2000 - A VÉLETLEN ÉVE AZ ARTPOOLBAN
(a véletlen: csak a valamihez képest és a valamin túl lehetséges)

hónapok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

szeptember 10. - Nagy-Britanniában a hét végén több tucat benzinkútnál elfogyott az üzemanyag, miután a benzin és a dízelolaj adótartalmának csökkentését követelő mezőgazdasági termelők és fuvarozók újabb olajfinomítókat torlaszoltak el. A tiltakozó akciók terjedése miatt a lakosság pánikszerű felvásárlásba kezdett. (origo/MTI)

A napsütéses késő nyári időben a belga fővárost körülvevő autóúton délre már mozdulatlanná dermedt a forgalom, annyi fuvarozó igyekezett kocsijával a kijelölt sugárúton a belváros felé. A tüntetők az egész országból sereglettek össze, hogy követeljék a közlekedési minisztertől az üzemanyagok árának haladéktalan enyhítését. (origo/MTI)

Két éve ezen a napon nyílt a Kortárs Művészeti Múzeum / Ludwig Múzeumban a Come Closer című kiállítás, amely a kortárs skandináv képzőművészetet mutatta be.

A Legfőbb Ügyészség vizsgálatai szerint több börtönben nem engedik ki éjszaka toalettre az elítélteket, nem mindenhol biztosítanak időt az előírt napi sétára. A börtönőrök által a fogva tartottak sérelmére elkövetett bűncselekmények kevesebb mint feléről értesülnek a hatóságok. (origo/MTI)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

szeptember 11. - Ausztráliában, Melbourne-ben a Világgazdasági Fórum ázsiai-csendes-óceáni regionális csúcsértekezletének nyitónapján több ezer tüntető okozott hatalmas zűrzavart. A tüntetők a világkereskedelmi globalizáció és a multinacionális cégek terjeszkedése ellen tiltakoztak. A megerősített rendőri jelenlét ellenére a megmozdulás résztvevőinek sikerült teljesen lezárniuk a Crown Towers szálloda konferenciatermébe vezető bejáratokat. Mintegy kétszáz küldött nem tudott az épület közelébe jutni, azok viszont, akik még a blokád előtt bejutottak az épületbe, a szálloda foglyai lettek. (origo/MTI)

Az Atlantis űrrepülőgép vasárnap reggel fennakadás nélkül összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással. Hétfőn két asztronauta sikeresen elvégezte a tervezett űrhajón kívüli munkát. (origo)

Az Antarktisz felett a déli félteke tavaszán természetes módon is végbemegy egy nagyarányú ózonritkulás, de még azokat a kutatókat is meglepték az új adatok, akik már a 70-es évek elejétől tanulmányozzák ezt a folyamatot. A lyuk mérete szeptember 3-a óta stabilizálódott, de központi területén tovább csökken az ózon koncentrációja. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

szeptember 12. - A német gazdaszövetség elnöke egy sajtónyilatkozatban vetette fel, hogy a francia, belga és az angol fuvarozókhoz hasonlóan a német gazdák is az utakra vonulnak, ha a kormány emelné a benzin árának adótartalmát. (origo/MTI)

A volt ipari miniszter tájékoztatása szerint 1991-től 1993-ig évente 10 milliárd forint kára származhatott a nemzetgazdaságnak az olajszőkítésből. Ez a jelenség azonban ebben az időszakban nemcsak Magyarországra, hanem Németországra, Svájcra és Hollandiára is jellemző volt. (origo/Népszava)

Rómában megszakítani kényszerült útját az Air Malta máltai légitársaság hétfői budapesti járata, mert azon randalíroztak az ukrán és moldovai vízilabda-válogatott győzelem-mámorban lerészegedett tagjai. Ha kijózanodtak, a Rómában marasztalt vízilabdázók valószínűleg kénytelenek lesznek visszatérni az indulási állomásra és más járattal hazatérni. (origo/MTI)

Az információs technológia óriásai rendületlenül bíznak a kutatócégek elemzéseiben, amelyek azt jósolják, 2002-re a mobiltelefonok száma akár a bűvös 1 milliárdos határt is átlépheti, és 2003-ra vezeték nélküli eszközök használatával több ember kapcsolódik majd a világhálóra, mint az asztali PC-kről. (origo)

A Western Union közölte, munkatársaik mulasztást követtek el, és ez tette lehetővé, hogy hackerek több ezer ügyfél hitelkártyaadataihoz és más pénzügyi információkhoz férhettek hozzá. (origo)

Megtörtént az első sikeres lépés azon az úton, amely egy napon feleslegessé teheti majd a fogorvosokat. A Texasi Egyetem Egészségtudományi Központjának kutatói egérfogak növekedését és fejlődését vizsgálják laboratóriumi körülmények között. Eddig 25 olyan gént sikerült azonosítaniuk, amelyek szerepet játszanak e bonyolult folyamatban. Ennek ismeretében úgy módosítottak egerekből származó sejteket, hogy azok a fog anyagait állították elő. (origo)

Az Ohio Állami Egyetem zeneprofesszora és kollégái nemrégiben azzal a feltételezéssel álltak elő, hogy a zene a két lábon járás vagy a beszéd kialakulásához hasonlóan olyan evolúciós alkalmazkodási folyamat lehetett, amely az emberiség történetének korai szakaszában fejlődött ki és segítette őseink fennmaradását. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

szeptember 13. - A Moszkvától 4800 kilométerre keletre fekvő Jakutszk városban a népszerű orosz rockénekesnő, Zemfira lépett fel. A koncert közepén Zemfira arra kérte hallgatóságát, hogy húzódjanak közelebb a színpadhoz. Az énekesnő szerint a közönség túl messze volt tőle, márpedig ő látni akarta rajongói szemét. A közönség egy emberként indult meg a színpad felé. A sebesültek közül ketten súlyos állapotban kerültek kórházba: egy 14 éves lány koponya-, egy 18 éves fiú pedig hátgerincsérülést szenvedett. (origo/MTI)

A holland parlament szerdán nagy többséggel jóváhagyta azt a törvényt, amely engedélyezi homoszexuális párok házasságkötését, valamint azt, hogy azonos neműek is örökbe fogadhassanak gyermekeket. (origo/MTI)

Nagy-Britanniában szerda reggel a stanlowi finomító blokádját feltörték a rendőrök és kifutottak az első olyan szállítmányok is, amelyeket a tüntetők nem engedélyeztek. A stanlowi blokád vezetői elismerték, hogy a kormánynak sikerült megtörni zárlatukat, de jelezték, hogy helyükön maradnak. (origo/MTI)

Belgiumban terjed a kamionosok és taxisok útelzáró akciója: több autópályán forgalomlassítás folyik, komoly fennakadások vannak Liege és Nivelle város forgalmában és a mozgalom kezd átterjedni Flandriára is, ahol a kamionosok megbénították Gent körül az autóút forgalmát. Alig jutnak be szállítókocsik Gent és Brüsszel folyami kikötőjébe. Kedden este jelentek meg az első olyan útakadályok, amelyek akadályozzák az eljutást egyes francia és német határátkelőhelyek felé. (origo/MTI)

A hazai torlaszoktól eddig megkímélt Németországban szerdán megbénult a Belgiumba vezető fő autópálya, mert a határ belga oldalán az ottani kamionosok leállították a forgalmat. A német fuvarozók eközben tiltakozó megmozdulásokra készülnek az ország több pontján. (origo/MTI)

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének tagsága eltökélt arra, hogy elfogadható megoldások hiányában radikális eszközökkel is kifejezze tiltakozását a magas üzemanyagárak ellen. Pénteken ugyanis literenként 11 forinttal lesz drágább a gázolaj, a benzin pedig 6 forinttal. (origo/MTI)

A szegénység elleni hatékony fellépés érdekében Budapest főpolgármestere a parlament emberi jogi bizottsága rendkívüli ülésének összehívására tett javaslatot. Úgy véli, elfogadhatatlan, hogy az elszegényedés kérdésével a kormány nem hajlandó foglalkozni, ezért kezdeményezi egy antidiszkriminációs törvény kidolgozását. (origo/MTI)

A tervek szerint Magyarországon az év végétől eltörlik az információtechnológiai termékek vámját - mondta az informatikai kormánybiztos nyilatkozatában. (origo/Napi Gazdaság)

Az amerikai Continental Airlines 300-400 járatát volt kénytelen törölni egy zárlatos elektronikus kapcsoló miatt. A légitársaság bejelentése szerint a számítógépes rendszer három óra hosszat volt üzemen kívül. (origo/MTI)

Thaiföldi kutatók egy felfegyverzett robot biztonsági őrt fejlesztettek ki, amelyet az interneten keresztül lehet irányítani, de automata üzemmódban, önálló döntés útján is akcióba léphet. A robot egyelőre egy forgatható platformhoz rögzítetten működik, apró videokamerával és légpisztollyal felszerelve. A fejlesztők szerint csak idő kérdése, hogy mikor lesz képes helyváltoztatásra, a fegyver pedig már most is tetszés szerint cserélhető lenne - akár gépágyúra is. (origo)

Az Egyesült Államokban a Visa bemutatta új rendszerét, amely mágneskártyák helyett chipkártyákat kezelne a jövőben. A mostani lépés az eddigi leghatározottabb kísérlet arra, hogy az amerikai piaccal elfogadtassák a megbízhatóbb és intelligensebb rendszert. (origo)

Postán jött: Turk LE CLAIR (USA) RadioFreeDada

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

szeptember 14. - Szerdán meghozták a jogerős elmarasztaló ítéletet a kecskeméti kivégzés ügyében. A hat éve tartó büntetőeljárás során a Legfelsőbb Bíróság negyedszer határozott az ügyben. Döntése szerint a bűnös parancs nem zárja ki a tettes büntetését, hanem csak mérsékli azt. (origo/Magyar Hírlap)

A Pénzügyminisztérium még idén meghatározza a vállalkozói igazolvánnyal rendelkező prostituáltak elvárható jövedelmét. Két évig minden kezdő vállalkozó türelmi időt kap. A szükséges vizsgálatokat háromhavonta kell elvégeztetniük 25-27 ezer forintért. Csak akkor kapnak pecsétet a könyvükbe, ha minden leletük negatív, a türelmi zónában ennek birtokában tevékenykedhetnek. (origo/Magyar Hírlap)

Pontatlan adat és értelmezhetetlen mondat is szerepel az Országimázs Központ által kiadott, a Befektetés az új évezredbe címet viselő, a 2000. év költségvetését bemutató kiadványban. A szóvivő szerint a tévedések úgy kerülhettek a kiadványba, hogy a Pénzügyminisztérium által összeállított alapanyagot az Országimázs Központban még többször átfogalmazták. (origo/Népszava)

Míg Németországban a szocializmus alatt keletkezett összes titkosszolgálati irat szabadon kutatható és hozzáférhető, nálunk csak a titkosszolgálatok által „jóváhagyott” anyagok kerülhetnek nyilvánosságra. (origo/Népszava)

Milosevics jugoszláv elnök hívei Kosovska Mitrovicában megtámadták a Vojiszlav Kostunica ellenzéki államfőjelöltet és támogatóit szállító autóoszlopot, majd kövekkel és paradicsomokkal dobálták meg a nagygyűlésen felszólaló Kostunicát. (origo/MTI)

A Transparency International egy független szervezet, amely évente kiadja az úgynevezett szégyenlistát, amelyben korrupció szerint vannak rangsorolva az országok. Magyarország besorolása nem változott. Közép-Kelet-Európa országai közül csak Ausztriának, Észtországnak és Szlovéniának jobb az eredménye. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

szeptember 15. - A köztársasági elnök és a miniszterelnök együtt nem keresett annyit a tavalyi évben, mint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárai. Fejenként. A „viszonylag magas” keresetet az magyarázza, hogy az államtitkárok az elmúlt két évben nem voltak szabadságon és a Miniszterelnöki Hivatal kötelezően előírta, hogy a ki nem vett szabadságokat fizessék ki a vezetőknek. (origo/Népszava)

Csecsen hadurak interneten keresztül vérdíjat tűztek ki 21 orosz politikai, illetve katonai vezető fejére. Vlagyimir Putyin orosz elnök feje ér a legtöbbet a csecseneknek, 2 millió dollárt. (origo/MTI)

Az orosz Csendes-óceáni flotta egyik hajója tévedésből egy falut vett tűz alá a Nagy Péter-öböl partján. Szerencsére senki sem sérült meg. Hasonló véletlen esetek állítólag gyakran megesnek az orosz hadsereg gyakorlatai során. (origo/MTI)

Iránban a közel két évtizede lezajlott iszlám forradalom óta először kezdhetnek fátyol nélkül iskolaévet a kislányok. Az engedély csak a 11 évesnél nem idősebb diáklányokra vonatkozik, és rájuk is csak az iskolaépületen belül. (origo/MTI)

A Deák Erika Galéria őszi szezonnyitó kiállításán ismét fiatal művészek munkáit mutatja be. Olyan művészek munkáit állítják ki párokban, akik eddig nem szerepeltek közösen. (exindex)

A Knoll Galéria kiállításának ellentmondásos címe, a „Don't let it in, don't let it out” arra a szakadékra utal, amely a modern nyugati társadalmakban a közszükségletek, valamint az egyén mélyebb igényei és hajlamai között húzódik. (exindex)

Francia Intézet - Man Ray fotói, képzeletének játéka mára közös képzeletünk kincsévé vált. A 16 képből álló kiállítás arra ösztönzi a nézőt, hogy elgondolkodjék a fotográfia századunk elején betöltött szerepéről. (exindex)

E-mail: az egyik legnépszerűbb website Amerikában, magyarul: szuper-rossz.com

E-mail: a fluxus, a költészet és az előadó-művészet újabb hírei, és az INTERACTIONS ART ACTION FESTIVAL, résztvevők Charles Dreyfus, Jean Dupuy, Julien Blaine, Henri Chopin és még sokan mások. Ben Vautier intenzíven készíti új weblapjait.

Ugyanabban a délnyugat-franciaországi városban, ahol 1992-ben lebukott a Baszkföld függetlenségéért harcoló ETA terrorszervezet akkori vezetősége, pénteken este a spanyol csendőrség és a francia rendőrség együttműködésével letartóztatták az ETA első számú vezetőjét. (origo/MTI)

A középkor elején történt kozmikus katasztrófa története a szájhagyomány útján napjainkig fennmaradt, de a történészek nem vették komolyan. Legfőbb érvük, hogy nem maradtak fenn olyan írásos bizonyítékok, amelyek alátámasztanák a pusztító esemény bekövetkeztét. A történészek véleményét most ír kutatók ősi fák évgyűrűiből kiolvasott információkkal kérdőjelezték meg. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

szeptember 16. - Nyolc robbanószerkezetet hatástalanított a baszkföldi rendőrség Hernani városában, a spanyol-német csúcs egyik helyszínétől 600 méterre. A spanyol királyi párt, a német és a spanyol kormányfőt is várták arra a helyszínre, amelynek közelében a pokolgépeknek robbanniuk kellett volna. (origo/MTI)

Ma van Szent-Györgyi Albert (1893) születésnapja. A fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat az általa felfedezett C-vitaminnal kapcsolatban kapta.

Egy magyar és egy német vadász szombaton, a hajnali órákban együtt indult szarvasbikára vadászni a Vas megyei erdőbe. A német férfi célzás közben megcsúszott, és véletlenül társa lábát találta el, aki a comblövés következtében elvérzett. (origo/MTI)

Az Országimázs Központ internethálózatán bárki üzenhet a Sydneyben küzdő 191 magyar sportolónak. A kedvező országkép kialakítására évi 4,5 milliárd forintot költő szervezet kreatív ötlete révén a hajra.magyarok@orszagimazs.hu internet címen biztathatják itthonról a versenyzőket. (origo/Magyar Hírlap)

Csütörtökön még elismerte, pénteken viszont már cáfolta a havi 980 ezres államtitkári átlagfizetésekről megjelent információkat a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium. A tárca közlése szerint a valóságban 300 ezerrel kevesebb volt az államtitkárok átlagkeresete. A téves adatok a tárca hibájából kerülhettek a zárszámadásba, és nem zárják ki a „téves közlés szándékosságát”. (origo/Népszava)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

szeptember 17. - Az Ukrajinszka Pravda című internetes újság vezetője sietett haza, mivel nála voltak a lakáskulcsok és a család nem tudott bemenni a lakásba. Haza azonban nem érkezett, és az éjszaka folyamán felesége hiába telefonált a kórházakba és a mentőállomásra. Nemrégiben a rendőrség munkatársaként bemutatkozó személyek ijesztették meg az újságírót, aki erre levélben fordult a főügyészhez. A kijevi rendőr-főkapitányság sajtóosztályának egyelőre nincs tudomása az újságíró eltűnéséről. (origo/MTI)

Ma van Balázs Dénes (1924) geográfus, világutazó, a Magyar Földrajzi Múzeum alapítójának születésnapja.

Két éve a Kiscelli Múzeumban ezen a napon nyílt meg Bukta Imre: Járás egy áldás nélküli térben c. kiállítása.

Székesfehérváron tetten értek egy rendőrfőhadnagyot és egy rendőrhadnagyot - az egyik budapesti kerületi rendőrkapitányság beosztottjait -, illetve társaikat, amikor több kilogrammnyi hasist szállítottak értékesítésre. (origo/HavariaPress)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

szeptember 18. - Idén eddig huszonnyolc ülést tartott a kormány, a földművelési miniszter a kormányülések egyharmadán vett csak részt. A második legtöbbet hiányzó az igazságügyi miniszter volt. (origo/Magyar Hírlap)

E-mail: Montevideo web-magazine site

A brit kormány még karácsony előtt rendkívüli törvényt akar elfogadtatni a parlamenttel, hogy elejét vegye a múlt heti, az egész országot megbénító üzemanyagblokád megismétlődésének. (origo/MTI)

Belgiumban a szakszervezetek regionális és szakmai alapon folytatják a fuvarozók által kezdett mozgalmat az üzemanyagárak és a fűtőolaj árának mérsékléséért, illetve állami kompenzáció kivívásáért. (origo/MTI)

Szlovéniában hétfőn négy órán keresztül eltorlaszolták a főbb utakat a teherautósok, és további hasonló akciókkal fenyegetőztek, ha követeléseiket nem teljesíti a kormány. (origo/MTI)

Norvégia déli és nyugati partjainál hétfőn tizenegy kikötő olajterminálját torlaszolták el kamionosok több száz járművel, az üzemanyag drágasága ellen tiltakozva. (origo/MTI)

Finnországban fuvarozók több tucat kamionnal elállták hétfőn az ország déli részén lévő porvooi olajfinomító kijáratát, az üzemanyagárak emelkedése ellen tiltakozva. (origo/MTI)

A svájci fuvarozók az üzemanyagárak emelkedése után tárgyalásokat akartak a szövetségi tanáccsal az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentéséről. „Az üzemanyagadó demokratikusan legitimálva van; és a közlekedéspolitika is” - mondta pénzügyminiszter. „Bármilyen adócsökkentéshez törvénymódosítás szükséges, és ez nem megy egyik napról a másikra” - tette hozzá. (origo/MTI)

Az izraeli kamionosok kedden az országúti közlekedés megzavarására készülnek, tiltakozásul az üzemanyagárak felszökése ellen. (origo/MTI)

A Budapesten tartózkodó Helmut Kohl, volt német szövetségi kancellár szerint Európa torz marad, ha Magyarország nem válhat részévé. A magyar miniszterelnök Millenniumi Emlékéremmel tüntette ki a titkos pártadományokról még mindig hallgató német politikust. (origo/MTI)

A Microsoft elnöke elmondta, nyolc évvel ezelőtt gondolták ki a .Netet, és mostanra jutott el a tervezet a megvalósulás küszöbére. A vállalat 4 milliárd dollár összegű éves fejlesztési keretének 80 százalékát kívánja a .Net internetintegrációs stratégia mögé állítani. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

szeptember 19. - A közlekedésrendészeti ügyek egy részét is az önkormányzatok intézik januártól. Itt adják ki és vonják be a jogosítványokat, gépjárműtörzskönyveket, s köröztetik az elveszett iratokat. Az önkormányzatok felkészültek a változásra, de attól tartanak, hogy újabb feladatot varrnak a nyakukba pénzforrások nélkül. (origo/Magyar Hírlap)

A parlament olajbizottsága még nem zárta le tevékenységét, a testület fideszes tagjai mégis politikai felelősséggel vádolják az előző kormány elnökét, gazdasági, pénzügyi és belügyminiszterét. Az olajbizottság ellenzéki tagjai szerint a Fidesz azért akarja gyorsan lezárni az ügyet, mert a nyomozó hatóságok vizsgálódásaikban eljutottak a legnagyobb kormánypárt érintettségéig. (origo/Népszava)

Ma van Kossuth Lajos (1802) születésnapja.

Nemzetközi megfigyelők szerint nem elképzelhetetlen, hogy Milosevics veresége esetén rendkívüli helyzet állhat elő az országban. A választások ideje alatt hadgyakorlat címén több amerikai hadihajó tartózkodik az Adrián, és újabb katonák érkeznek a nemzetközi ellenőrzés alatt lévő, de jogilag Jugoszláviához tartozó Koszovóba. (origo/MTI)

A Maluku-szigeteken a keresztények és a muzulmánok csaknem két éve vívnak véres polgárháborút egymás ellen. Eddig több mint 4000 ember halt meg a felekezetek közötti erőszakos cselekmények következtében, és félmillióan menekültek el otthonukból. (origo/MTI)

A fekete lyukaknak eddig két típusát ismertük: a szupernóva-robbanás után visszamaradó csillagtömegű objektumokat, illetve a galaxisok középpontjában elhelyezkedő hatalmas, akár több százmillió naptömegű „szörnyetegeket”. Új megfigyelések azonban arra utalnak, hogy e két szélsőség között létezik egy átmeneti állapot, a közepes tömegű fekete lyukak birodalma. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

hónapok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12