2000 - A VÉLETLEN ÉVE AZ ARTPOOLBAN
(a véletlen: csak a valamihez képest és a valamin túl lehetséges)

hónapok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

április 20. - A szlovák rendőrség kommandós alakulata csütörtök reggel letartóztatta a hatalommal való visszaéléssel vádolt Vlagyimir Meciar egykori miniszterelnököt. A szlovák fővárosban azonnal megkezdték a politikus kihallgatását. (origo/MTI)

Tegyél hozzá valamit, vagy vegyél el belőle” címmel Beöthy Balázs méltatja a New Yorkba költözött Szilasi István projektjeit. (exindex)

Az Internet.galaxis.2000 interaktív internet-művészeti kiállítása keretében Galántai György virtuális előadása az evolúciós véletlenről, az interaktív felületről, az önösszeszerelő tudásról, az ideális web-helyről, a véletlen galaxisról, és a küszöbről. (Artpool)

Egy kormányhatározat átalakította az elismerések odaítélésének rendszerét. Ezentúl nem szakbizottságok, hanem egy évente megválasztott, húszfős testület véleményezi a Kossuth- és Széchenyi-díjra tett személyi javaslatokat. (origo/Magyar Hírlap)

A brit Press Associations egyik alvállalkozásaként született meg a világ első virtuális bemondónője, aki a legfrissebb hírekről, sporteseményekről, időjárásról tudósít. Érdekessége, hogy jóval több egy komputer által generált 3D-s figuránál, mivel saját, öntanuló személyiséggel rendelkezik. (origo/CNN)

Egy brit férfi precedensértékű pert nyert cége ellen. A cég ugyanis nem akarta megengedni, hogy a férfi részmunkaidőben dolgozzon, és mellette gyermekére vigyázzon. Az ítélet után várhatóan több férfi is azzal fog munkáltatójához fordulni, hogy ő menne át részidős munkába a felesége helyett. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

április 21. - Ma van Táncsics Mihály (1799) író, újságíró születésnapja.

Az előző kormány oktatási minisztere, és a Sulinet program beindítója szerint azonnal szükség lenne egy informatikai minisztériumra. Csatlakozni kell a szingapúri egyezményhez, vagyis el kell törölni a számítástechnikai cikkeket sújtó vámot és áfát. Ez 20-40 milliárd forintos bevételkiesést okozna az állami költségvetésben, viszont olyan fejlődést tenne lehetővé, aminek gazdasági hatásai rövid időn belül megmutatkoznának. (origo/Magyar Hírlap)

A földi környezetért aggódó amerikai tudósok egy csoportja megkísérelte pénzben is kifejezni a természet számunkra nyújtott juttatásait. Olyan „szolgáltatásokat”, amelyeket a hagyományos közgazdaságtan nem vesz figyelembe költségként. A kalkuláció meglepő eredményre jutott. A Föld ökológiai rendszere annyi szolgáltatást nyújt, hogy ha nekünk kellene mindenről gondoskodnunk, a világ összes GDP-jének kétszeresére lenne szükségünk. (origo)

Az orosz alsóház pénteken csaknem kétharmados többséggel ratifikálta a nukleáris kísérleti robbantások teljes tilalmáról kötött nemzetközi szerződést. Ezzel a lépéssel Oroszország már az Egyesült Államok előtt jár, ott ugyanis még nem született meg a döntés. (origo/MTI)

Az orosz belügyminisztérium szervezett bűnözést üldöző főigazgatósága elnézést kért a tömegtájékoztatási eszközök képviselőitől a seremetyjevói repülőtéren rendezett pénteki színjátékért, amikor is az alumíniumbáró helyett egy dublőrt prezentáltak. (origo/MTI)

A három éve tartó aszályt kísérő éhínség immár Etiópia déli részén is sújtja a lakosságot. Az ország Kenyával határos déli körzeteiben hasonló a helyzet, mint délkeleten, ahol a feltételezések szerint eddig százak haltak éhen, és tízezrével érkeznek az emberek a segélyközpontokba. (origo/MTI)

Központosítási törekvésnek minősítette az ellenzék a kormánynak azt a döntését, amely szerint jelentősen leszűkül a Széchenyi- és Kossuth-díj odaítéléséről döntő személyek köre. A közelmúltban elfogadott határozat szerint megszűnik az a tizenkét, neves művészekből, tudósokból álló albizottság, amelyek javaslatai alapján a kormányfő vezette „főbizottság” kiválasztotta a díjazottakat. A döntési mechanizmus átalakítása a kormányoldal szerint időszerű változtatás, a rendszer leegyszerűsítése. (origo/Népszava)

Egy dél-amerikai biztonságtechnikai cég a RealVideo szerverek leállását előidéző szoftvert tett közzé az interneten. A realdie.exe program segítségével a számítógépéről bárki kiakaszthatja a világhálóra kötött videoszerverek jó részét, derült ki abból a levélből, amelyet a biztonságtechnikai cég több szakmai levelezőlistára kiküldött. (origo)

Életbe lépett az első, internetes személyi adatokról rendelkező szövetségi törvény az Egyesült Államokban. A kormányzat megkezdte az internet átfésülését, hogy végrehajtsa a rendelkezéseket, és több ezer vagy akár millió dolláros büntetést rójon ki azon vállalatokra, amelyek adatokat gyűjtenek a 13 évesnél fiatalabb gyermekekről. (origo)

Az Egyesült Államok hadseregének coloradói laboratóriumában a hadászati személyi technológia terén áttörést értek el: a gyalogság néhány kiválasztott tagja sikeresen tesztelte a JEDI elnevezésű információs rendszert, amely egy Palm kéziszámítógépből, egy GPS helymeghatározó eszközből, egy műholdas telefonból, valamint egy több mint 4 km távolságra ellátó infravörös távcsőből áll. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

április 22. - „Készek vagyunk tárgyalni az átmeneti időszakokról (például a munkaerő szabad áramlását illetően), és ezek nehéz tárgyalások lesznek. Pillanatnyilag az a probléma, hogy az EU még nem vetette fel nyíltan ezt a kérdést. Az EU azt a taktikát követi, hogy kikéri a tagjelöltek tárgyalási pozícióit, anélkül, hogy saját álláspontját letenné az asztalra. Arra a pillanatra várok, amikor az EU felveti ezt a kérdést, és akkor majd tárgyalni fogunk róla.” - nyilatkozta a magyar miniszterelnök a Neue Kronen Zeitung című jobboldali osztrák bulvárlapnak. (origo/MTI)

Az algériai agrárminiszter sértetlenül vészelte át a merényletet, egyik testőre azonban megsérült, amikor a pokolgép tőle és kíséretétől csupán néhány méternyire robbant fel, Algírtól ötven kilométernyire délre, egy kis faluban. (origo/MTI)

Ma van Bárány Róbert (1876) orvos születésnapja. Valószínűleg ő köszönhetett a legtöbbet a neki ítélt 1914-es Nobel-díjnak, mert az első világháborúban orosz hadifogságba került, és onnan, mint Nobel-díjas, a svéd kormány közbenjárására szabadult.

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

április 23. - Hogy került a nyúl a húsvéti kosárba? Kialakulását feltehetően félreértés okozta. A XVI. században a német földesuraknál a nép kötelező húsvéti szolgáltatása a gyöngytyúk volt, tojásaival együtt. A gyöngytyúk németül: Haselhuhn, amit sok helyen rövidítve, csak Hasl-ként emlegettek, és szokás lett párhuzamot vonni a Hasl és a húsvét között. Más német uraknál viszont nyúl volt az ajándékozás tárgya és itt kezdődött a kavarodás, mivel a nyúl német neve Hase. Innen már csak össze kell kapcsolnunk a két majdnem azonos névvel rendelkező szokást és megkapjuk a végeredményt: A tojást tojó nyulat!

A nálunk szokásos tojásfestés Angliában is szokás volt, de mára szinte teljesen kiment a divatból. Régebben a gyerekeknek tojáskereső és tojásgurító versenyeket is rendeztek. A lányok húsvéthétfői locsolásáról viszont nem is hallottak az angolok. Nagycsütörtökön (vagy zöldcsütörtökön) a királynő alamizsnát, ún. „Maundy money”-t oszt. „Maundy” eredete valószínűleg mandátum, parancs, amely Krisztus azon parancsára utal, hogy az embereknek szeretniük kell egymást. Ahogy Jézus az utolsó vacsora előtt megmosta apostolai lábát, úgy évszázadokon át a gazdagok ezen a napon a szegények lábát mosták meg. Ez a szokás a tizenharmadik században egészült ki azzal, hogy a gazdagok némi pénzt is adtak a szegényeknek. (origo)

Szabályos utcai lázadás tört ki Miamiban azután, hogy szövetségi ügynökök elragadták a kis Eliant rokonai házából. A gyerek most apjával van az Andrews légi támaszponton: arra várnak, hogy hazamehessenek Kubába. A kubaiak autógumikat és kukákat gyújtottak fel. A tűzoltók több mint 200-szor vonultak ki. A sisakos, gázmaszkos rendőröknek csak hajnalban sikerült feloszlatniuk az őrjöngő tömeget. New Jerseyben a zászlókat lengető kubaiak tiltakozásul eltorlaszoltak egy autópályát. (origo/RTL KLUB)

Kétezren gyűltek össze vasárnap Kijevben, hogy megemlékezzenek a csernobili atomerőmű 4. reaktora felrobbanásának közelgő 14. évfordulójáról. A megmozdulás résztvevői követelték, hogy állítsák vissza a balesetben megbetegedettek és az elhunytak családtagjainak folyósított kedvezményeket. Az ukrán kormány ugyanis nemrég megszüntetett minden, a csernobili katasztrófával kapcsolatos támogatást. (origo/MTI)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

április 24. - Tíz évvel ezelőtt, 1990. április 24-én startolt a Discovery-űrrepülőgép, fedélzetén a Hubble-űrtávcsővel. Azon a floridai reggelen új nap virradt a csillagászatra is: az aranykor első napja. A start utáni napon a legénység útjára engedte a teleszkópot, s az Univerzum már soha többé nem festett úgy, mint azelőtt: a Hubble forradalmasította a csillagászatot. (origo)

Egy halott hároméves gyermeket találtak a rendőrök Budapesten. A gyermeket vélhetően édesanyja fojtotta meg, aki ezt követően öngyilkosságot akart elkövetni. Az édesanya búcsúlevele szerint elhunyt szüleit akarta „meglátogatni” a gyerekkel. Az anyát, aki szívtájékon szúrta magát, a mentők szállították el a helyszínről. (origo/MTI)

Robbantótöltet nélküli orosz cirkálórakéta talált el hétfőn egy ukrán teherhajót a Fekete-tengeren, hadgyakorlat közben. Az Interfax orosz hírügynökség szerint véletlenül történt az incidens, amelyben egy ukrán tengerész megsebesült, az ukrán tartályhajó pedig csekély mértékben megrongálódott. (origo/MTI)

Két férfi tegnap délután feldúlta a romák budapesti ideiglenes lakását. Az ablakokat betörték, a bútorokat felborogatták, és tettüket azzal magyarázták, hogy előzőleg sokat ittak, és a roma gyerekek az utcán feldühítették őket. (origo/RTL KLUB)

Az Atlantis-űrrepülőgép a tervek szerint ma indul el a Nemzetközi Űrállomáshoz. A Nemzetközi Űrállomás minden idők legnagyobb nemzetközi tudományos és technikai vállalkozása. Az itt zajló alapkutatások - kihasználva a súlytalanság nyújtotta előnyöket, a gravitáció torzító hatásának hiányát - áttörést hozhatnak a gyógyszeriparban, az orvostudományban és az anyagtudományokban. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

április 25. - Svédországban négy, nyolc, illetve tizenkét hónapi börtönbüntetésre ítéltek három újfasisztát és 25 ezer korona kártérítést is megítéltek, mert halállal fenyegettek olyan helyi politikusokat, akik felemelték szavukat a neonáci szervezetek és eszmék ellen. (origo/MTI)

Hat sérültje van annak a lövöldözésnek, ami hétfőn este tört ki az amerikai főváros állatkertjében. Egy fejlövést szenvedett 12 éves kisfiút gépek tartanak életben, másik két sérült állapota súlyos. Washington leggazdagabb részében fekvő állatkert afrikai-amerikai családi napot tartott. A lövöldözés a két rivális banda tagjai között az állatkerti látogatás során tört ki. (origo)

A holland rendőrök a nyári turistaszezon kezdetére közzétesznek egy útikönyvet, ami Amszterdam vöröslámpás negyedében kalauzolja el a látogatókat. Rengeteg turista ugyanis a szabályozott prostitúcióért, és az ugyancsak engedélyezett könnyűdrogokért látogat a városba. (origo)

Az országgyűlési biztosok szerint eddig nem teljesült ajánlás például a külföldön tartózkodó magyar állampolgárok konzuli védelemről szóló törvény megalkotására. Emellett az eltűnt személyek felkutatásáról és a rendőrségi körözés szabályozásáról sem született törvény az ombudsmani ajánlások ellenére sem. A hatóságok korábbi évekhez hasonlóan tavaly is a tisztességes eljárás követelményét sértették meg a legtöbbször. (origo/MTI)

A bírósági ítélet kimondta, hogy továbbra is érvényben van a négyes metró beruházásra vonatkozó szerződés, amelyet a Városháza és a magyar állam kötött, 1998 áprilisában. Az államnak ki kell fizetnie a szerződésben vállalt közel 100 milliárd forintot. Az állam azonban az ítéletek ellenére sem hajlandó fizetni. (origo/MTI)

A mozibezárási hullám először a külvárosi mozikat érte el, majd az elmúlt néhány évben sorban kerültek a lakatok a belvárosi filmszínházakra. Kereskedelmi és szórakoztató központ lesz a patinás, ám meglehetősen lerobbant házakból. (origo/Magyar Hírlap)

Stúdió Galéria, Budapest - A. Nagy Gábor „Babydoll” c. kiállítása. (exindex)

Postán jött: Joseph W. HUBER (D) Wohlstand-Notstand / to arrive... - Antonio SASSU (I) io amo la mia terra / I love my land

Ma van Wolfgang Pauli (1900) fizikus csodagyerek, a modern fizika vezető szellemének születésnapja. Pauli kivételes időpontban született: a speciális relativitáselmélet oroszlánrészét már az ő kamaszkorában kidolgozták.

Száz méterben húzná meg egész Budapest területén a felhőkarcolók magassági határát az a szabályozási javaslat, amelyet a fővárosi főépítész készít elő. Ha egy épület áttöri ezt a határt, akkor nem lehet megállítani a befektetőket, akik már most rémisztő magasságú épületeket terveznek. Az M7-es bevezető szakaszánál egy autós cég 150 méter magas épületkomplexumot akar felépíteni, de ezt is felülmúlja az egyik hazai bank terve, amelynek vezetői 200 méter magas székházat álmodtak a csepeli szigetcsúcsra. (origo/Népszava)

Burmában, amely a világ heroin termelésének a felét adja, a katonai junta megtiltotta az internet használatát. Akit rajtakapnak, hogy valamilyen módon kijutva az igencsak szűkös belföldi hálózatról, a világhálón böngész, több évre börtönbe kerülhet. (origo)

Első ízben közvetítettek pénteken Kínában interneten keresztül élőben szívműtétet. A világháló látogatói 2 és fél órán keresztül követhették egyenesben az 57 éves betegen végrehajtott koszorúér-operációt, amelyet a pekingi Fuvai szívkórházban végeztek el. (origo/MTI)

A Sotheby's aukciós ház árverésén 1995-ben feltűnt egy 500 oldalas Raszputyin-dosszié. Rosztropovics, a világhírű orosz gordonkaművész telefonon licitált a 78 éve eltűntnek hitt dokumentumra, anélkül, hogy ismerte volna a tartalmát. Mint kiderült, igazi kincsre bukkant. Az anyagot továbbadta Radzsinszkijnak, a neves történésznek, aki most könyvben (Raszputyin: az utolsó szó) tette közzé az új dokumentumok feldolgozásának eredményét. (origo/Élet és Tudomány)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

április 26. - A kőkorszakból származó archeológiai bizonyíték szerint a szőtt anyagból készült ruhák akár 27 ezer évesek is lehetnek. Így már a halászó, vadászó és gyűjtögető életmódot folytató ősemberek is viselhettek ilyen öltözetet. A legutóbbi felfedezésekig úgy hitték, hogy a szövést először a letelepedett farmerek kezdték alkalmazni, öt-tízezer évvel ezelőtt. (origo)

A Scotland Yard nyilvánosságra hozta a BBC egy éve meggyilkolt műsorvezetőjének gyilkosa utáni nyomozás adatait. A rendőrség eddig 4000 személyt hallgatott meg, és 1700 bejelentést fogadott az üggyel kapcsolatban. Közel 500 - a műsorvezetőnő határidőnaplójában talált - személyt, és 13700 elektronikus levelet ellenőriztek, amelyeket a gyilkosság előtt vagy után adtak fel. Több mint 80 ezer mobiltelefonról történő hívásnak néztek utána. A nyomravezetőnek járó 250 ezer fontos jutalom ellenére sem jelentkezett eddig olyan személy, aki előbbre vinné a nyomozást. (origo)

A bolgár parlament véglegesen elfogadott egy törvényt, amely bűncselekménynek nyilvánítja a néhai kommunista uralmat. A jogszabály kimondja, hogy a Bolgár Kommunista Párt „idegen erők” segítségével került hatalomra, és felelős azért, hogy 1989-re „nemzeti katasztrófába” sodródott az ország. Az ellenzéki szocialisták kivonultak az ülésteremből, arra hivatkozva, hogy „nem kívánnak részt venni ebben a tragikomédiában”. (origo/MTI)

Csehországban az idei év első három hónapjában lényegesen emelkedett az internetes kereskedelmi forgalom: a tavalyi első negyedévi 4,5 millió koronáról 27,5 millió koronára. A cseh internetes piacon egyelőre hiányzik a szállodafoglalás, a mozi- és a színházjegyek eladásának lehetősége és általában a különböző információk eladása. (origo/MTI)

Csernobil melletti atomerőmű katasztrófájának évfordulóján aktívvá váló számítógépes vírus több száz koreai vállalatnál okozott komoly károkat. A vírus április 26-án törölte a komputerekbe épített merevlemezek teljes tartalmát, így a gépen tárolt adatok örökre elvesztek. A koreai hírközlési minisztériumhoz eddig több mint 2000 bejelentés és panasz érkezett. Az elmúlt évhez képest azonban, amikor is megközelítőleg 300 000 számítógépen szabadult el a vírus, az idei károk két nagyságrenddel kisebbek. (origo)

Az Egyesült Államok kormányzati szervei és intézményei egyre sűrűbben használják az online aukciós oldalakat, hogy megszabaduljanak fölös, vagy már nem használt vagyontárgyaiktól. A kormányzati ingatlanok eladásakor árverezésre kerülő bútorok, valamint a rendőrség által lefoglalt különféle tárgyak - amelyek között szép számmal szerepelnek biciklik és golfütők - nehezen adhatóak el a klasszikus módon, mivel igen szűk kör érdeklődik a tárgyak iránt. Az árverések lomhák, sokáig tartanak és igen gyakran áron alul kelnek el a tárgyak. (origo)

Ma van Kukorelly Endre (1951) költő, író születésnapja. (lásd még: Magyarország)

Nem mindennapi szenzációról számoltak be amerikai paleontológusok: egy dinoszaurusz maradványaiban azonosították az állat szívét. Az állat megkövült maradványait még 1993-ban fedezték fel egy dél-dakotai homokkőfeltárásban, s a terület tulajdonosának felesége után a Willo nevet kapta. 1996-ban az Észak-karolinai Természettudományi Múzeumba került, ahol egy állandó kiállításon tekinthetik meg a látogatók. A kutatók az orvosi vizsgálatokból jól ismert komputer-tomográf segítségével réteges röntgenfelvételekből összeállították a mellüreg háromdimenziós képét. Az eredmény megdöbbentő volt: tisztán kirajzolódott a szív, sőt a főverőér is. (origo)

A tudósok reményei szerint a nemrégiben elkészített, egy-két elektront tartalmazó „szupernano” áramkörök a jövő kvantum-számítógépeinek alapjai lehetnek. A legkisebb áramkör határesete, amikor az áramkör állapota egyetlen elektron „hozzáadásával” vagy „elvételével” megváltozik. A kvantumelmélet megmutatja számunkra, hogy a valóban kicsi dolgok világa a hétköznapi tapasztalatokhoz képest nem logikus szabályoknak engedelmeskedik: a szubatomi részecskék például egyidejűleg két különböző térrészben tartózkodhatnak. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

április 27. - A fővárosi közintézményeknek csupán fele működik jó színvonalon, negyedénél pedig komoly szabálytalanságokat tárt fel a belső ellenőrzés. Az egészségügy vezeti a „toplistát”. (origo/Magyar Hírlap)

A munkanélküliek önfoglalkoztatására írt ki pályázatot a Fővárosi Munkaügyi Központ. A jelentkezés feltétele, hogy a támogatás összegének 20 százalékát saját forrásból kell fedeznie a jelentkezőnek, s egy évre szóló üzleti tervvel kell rendelkeznie. A nyertesek ezt követően „zöld utat” kapnak ahhoz, hogy sikeres vállalkozók lehessenek, s ne szoruljanak segélyre. (origo/Népszava)

Rimini önkormányzata mintegy félmilliárd lírát készül költeni arra, hogy az északolasz városban lakó romák elhagyják ottani táborhelyüket. Az eddig táborban, lakókocsiban lakó cigány családokat arra ösztönzik, hogy telket vásároljanak. Erre azonban csak Rimini határain kívül van a családoknak lehetőségük. (origo/MTI)

Zimbabwében mintegy 270 ezer fehér ember él, köztük 25 ezer a britek száma. A földfoglaló zimbabweiek támadása az utóbbi öt napban további területekre terjedt át, és hatan vesztették életüket. A brit külügyminiszter Londonban bejelentette, hogy a zimbabweiek földhöz juttatásának támogatására Nagy-Britannia 36 millió fontos (57 millió dolláros) alapot hozott létre. Az erre szánt pénz azonban csak akkor használható fel, ha véget vetnek az erőszak jelenlegi tombolásának, valamint szabad és tisztességes választásokat tartanak az országban. (origo/MTI)

Az ugandai rendőrség csütörtökön 55 holttestet exhumált egy tömegsírban egy olyan kampalai birtokon, amelyet az Isteni Tízparancsolat Helyreállításának Mozgalma nevű gyilkos szekta egyik vezetője bérelt. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

április 28. - Saigon egyszer egy ország fővárosa volt. Ma ez a név és maga az ország, Dél-Vietnam már nem létezik. Az észak-vietnami hadsereg letörölte a térképről a modern idők legfurcsább és legborzalmasabb győzelme után. Ez a győzelem a vietnami háborút zárta le, éppen 25 évvel ezelőtt. Az évforduló alkalmából Vietnamban amnesztiát rendeltek el. Több mint 10 ezer ember részesül közkegyelemben. (origo)

Zátonyra futott a Bahamák partjainál egy legalább 200 menekültet szállító Haitiból induló hajó. A szerencsétlenségben legalább 14 haiti személy vesztette életét kihűlés és kiszáradás miatt, többek pedig életveszélyes állapotban kerültek kórházba. (origo)

Szemétteleppé változhat Magyarország, ha a külügyi tárca nyomására módosított hulladékgazdálkodási törvény tervezetére a jövő héten rábólint a parlament. Az új szöveg szerint bármilyen hulladékot be lehetne hozni, s ezt a drága semlegesítést elkerülni akaró nagy nyugati cégek eztán ki is használják. (origo/Népszava)

Francia orvosoknak első alkalommal sikerült génterápiával gyógyítani egy betegséget. Az örökölt immunhiányból kigyógyított csecsemők elhagyhatták a steril szobát, amelynek eddig a védelmére szorultak. (origo/MTI)

Eric Andersen bemutatója és előadása a C3 Kulturális és Kommunikációs Központ előadótermében. A Fluxus-mozgalom alapító tagja, korábbi munkái mellett bemutatja a C3 együttműködésével készülő új projektjét. Az új mű az Internet labirintusaira épülő hatalmas, mitikus piramis, amely magába szívja, megemészti és visszaforgatja a virtuális világegyetem anyagait. (Artpool)

E-mailen jött: cauldron & net - ez a Claire Dinsmore által menedzselt website egy új folyóirata. (Artpool)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

április 29. - Lakossági tiltakozásra a Környezetvédelmi Felügyelőség a határértéknél több dioxin kibocsátás miatt felfüggesztette a győri hulladékégető működését. A veszélyes hulladék ártalmatlanítására szakosodott égető tulajdonosa megfellebbezte a hatóság döntését, és a technológia módosítása után szeretné újraindítani a berendezést. (origo/MTI)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

április 30. - vasárnap

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

hónapok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12