megkezdett beazonosítását és digitalizálását is.
A 2009 végéig digitalizált hanganyagok listája internetlapunkról elérhető
artpool.hu/sound/

A videóarchívum és a hangarchívum digitalizálására és dvd-k, cd-k készítésére, valamint ehhez kapcsolódó kutatómunkára (személyek, helyszínek beazonosítása) 2009-ben munkatársaink 840 munkaórát fordítottak. A hanganyagok digitalizálására, Tölgyes László külső munkatársunk további 200 óra stúdiómunkát fordított.

A plakátgyűjtemény digitalizálása
A munkát 2009-ben az Artpool archívumában található mintegy 1200 darab magyar vonatkozású plakát beazonosításával és adatainak, méretének adatbázisba rögzítésével kezdtük meg. Ezt Szőnyei Tamás mintegy 1000 darabos zenei plakátgyűjteményével folytattuk, ezt követte a méretarányos és színhelyes digitalizálás, melynek eredményeképp ezek a plakátok nemcsak digitálisan kutathatók, de újból kinyomtathatók is. [Bővebb információ a digitalizált plakátokról]

A plakátgyűjtemény digitalizálásának előkészítésére munkatársaink és a gyakornokok 350 munkaórát fordítottak, az összesen 2260 plakát professzionális digitalizálását Végh András (Progresszív Média Bt.) végezte.

TUDOMÁNYOS KUTATÓMUNKA, KÖNYVKIADÁS, SZAKMAI ELŐADÁSOK

Az Artpool több, az elmúlt 40 év kortárs magyar művészetét feldolgozó, valamint az ebben az időszakban jelentőssé vált új műfajokat elemző, hosszú távú kutatáshoz, kiállítás-előkészítéshez nyújt segítséget és biztosít, előzetes egyeztetés alapján, archívum- és könyvtárhasználati lehetőséget, illetve az archívumban fellelhető művekről reprodukciót, digitális másolatot.

Rövidebb távú saját kutatási feladatot jelentett az egyes kiállítások/események előkészítése (felsorolásukat lásd később), valamint a videó- és hangdokumentumok digitalizálása kapcsán a dokumentált események és személyek beazonosítása. Ezek a kutatások 2009-ben főleg a fluxus művészetet, valamint a 70-es és 80-as és 90-es évek progresszív művészeti szcénájának az eseményeit érintették.

Az Artpool Művészetkutató Központban komolyabb kutatómunka csak előzetes kutatástámogatási kérelem benyújtásával, annak elfogadása után végezhető.

2009-ben befogadott és támogatott kutatási projektek voltak:

// A budapesti underground szórakozóhelyek és kulturális központok – Varga Anita (Kodolányi János Főiskola, Budapest, témavezető: Koroknay Károly)

// The Room magazin 9., a nyolcvanas évek underground művészetét (film, zene, képzőművészet, fanzine) bemutató tematikus számához Tóth Ali, Virág Anikó, Perlaki Márton, Kóbor H. Johanna és Zólyom Franciska kutatása

// Art and environment in Central Europe 1968-1973 – Maja Fowkes PhD kutatása (University College London)

// Cseresorozat és Sebeő Talán munkássága – Hornyik Sándor (MTA Művészettörténeti Kutatóintézet, Budapest) kutatása

// Türk Péter kismonográfia – Nárai Szilvia kutatása szakdolgozatához (ELTE, Művészettörténet Szak, Budapest, témavezető: Szőke Annamária)

// Kiállítás-történet – László Zsuzsa kutatása a Kállai Ernő ösztöndíj keretében, valamint kutatómunkája az „Art always has its consequences” című nemzetközi együttműködés keretében

// A Lélegzet folyóirat kontextusa, illetve az általa újrafogalmazott szellemi hagyományok – Németh Dániel kutatása dolgozatához (CEU, Budapest, Approaches to Counter-Cultural Movements in East-Central Europe kurzus)

// Háy Ágnes művészete – Rózsás Lívia kutatása szakdolgozatához (ELTE, Művészettörténet Szak, témavezető: Szőke Annamária)

// A szerb–magyar neoavantgárd művészek kapcsolata a 70-es években – Bálind Vera kutatása szakdolgozatához (ELTE, Művészettörténet Szak, témavezető: Miško Šuvaković, Univ. of Novi Sad and Beograd)

// Krassó György munkássága – Hansági Dorottya kutatása szakdolgozatához (Szegedi Tudományegyetem, BTK, Kommunikáció-Magyar Szak, témavezető: dr. Bányai György)

// A magyar neoavantgárd – Amy Brouillette kutatása (CEU, History Department, témavezető: Klaniczay Gábor)

// Halász Péter lakásszínháza és a csoport tagjainak későbbi munkái – Kangiszer Dóri kutatása szemináriumi munka keretében (ELTE Társadalomtudományi Kar, Budapest, oktatók: Bíró Judit, Udvarnoky Virág)

// Introduction to artists works and exhibition overview in Hungary – Izabel Galliera kutatása konferencia és egyetemi előadásaihoz (University of Pittsburgh, Frick Fine Arts, Pitsburgh, PA, USA)

// Socially engaged art, community based practices, urban interventions – Izabel Galliera PhD kutatása (University of Pittsburgh, USA, prof. Terry Smith)

// Az irónia a magyar neoavantgárdban – Fábián Emese PhD kutatása (ELTE BTK, témavezető: Házas Nikoletta)

// Symbolic Construction of the Czechoslovak Underground – Trever Hagen PhD kutatása (University of Exeter, UK)

// Az elmúlt 20 év közép-kelet-európai videóművészete, a Tranzitland Európa szöveggyűjtemény előkészítése – Nagypál Brigitta, Kálmán Rita, András Edit, Stepanovic Tijana kutatása (Interspace, Szófia; ACAX-LuMú, Budapest; Transmediale, Berlin – közös projekt)

// Central European action art and politics (ezen belül Tót Endre munkássága) – Klara Kemp-Welch kutatása PhD dolgozatához (History of Art Department, University College London, UK)

// A Gender-Check kiállítás (MUMOK, Bécs, 2009 ősz) katalógusába tanulmány írása – András Edit kutatása (MTA, Budapest)

// Public Art a rendszerváltás után Budapesten – Dózsai Mónika PhD hallgató (Geisteswissenschaftliche Zentrum Geschichte und Kultur Ostmitteleuropas /GWZO/, Universität Leipzig) kutatása konferenciaelőadáshoz (2009.12.03-05. „Die Wände, der Underground und die Stadt”, Galerie für Zeitgenössische Kunst, Lipcse)

// Art and Cybernetics témájú kiállítástervhez (2011, Warsaw) – David Crowley kutatása (Royal College of Art, London)

// A korszellem tükröződése a művészetben avagy a posztmodern performansz – Magony Zsófia kutatása szakdolgozatához (PPKE-BTK, Esztétika Szak, Piliscsaba, témavezető: Zsávolya Zoltán)

// Az A38 hajó és a kultúrák közötti kommunikáció – Lakatos Gabriella kutatása szakdolgozatához (Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola, Kommunikáció-Üzleti Kommunikáció Szak, Budapest, témavezető: dr. Varga Mihály)

// 20. századi „élő színházak” – Megvalósítható-e Antonin Artaud Kegyetlen Színháza? – Komjáthy Zsuzsanna kutatása szakdolgozatához (Pécsi Tudományegyetem - Bölcsészettudományi Kar, Magyar nyelv és Irodalom Szak, témavezető: dr. Müller Péter) és előadás a Kerényi Károly Szakkollégium konferenciáján (2010. június, Pécs)

// „A pronumakutya éji jégkódexe fázik”. Az új érzékenység filmjei (Jégkrémbalett, Eszkimó asszony fázik, Ex-kódex, A kutya éji dala, A pronuma bolyok története) – Meleg Gábor kutatása szakdolgozatához (ELTE BTK, Magyar–Filmelmélet és Filmtörténet Szak, Budapest, témavezető: Gelencsér Gábor)

// Szentjóby Tamás: A nem-művészet művésze – Békés Izabella PhD-kutatása (Szegedi Tudományegyetem – Bölcsészettudományi Kar, Összehasonlító Irodalomtudomány Szak, témavezető: Fried István és Müllner András) és előadás „Az olasz futurizmus és az európai modernség” c. tudományos konferencián, Szab Székház, Szeged, 2009.12.09.

// 1968 és a képzőművészet – Harkányi Judit kutatása szakdolgozatához (ELTE-TÁTK, Szociológia Szak, Budapest, témavezető: Wessely Anna)

// Művészszerep és művészetfelfogás Sugár János művészetében – Tarczali Andrea PhD-kutatása (ELTE-BTK, Művészettörténet Doktori Iskola, témavezető: Szőke Annamária)

// A Spions zenekar – Mráz István (Szegedi Egyetem BTK, szabad bölcsészet/filmelmélet, filmtörténet szakirány) kutatása dokumentumfilm készítéséhez (producer: Dettre Gábor)

// Bosch + Bosch, Szombathy Bálint, Ladik Katalin művészete a 70-es években – Dietmar Unterkofler kutatása szakdolgozatához (University of Vienna, Austria, témavezető: Deréky Pál. Vienna és Miško Šuvakoviç, Univ of Novi Sad és Beograd)

// Intermediális jelenségek a neoavantgárd irodalom és képzőművészet körében – Brückner János kutatása szakdolgozatához (ELTE-BTK, Magyar Szak, témavezető: Kékesi Zoltán)

// An artspace of the third kind as the possibility of freedom – Varga Leon Gábor PhD-kutatása (University of Leeds, UK, témavezető: Catherine Ferguson, Joanne Crawford)

// Független művészeti helyszínek Budapesten 1989-2008 között – Katarina Sevic (IMPEX Művészeti Szolgáltató), Kálmán Rita (IMPEX, ACAX) kutatása A KÖNYV című kiadványukhoz


// Magyarok Berlinben 1945 után, DAAD művészeti ösztöndíjasok – Lukács Nóra egyetemi hallgató kutatása szakdolgozatához (ELTE BTK Művészettörténet Szak, témavezető: Szőke Annamária)

// Agents & Provocateurs – Zólyom Franciska kiállítás-előkészítő kutatása (Kortárs Művészeti Intézet, Dunaújváros 2009. október 16 – november 20.)

// Relations between Ray Johnson and Eastern Europe – Kornelia Roder (Staatliches Museum Schwerin) kutatása előadásához a „How to Draw a Bunny: Reconsidering Mail Art” c. szekcióban (CAA - Annual Conference, Chicago, 2010, február 10-13.)

// Around 1968: Activism, Networks, Trajectories – James Mark történész (University of Exeter, History Department, UK) kutatása az Oxford’s Modern European History Research Centre (MEHRC) projektje keretében

Kutatási–oktatási–kiállítási–publikációs együttműködések

Hosszú távú együttműködések

– Az Artpool, együttműködési szerződés keretében, speciális kutatási lehetőséget biztosít az alábbi doktori iskoláknak: PTE BTK Modernitás-PhD Kultúratudományi Doktori Programja (vezető: Niedermüller Péter) és ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézete Film-, Média- és Kultúraelméleti Doktori Programja (vezető: György Péter)

– Az ELTE Művészettörténeti Intézete doktori iskolája, az Artpool Művészetkutató Központ és az MTA Művészettörténeti Kutatóintézete együttműködésével, Szőke Annamária (ELTE) irányításával 2006-ban beindult egy, a Fiatal Művészek Klubja történetét feldolgozó kutatási program, melynek során feldolgozásra kerülnek az FMK több mint 30 éves történetének Artpoolban található dokumentumai (fotók, videók stb.), a korabeli szervezőkkel interjúk készülnek és további dokumentumok kerülnek begyűjtésre és válnak a nyilvános kutatás számára elérhetővé.

– Az Artpool, együttműködési szerződés keretében, az ELTE BTK Esztétika és Művészettörténet szakos hallgatóinak, valamint a PPKE BTK Művészettörténet szakos hallgatóinak lehetőséget biztosít a kötelező szakmai gyakorlat letöltésére.

– 2005 óta biztosítunk féléves internship lehetőséget az Educational Abroad Program of the University of California keretében az ELTEn tanuló művészettörténet iránt érdeklődő diákoknak.

– 1998 óta az Artpool P60 művészeti tér ad otthont időről időre az ELTE BTK művelődéstörténeti szemináriumának (vezető: Szkárosi Endre), továbbá időről-időre dokumentációs vetítéseket, előadásokat tartunk magyar és külföldi egyetemista csoportoknak, művészettörténészeknek és egyéb szakmai közönségnek itthon és külföldön (ezek felsorolását részletesen lásd a honlapunkon)

Eseti / projekt együttműködések 2009-ben

1. Egyetemi órák/előadások

– IMPEX (Katarina Sevic, Kálmán Rita) szemináriumi órája az Artpoolban az ELTE hallgatói számára
– Havasréti József órája az Artpoolban a pécsi doktori iskola hallgatói számára (előadók: Frazon Zsófia, Klaniczay Júlia)
– Szkárosi Endre előadássorozata (Színház- és Filmművészeti Egyetem, Budapest, szervezett doktori képzés 2009/2010 I. félév, Magyar underground színházak a XX. század II. felében c. kurzushoz) az Artpool videóarchívumának támogatásával
– Szombathy Bálint előadása Mail Art-ról (2009.03.30., Eszterházy Károly Főiskola, Vizuális Művészeti Tanszék, Eger) az Artpool videóarchívumának támogatásával
– Klaniczay Júlia előadása a Lessons for Cuba from the Democratic Transitions of Central and Eastern Europe c. szemináriumon, amit a Freedom House Europe szervezett (2009. december)
– együttműködés a CEU Department of History Approaches to Counter-Cultural Movements in East-Central Europe, 1960-1990 szemináriumával (videodokumentálás, háttéranyagok, előadás)

2. Könyvkiadás, publikációk

– A Gondolat kiadóval való együttműködésben megjelentettük Havasréti József: Széteső dichotómiák. Színterek és diskurzusok a magyar neoavantgárdban (Gondolat – Artpool, Budapest, 2009, 256 p.) c. kötetet
– Az év során több magyar és külföldi kiadvány/cikk készült az Artpool támogatásával, elsősorban az archívumban őrzött fotóanyag felhasználásával (lásd a 2009-es bibliográfiát).
– Az Artpool archívuma rendszeresen támogatja a Balkon folyóiratot az egyes írásokhoz szükséges dokumentum-, kép- és fotóanyaggal.
Előkészületben:
– Többéves kutatómunka eredményeképp rövidesen megjelentetjük a Magyar Műhely Kiadóval együttműködésben Tamkó Sirató Károly: A Dimenzionista Manifesztum története c. kötetét.
– Megkezdődött Molnár Gergely filmművészeti írásainak kiadásra előkészítése a SZTE-BTK Modern Magyar Irodalomtudományi tanszék, az Apertura folyóirat és az Artpool együttműködésében

3. Kiállítások
Az Artpool Művészetkutató Központot fennállása óta folyamatosan keresik meg hazai és külföldi intézmények közös projektek (kiállítások, kiadványok, fesztiválok) tervével. Ezeknek az általában sok feladatot és előre nem tervezett kiadást jelentő, de egyben nagy erkölcsi hasznot is hozó megtisztelő felkéréseknek lehetőségeinkhez mérten kívánunk eleget tenni.
2009-ben több olyan kiállítás megvalósítását segítettük elő (kutatással, dokumentum-, fotó-, műtárgy-kölcsönzéssel), melyhez komoly, részben az Artpoolban végzett kutatómunka is társult.

Fluxus East. Fluxus Networks In Central And Eastern Europe kiállítássorozat, mely a hatvanas évektől jelentős fluxus mozgalom közép- és kelet-európai hatását, megnyilvánulását, a csoporthoz sorolható művészek tevékenységét kívánja bemutatni. A kiállítás egyik társrendezője és számos anyagának, dokumentumának kölcsönzője az Artpool Művészetkutató Központ. A helyszínek: Berlin (2007. szeptember-október), Vilnius (2007. november- 2008. január), Krakkó (2008. február-március) Budapest (Ludwig Múzeum, 2008. április-május: bővített Artpool anyaggal), Tallinn (2008. szeptember-november), Koppenhága (2009. március-május), Oslo (2010 október-december).
Párhuzamos kronológiák – A kiállítások láthatatlan története c. kiállítás kapcsán együttműködés a tranzit.hu szervezettel. Részvétel a kiállításon és a nemzetközi szimpóziumon. (2009.05.20–06.13.)
Subversive Praktiken. Kunst unter Bedingungen politischer Repression 60er-80er / Südamerika / Europa c. kiállítás (Württemberischer Kunstverein Stuttgart, 2009.05.02-08.02.) elősegítése (fotóanyag és műtárgy kölcsönzés)
TYPOPASS kiállításon való részvétel. Együttműködő partner: tranzit.hu
Revolutionary Voices. Performing Arts in Central and Eastern Europe in the 1980s (The New York Public Library For the Performing Arts, New York, 2009. november – 2010 március) kiállítás mintegy kétéves, az Artpool archívumát is bevonó előkészítő munka eredményeképp valósult meg, több az Artpoolból kölcsönzött archív dokumentum, fotó és hanganyag felhasználásával)
Gender-Check – Rollenbilder in der Kunst Osteuropas (Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig /MUMOK/, Vienna, 2009.11.13–2010.02.14.) kiállításhoz művek kölcsönzése

Kutatói ösztöndíjak / szakmai gyakorlat

Az Artpool Alapítvány kutatói/projekt ösztöndíjasa volt 2009-ben: Melegh Enikő egyetemi hallgató (plakátarchívum feldolgozása)

Az Artpool Művészetkutató Központban 2009-ben szakmai gyakorlati lehetőséget biztosítottunk az alábbi egyetemi hallgatóknak: Jessica Schoen (UCSB – University of California, Santa Barbara, USA), Melegh Enikő, Popovich Viktória (PPKE-BTK, Művészettörténet Szak), Sós Dóra, Habók Lilla, Hermann Veronika (ELTE BTK, Művészettörténet, Összehasonlító Irodalomtudomány Szak, valamint BA képzés szabad bölcsészet), Szabó Viktória, Németh Annamária (PTE-BTK, Esztétika, ill. Kommunikáció- és Médiatudomány Szak)

A szakmai gyakorlatra jelentkezőkkel való foglalkozást és részükre egy valóban komoly, a jövőben jól hasznosítható kigészítő tudásanyag átadását igen fontosnak tartjuk.

A gyakornokok, illetve önkéntesek munkájának szervezésével, a feladatok megbeszélésével, a betanítással és együttes munkával, illetve a gyakornokok munkájának ellenőrzésével archivistánk 2009-ben öszesen 125 munkaórát töltött.

INTERNET INFORMÁCIÓS ANYAG

www.artpool.hu

Az Artpool interneten elérhető információja egyedülálló a művészeti intézmények körében. A lapjainkon online elérhető magyar és angol nyelvű kiadványok, tanulmányok, cikkek száma évről-évre bővül. Számos, részben a 80-as években bemutatott kiállítás és dokumentumai (reprodukciók, fotók, hang- és videóanyagok) tekinthetők meg.

2009 során megkezdtük az „internet kor” előtti Artpool események feldolgozását és közzétételét, az online kutatható dokumentumok bővítését és lehetőleg minden lap angol fordítását: több teljesen új művészeti internet-site készült el jelentős művészettörténeti információs forrásanyaggal és képanyaggal (az elkészült lapok az egyes kiállításokhoz kapcsolódóan érhetők el a www.artpool.hu portálon).

Már meglévő lapjainkat technikailag fejlesztjük és folyamatosan tovább bővítjük, újabb képek és szövegek és számos hang- és videódokumentum publikálásával. Lapjaink nézettsége folyamatosan magas: a nyilvánosan is elérhető webstatisztikánk alapján 2009-ben a naponta átlag 2200 internetes megkeresés során a megnézett lapok száma naponta 7000 és 20.000 között váltakozott.

Munkatársaink az internet-lapjaink tartalmi előkészítésével fejlesztésével 2009-ben összesen 1400 munkaórát, a weblapok technikai kivitelezésével, programozásával, fejlesztésével 1350 munkaórát töltöttek.

Eseményeinkről és rendezvényeinkről rendszeresen postai és email meghívókat, hírleveleket küldünk, mellyel közvetlenül 1800 magyar és 900 külföldi címet érünk el. Híreinket számos online levelező lista és magazin is átveszi.

(összeállította: Klaniczay Júlia)

Szakmai gyakorlat, önkéntes munka az Artpoolban