Mújdricza Péter

Gyógyvirágszőnyeg


Én arra gondoltam, hogy a híd két csonka pillére, tehát a pillérei között legyen, a víz felületén gyógynövényből egy szőnyeg. Azok között a pillérei között, ahol nincsen igazi híd.

A gyógyfüvek egyrészt Szlovákiából származzanak, másrészt pedig Magyarországról. Őshonos gyógynövények, amelyek sehol máshol a világon nem találhatók, csak itt. Miután kiszáradt a Pannon tenger, azután itt olyan gyógynövények nőttek, amit a világ ökológusai meg botanikusai csodálattal látnak, hogy milyen fantasztikus, amilyenek sem Indiában, sem egészen más különös egzotikus helyeken nincsenek, amikről sajnos ma viszonylag nem túl sokat tudunk. A Kárpátoknak azon a részein, ahol a Szlovákok élnek, ott különösen erős gyógyító erejű növények vannak. A Szlovákoknak a középkorból úgymond olejkároknak nevezett vándorgyógyító orvosaik vannak, akiknek a sarjaik még ma is élnek, olyannyira ismerték a növényeket, hogy tudták, milyen betegségre milyen növény kell, amit adott esetben az orvostudomány sem tudott gyógyítani, de kuruzslónak nevezték, megbélyegezték őket. Na most ez a gyógynövény, vagy gyógyvirágszőnyeg kötné össze a csonka pillérek közeit, és egy olyasvalaki tiszteletére, vagy előtt nyílna ez meg, aki képes a vízen járni. Egy feljebbvaló, akiben hogyha esetleg képesek vagyunk hinni, akkor talán ezeket a félreértéseket, amelyek az országhatár inneni, illetve onnani oldalán élőknek a szívében fejében élhetnek, talán fel lehetne oldani, teljesen mindegy, hogy a hatalmi vagy a társadalmi hierarchia mely posztján van valaki, ezeket kellene valamiféleképpen, vagy innét ezekhez kellene gyógyító erőket nyerni.

Tulajdonképpen már pusztán lehet, hogy ennek a végiggondolása hozzájárulhat, segítő impulzusokat nyújthat. Ez egy magasabbrendű művészi erő, ami ugyanakkor a föld alól jön. Szeretettel üdvözlök mindenkit.


[Áthidalás és félreértés] [A grafikai lapok fő rétegei ] [A résztvevők és a művek]

[kiállítás] [Artpool] [kereső]