[Ray főlap] [Képfőlap] [Ray Johnson] [Artpool]

[english]

A RAY JOHNSON WEB SITE

A Ray Johnson web-site a budapesti Ernst Múzeumban rendezett Artpool-kiállítás koncepciójából kifejlesztett internet munka. Előzménye és tartalma Galántai György Ray Johnsonnal való kapcsolatára épülő sokéves mail-art hálózati aktivitása. A web site konstrukció az internet adottságait használva a könyv, a katalógus, és a múzeumi séta ötvözésével valamint a linklappal lehetővé teszi a kapcsolatművészet kutatását.

A kapcsolatművészet kertje

Kertépítés az interneten: http://www.artpool.hu/RayJohnson.html

A csere reprezentációja és demonstrációja a hálózati mű. Mivel a hálózati mű nyitott, műként való szemlélése az idea megjelenítésétől kezdve minden munkafázisban lehetséges.

Minden valódi műnek sok értelmezési szintje van, ez teszi lehetővé, hogy az idő és a nézőpontok változásával ne veszítse el érvényességét. Az értelmezési szintek egymással és önmagukban is hálózatot alkotnak. Az ilyen konstrukciók minden eleme tetszés szerint kapcsolatba hozható bármely másikkal, sőt tőle független konstrukciókkal is. A fentiekből következik, hogy a mű nem más, mint egy megművelendő terület, pl. egy kert. A mű maradandóságát úgy biztosíthatjuk, hogy biztosítjuk annak állandó változtathatóságát.

A művészek feladata a jövőben tehát nem úgynevezett művek létrehozása, hanem olyan területek építése, gondozása, amelyek képesek egymással is kapcsolatban lenni. Az egymással kapcsolatba hozható területek megtermékenyítő hatással vannak/lehetnek egymásra. Ez a csere lényege.

Az egyszemélyes produkciók nagyobb területen, más kontextusban, eltérő kultúrákban való jelenlétét, működését a hálózat és a csere teszi lehetővé.

A gyors fejlődésben levő elektronikus hálózat, az internet soha nem látott módon segíti elő a már eddig is végzett munkát. A csere az interneten úgy történik, hogy az internetes lapon lévő információt (szöveget, képet) összekötjük a hozzá kapcsolható információval, bárhol a világon legyen is.

Az egyszemélyes produkciók, a művek, információként kapcsolódnak/cserélődnek egymással. A csere tőlünk függetlenül is megtörténhet, mint ahogy korábbi formáiban: a kiadványokban, a múzeumi kiállításokon stb., a különbség csupán annyi, hogy az internetes csere gyorsabb, az információ pedig állandóan javítható, frissíthető. A csere tehát új dimenziókat kapott. Egyszerre lehetünk közel és távol a cserepartnerektől.

A csere az interneten fokozottan az, mint ami eddig volt: integráljuk munkáinkat abba a kultúrába, amelyhez tartozunk, és amelyet eközben magunk hozunk létre.

Galántai György 1997   [lásd még - MemoRay Johnson 2008]

a Ray Johnson web site készitői:

 

Szerkesztés, lektorálás: Klaniczay Júlia - Koncepció és terv: Galántai György - Web technika: Tölgyes László

[Ray főlap] [Képfőlap] [Ray Johnson] [Artpool]