Művészetkutató Központ
TÓTalJOY díj 2021 | Kaszás Tamás
A TÓTalJOY első, 2021-es díjazottja Kaszás Tamás
#esemény
2021/10/06

Állókép a Szívvel és Értelemmel című kiállításhoz készült videó-interjúból. Trafó Galéria, 2021

https://www.youtube.com/watch?v=4H7wXwUMo7Q

Tót Endre és a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet (KEMKI) – Artpool Művészetkutató Központ idén júliusban első alkalommal meghirdetett pályázatára 27 művészeti kutatásra épülő projektterv érkezett. 

A TÓTalJOY díj alapítója és támogatója, Tót Endre képzőművész, hosszú ideje tervezte egy olyan támogatási forma létrehozását, amely a kortárs magyar képzőművészeti szcéna szereplőit segíti.

A 10 000 euró összdíjazású TÓTalJOY díj lehetőséget kíván nyújtani arra, hogy olyan kortárs művészek jussanak anyagi és intézményi támogatáshoz, akiknek a művészeti praxisa kutatás-orientált.

A hattagú hazai és nemzetközi tagokból álló grémium Kaszás Tamás Elveszett bölcsesség című projektjét választotta az idei év díjazottjának. 

A zsűritagok egybehangzó véleménye szerint Kaszás Tamás Elveszett bölcsesség című projektje, amely megélt szellemi tapasztalatok hátterével organikusan kapcsolódik az Artpool experimentális szellemiségéhez, kollaboratív módszerekkel és az archívum klasszikus funkcióit és elméleteit meghaladva, a kortárs művészet eleven eszköztárával képes beavatkozni az archívum életébe és működésmódjába.

A döntéshozók kiemelték a pályázatok közül Katarina Šević Vihar az archívumban című projektjét.

A TÓTalJOY díjátadóját október 19-én 18:00-kor Tót Endre személyes részvételével tartjuk meg, és az archívumban található műveiből bemutatunk egy válogatást az Artpool kiállítóterében. A díjátadó eseményen Kaszás Tamás rövid előadás formájában prezentálja nyertes és a következő egy évben megvalósuló projekttervét.

  • Helyszín: OMRRK C épület (1135 Budapest, Szabolcs u. 33.)
  • Időpont: 2021. október 19. 18:00–20:00

Facebook esemény: https://fb.me/e/13j4nJIny

Kérjük az esemény résztvevőit, hogy mindannyiunk védelmében a zárt terekben viseljenek maszkot.

Sajtó: