Balázs János

A Fekvőhíd - telefonfirka


Szeretnék elmesélni egy régi metszetet. A fekvő formátumú képre fölülről, madártávlatból látunk rá, vízszintesen folyik a Duna és a vízen egy úszó híd látható. A fekvőhíd nevű katamarán körülbelül hat cm hosszú lehet, látszik rajta a két hajótest és az összekötő padozat. Elöl az árbocok, zászlókkal és az a kötél, ami elindul a hajó tatjától, átmegy az árbocok közötti fasínen és folytatódik a kép jobb sarka felé.

A hajó mögött, kicsivel félkép magasság fölött a túlparton van egy Két szintes magastetős épületegyüttes. Átlósan látszik egy kis fahíd, ami elindul a partról, és belelóg a Dunába, ide köt ki és innen indul a hajó. Kis korlátok is vannak rajta.

A kép bal oldalát, majdnem a sarokban teljes képmagasságban elfoglalja egy négyzetes torony, két ablakszinttel. Úgy látszik, hogy ez betölti a teljes lapméretet, hagymakupolaszerű csúcsban végződik, az égen madarak szállnak.

A víz be van csíkozva, mint ahogy a metszeteken szokott lenni és a hajó előtt ez a csíkozás besűrűsödik, hogy látszódjon a sodrás iránya. A túlsó parton sziluettszerűen hegy látszik, a kép jobb fölső sarkában minthogyha lenne egy épületecske, két kis ablak látszik rajta, nem tudni milyen épület. A kép bal fölső sarkát, amire mondtam, hogy ott van valami kétszintes magastetős épület, részben kitakarja a torony kúpja.


[Áthidalás és félreértés] [A grafikai lapok fő rétegei ] [A résztvevők és a művek]
[kiállítás] [Artpool] [kereső]