Kivonat az Artpool Művészetkutató Központ
2020 évi szakmai beszámolójából

[Bővebb képes beszámoló éves eseményeinkről]

2020, a mindent felülíró koronavírus járvány dacára, az Artpool történetének egy igen különleges éve volt, mely megünnepelt és lezárt egy több évtizedes időszakot és továbblépve megnyitott egy új fejezetet.

Artpool 40 konferencia

Az évet 2020 februárjában az Artpool alapításának 40. évfordulója alkalmából megrendezett nemzetközi konferenciával nyitottuk. A nagy hazai és nemzetközi érdeklődés mellett, kiváló előadók részvételével megtartott „Artpool 40 – Aktív Archívumok, Művészeti Hálózatok” konferencia (mely – ahogy kiderült – az év utolsó offline kulturális konferenciájának is bizonyult) az Artpool történetének és jelen művészetkutató munkájának kontextusait térképezte fel a művészarchívumokkal, a progresszív muzeológiával, és a hidegháború művészeti színtereinek és hálózatainak történetével foglalkozó nemzetközi kutatások körében. Olyan kutatási területek összefüggéseit kutatatta, amelyek az Artpool múltja és jövője szempontjából is meghatározóak, mint a kapcsolatművészet, a szamizdat, az underground művészet, a művészarchívumok és a progresszív muzeológia. A konferencia mintegy 50 külföldi résztvevőjét – utoljára – még az 1992 óta az Artpool otthonául szolgáló Liszt Ferenc téren is vendégül láthattuk.

Artpool 40 konferencia

A márciustól júniusig tartó karantén időszak részben az Artpool 40 konferencia szövegeinek publikálásra előkészítésével, részben a 2019 őszi szegedi 1989 és a rendszerváltás: a társadalmi cselekvés lehetőségei című konferenciára Lehetetlen realizmus címmel szervezett szekciónk előadásainak (Barkóczi Flóra, György Péter, Kürti Emese, Lázár Eszter – Székely Katalin, Mélyi József, Timár Katalin) kiadásra előkészítésével telt. Az előadások az Enigma 99. számában jelentek meg 2020 nyarán. Az Artpool 40 konferencia előadásait a Transcript kiadónál, egy magyar nyelvű válogatást pedig az Enigma különszámában jelentetünk meg 2021-ben.

A kényszerű home office alatt az Artpool adatbázisainak 2019 során előkészített átalakításával kapcsolatos adattisztítási feladatokban mélyedtünk el. Számos teams és zoom megbeszélésen összegeztük a tapasztalatokat és pontosítottuk azokat a részleteket, amik megoldása az Artpool nagyon sokrétű gyűjteményének és dokumentációjának a feldolgozását és kutatását lehetővé tevő komplex adatbázishoz szükségesek.

Bár teljesen bizonytalan volt, lesz-e nyáron Művészetek Völgye Fesztivál, mi nem mondtunk le a Galántai György által már 2019 végén eltervezett kapolcsi nyári kiállításainkról, amit a fesztivál elmaradása ellenére július 17-én megnyitottunk. Az 51-es körzetben a Párhuzamos és véletlen valóságok evoluciója – a véletlen jövő, a Galántai házban pedig a Möbius-szalag rejtélye egész nyáron hétvégenként látogatható volt (szeptember-októberben a Völgyhétvégék keretében). A bemutatóról több cikk is napvilágot látott.

Az év legnagyobb kihívása az Artpool szeptember elejével kezdődött költözése volt a KEMKI – Közép-Európai Művészettörténeti Kutató Intézet – Szabolcs utcai épületében kialakított archívumi bázisra. Az Artpool P60 kiállítótér felszámolása után az Artpool archívumának, könyvtárának, médiatárának és kutató/munkatereinek 1992 óta a Liszt Ferenc tér 10. első emeletén otthont adó, a padlótól plafonig bepolcozott és „kincsekkel” telezsúfolt ingatlan, valamint az Artpool légópinceraktára került sorra. A megmaradó könyvespolcok, asztalok, székek stb. is jó helyre kerültek (a Szépművészeti Múzeum és a Wesley János Főiskola Könyvtára)

Szeptembertől, a nyári hónapokban részletekbe menően előkészített logisztika mentén, mintegy 800 folyóméternyi archívumi/gyűjteményi anyagot és technikai eszközt (mindent egyenként megjelölve, felcédulázva) költöztettünk át október végéig több lépésben az Artpool Művészetkutató Központnak a továbbiakban teret adó Szabolcs utca 33. D épületének első emeleti munka- és könyvtári/médiatári tereibe és második emeleti raktárába.

A beköltözést és az első körös elrendeződést, valamint a 2021. januártól kezdődő új fejezetet december végén – a pandémia megkívánta – távolságtartós, maszkos, forraltboros koccintással ünnepeltük.

Köszönet az Artpool munkatársainak akikkel ezt a különleges 2020-as évet átéltük:
Barkóczi Flóra, Halasi Dóra, Kotun Viktor, Kürti Emese, László Zsuzsa és Schuller Gabriella művészettörténészek, archivisták, Cséka György (gyűjteménykezelő), Varga Klaudia múzeumi fotós (digitalizálás), Kristóf Márton (webfejlesztés), Varga Dániel (adatbázis fejlesztés), valamint Klaniczay Júlia igazgató és Galántai György művészeti vezető (az Artpool alapítói), akik ezzel a – részükről – utolsó beszámolóval egyben búcsúznak is az Artpool vezetésétől, amit 2021-től Kürti Emesének adnak át.
Köszönet szakmai önkénteseinknek is (Priger Petra, Békési Ella, Shabnam Shermatova és Rusudan Margiari) akik az év során munkánkat segítették.

KIÁLLÍTÁSOK (az Artpool szervezésében)

Megvalósult:

2020.07.18–10.04.: Kapolcs, 51-es körzet, Galántai ház (hétvégenként) és Völgyhétvégék (2020.09.03–10.04)

– Galántai ház: A möbius szalag rejtélye

– 51-es körzet: Párhuzamos és véletlen valóságok evoluciója – a véletlen jövő

„Amikor terveztük a kiállítást, visszatérve a számokhoz, még nem sejtettük, hogy a meghatározó fogalmak, a kétség (2002) és a véletlen (2000) kettőssége úgy írja majd át a hétköznapjainkat, hogy az rávetül a kortárs művészet mai értelmezési lehetőségeire is. Az Artpool negyven éves múltja és a hamarosan sorra kerülő intézményi átrendeződése, a konceptuális folytathatóság és az új helyzetek felismerése markánsabbá válik a globális kontextusban.” (Galántai György – kurátor)
weboldal: artpool.hu/K51/2020/index_0.html

Elmaradt (a pandémia miatt):

Költészet és performansz. A kelet-európai perspektíva (Poetry and Performance. The East European Perspective) c. kiállítás, mely a Zürichi Egyetem kutatási projektjeként indult, és a szocializmus időszakának egy különleges kulturális szegmentumával, a nyelviség és a vizualitás performatív kapcsolatával foglalkozó kiállítássorozat. A Kassák Múzeum, és az Artpool kooperációjaként tervezett budapesti bemutató új dátuma 2021 június. A kiállítás a tervek szerint kiegészül az Artpool Művészetkutató Központban szinte hiánytalanul megőrzött és dokumentált Szövegek/Texts kiállítás (Kápolnaműterem, Balatonboglár, 1973) anyagával, mely hosszú évtizedek után rekonstruálva és történeti-elméleti jelentőségét értelmezve válik bemutathatóvá.

Nyitókiállítás – Artpool történeti bemutató az új helyszínre való költözéskor.
Erre a járványhelyzet alakulásától függően 2021-ben kerülhet sor.

KIÁLLÍTÁSI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK

Az Artpool Művészetkutató Központtól rendszeresen kölcsönöznek hazai és nemzetközi intézmények műveket/dokumentumokat, gyakran digitális formában a kiállításaikhoz.
2020-ban a következő kiállítások / projektek / események megvalósítását segítettük elő (kutatással, dokumentum-, fotó-, műtárgy-kölcsönzéssel). 2020-ban a következő kiállítások / projektek / események megvalósítását segítettük elő (kutatással, dokumentum-, fotó-, műtárgy-kölcsönzéssel). Az ezévre tervezett kiállítások többsége – a pandémia miatt – sajnos világszerte meghiúsult.

2019. október 26–2020. március 22. (meghosszabbítva április 19-ig): Hartware MedienKunstVerein (HMKV), Dortmund, Németország
Artists & Agents. Performancekunst und Geheimdienste című kiállítás (dokumentumfotók kölcsönzése Galántai György és Algol László akcióiról, Kápolnaműterem, Balatonboglár, 1973). Kurátor: Inke Arnst, Krasznahorkai Kata, Sylvia Sasse
weboldal: hmkv.de

2019. december 7–2020. február 1.: Miskolci Galéria, Miskolc
Pontos, mint az atomóra című kiállítás
(számos archív dokumentumot: meghívót, fotót és plakátot kölcsönöztek az Artpoolról a kiállítás archív részébe)
weboldal: miskolcigaleria.eu

2019. december 16–2020. február 23.: Capa Központ, Budapest
Eufória? Rendszerváltás-történetek Magyarországon c. kiállítás (A kiállítás archívumokat bemutató részében – Barkóczi Flóra együttműködésével – egy, a „Magyarország a tiéd lehet!” kiállítást felidéző anyag került bemutatásra)
weboldal: capacenter.hu

2020. január 17–31.: Maison de l’Architecture de Franche-Comté, Besançon
Poipoidrome (Eminently Realizable Building) c. kiállítás
(fotók kölcsönzése az Artpoolból)
weboldal: maisondelarchi-fc.fr

2020. január 25–2021. március 7.: MUSAC, León, Spain
No Order, no Neatness. Books and Magazines from the Eighties. Showcase Projects kiállítás, kurátor: Mela Dávila Freire (Artpool művészkönyvek adományozása múzeumi kiadványokért cserébe)
weboldal: musac.es

KONFERENCIA AZ ARTPOOL SZERVEZÉSÉBEN:

- 2020.02.20–21.: Szépművészeti Múzeum, Schickedanz terem
Artpool 40 – Aktív Archívumok, Művészeti Hálózatok kétnapos konferencia, 24, többségében külföldi előadó és napi 110 látogató részvételével
weboldal | videódokumentáció

KONFERENCIA RÉSZVÉTELEK – ELŐADÁSOK

2020.02.20: Artpool Művészetkutató Központ, Budapest
Nyílt nap az Artpool 40 konferencia külföldi résztvevői számára (kb 50 fő)

2020.08.31.,11.20. és 12.15. (online)
Art Archives Exchange – Educational Strategies for Contemporary Art Archives online találkozók a 2020-ra tervezett archívumi látogatások és workshopok pandémia miatti elmaradása miatt Barkóczi Flóra, Halasi Dóra, Klaniczay Júlia és László Zsuzsa részvételével.

2020.10.30.: Artpool Művészetkutató Központ, Budapest
MOME óra az Artpoolban: A Moholy Nagy Művészeti Egyetem művészkönyv kurzusának kihelyezett órája az Artpoolban 15 hallgató részvételével (kurzusvezetők: Istvánkó Bea és Kudász Arion).
A hallgatóknak az Artpool művészkönyv és fanzine gyűjteményét ismertette a workshop keretében Halasi Dóra és Kotun Viktor

2020.09.11., 11.20. és 12.04. (online)
EAN (European Art Net) – ZOOM-meeting a megújított EAN adatbázissal kapcsolatban László Zsuzsa részvételével.

NEMZETKÖZI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK/PROJEKTEK

NEP4DISSENT (A New Exploratory Phase in Research on East European Cultures of Dissent) vagyis: Új tendenciák a kelet-európai másként gondolkodás kultúrájának kutatásában. Az EU COST (European Cooperation in Science and Technology) programja, melyben jelenleg az Artpool 6 munkatársa vesz részt saját kutatásaival két munkacsoporthoz kapcsolódva. A NEP4DISSENT / EU COST projekttől jelentős anyagi támogatást kaptunk az Artpool „aktív archívum” koncepcióját és 40 éves történetét elemző és azt a hasonló kezdeményezésekkel összehasonlító, 2020. februárjában megrendezésre került nemzetközi konferenciánk megrendezéséhez (10 nemzetközi kutató részvételének – utazás, szállás, étkezés – költségeit fedezte, valamint az hozzájárult a konferencia catering költségeihez). A 2020-ra tervezett találkozók a világjárvány miatt elmaradtak. Egy májusban és egy októberben tartott online gyűlés keretében folytatódott a közös munka. 2020-ban beadott pályáztunk az Artpool 40 konferencia előadásaira épülő 2021-ben megjelenő kiadvány költségeinek támogatására sikeres volt: a német Transcript kiadónál megjelenő kötet költségeihez a COST 10.725 EUR támogatási összeggel járul hozzá.

ERASMUS+ Art Archives Exchange – Educational Strategies for Contemporary Art Archives, 2018 szeptemberében indult három éves Európai Uniós projekt (2018–2020). A projektben résztvevő archívumok: basis wien (Wien), Artpool Művészetkutató Központ / Szépművészeti Múzeum (Budapest), Moderna galerija (Ljubljana), Archiv vytvarneho umeni (Prague), Muzeul National de Arta Contemporana al Romaniei (Bucharest). A projekt célja az archívumok közötti együttműködés, a jó archívumi gyakorlatok megismerése és átadása, az egymástól való tanulás, kulturális örökség megőrzésének és továbbadásának lehetőségei a művészeti archívumok szempontjából. Ennek érdekében körkörösen sor kerül a résztvevő archívumok meglátogatására és egy 5 napos workshop során egymás munkamódszereinek megismerésére. A 2020-ra tervezett archívumi látogatások és workshopok a világjárvány miatt elmaradtak, online találkozók keretében folytatódott a közös munka. három alkalommal tartottunk Zoom meetinget (augusztus 31., november 20. és december 15.). Lehetőség nyílt a projekt időtartamának meghosszabbítására, így az új beszámolási/teljesítési határidő 2021. agusztus 31.

EAN (European Art Net) szövetség több jelentős európai művészeti archívum, múzeum és könyvtár összefogásával egy közös művészeti adatbázist tart fenn, melyben a tagintézmények gyűjteménye összetetten kereshető/tanulmányozható. Az Artpool már negyedik éve megfigyelőként van jelen az éves megbeszéléseken és terveink között szerepel, hogy amint az adatbázisunkat sikerül a megfelelő szintre fejleszteni, csatlakozunk az EAN csoporthoz. Az EAN partnerintézményei 2019-ben: basis wien (Bécs); documenta Archiv, Kassel; Garage Archive Collection, Moszkva; Institut für moderne Kunst, Nürnberg; kunstbulletin / artlog, Zürich; Kunst- und Museumsbibliothek der Stadt Köln; Moderna galerija, Ljubljana; MNAC National Museum of Contemporary Art, Bukarest; SIK-ISEA, Zürich; ZADIK, Köln; Centre for Artists' Publications, Bréma. 2020-ban, a megújított EAN adatbázissal kapcsolatban 3 alkalommal volt ZOOM meeting (szeptember 11., november 20. és december 4.)

ARCHÍVUM, KÖNYVTÁR, GYŰJTEMÉNYEK

Az Artpool elsődleges célja, hogy a már eddig is egyedülállóan bőséges gyűjteményi/dokumentációs anyagunk minél teljesebb legyen a kiemelt kutatási területeinken: a magyar neoavantgarde, az 1970-es, 80-as évek nemhivatalos művészeti eseményei, illetve az 1960-as évektől kezdődően megjelenő, ill. jelentőssé váló új művészeti műfajok és médiumok a magyar és nemzetközi művészetben: fluxus, happening / performansz,. konceptuális művészet, mail art, művészkönyv, művészbélyeg, vizuális- és hangköltészet, installáció, videó, elektronikus művészetek, gender, street art, szamizdat, fanzine stb. Ezért elsődleges célunk a kutatások, valamint a feldolgozó és rendszerező munka során folyamatosan regisztrált hiányzó dokumentumok (fotódokumentációk, videó és hangdokumentumok, kiállítási meghívók, katalógusok, plakátok, kéziratok, „emblematikus” művek, művészkiadványok, alapvető szakkönyvek) felkutatása, fotódokumentálása és amennyiben lehetséges beszerzése. Gyűjteményünk 2020-ban is több mint 200 új szakkönyvvel, számos fontos dokumentummal (meghívók, plakátok, katalógusok, folyóiratok, videó- és hanganyagok),művészkönyvvelés eredeti művel gyarapodott, vásárlásoknak, élő szakmai kapcsolatainknak, nagyobb könyv- és dokumentumadományoknak, intézményi cserekapcsolatainknak, intenzív külföldi levelezésünknek és nemzetközi projektjeinknek köszönhetően.

Jelentősebb gyarapodást jelentett 2020-ban Michael Fox és Peter Küstermann adománya: összesen 5 kartondobozban több mint 2000 db, főleg az 1980-as és 1990-es évekből származó mail art dokumentáció, mű, könyvmunka, vizuális költészeti kiadvány, levelezés

Az archívum és könyvtár állománya jelenleg megközelítőleg 800 folyóméternyi archívumi anyag, ebből az 1960-as évek óta kiadott több ezer kötetnyi könyv, katalógus, kiadvány, több mint ezer művészeti folyóirat számai, 1800 darab, kb. 2500 órányi digitalizált dokumentum- és művészvideó, illetve -dvd, 2 ezer, részben digitalizált hangdokumentum, 15 ezer fotó/dia/negatív, 3806 művészeti plakát/poszter. Az Artpoolban 2019 decemberében összesen 7924 (ebből 2017 magyar, 5907 külföldi) művész, művészcsoport vagy művészeti intézmény dokumentációja, információs anyaga kutatható.

A kutatást folyamatosan bővülő számítógépes nyilvántartás segíti. A jelenleg 22.000 adatot tartalmazó bibliográfia adatbázisban a témák, ill. keresőszavak alapján nem csak az Artpoolban fellelhető egyes kiadványok, hanem a bennük publikált fontosabb tanulmányok, folyóiratcikkek is megtalálhatók.

Külön adatbázis tartalmazza az Artpool archívumában kutatható hanganyagok (3043 record) –, videódokumentumok (4666 record) művészkönyvek (4076 record) és folyóiratok (1537 record) – adatait, valamint az Artpoolban dokumentált és kutatható művészeti események kronológiáját (9180 record)

SZAKMAI KAPCSOLATOK

Az Artpool Művészetkutató Központ nemzetközileg is egyedülálló intézménye (archívuma és gyűjteményei) rendszeresen célpontja a Magyarországon megforduló, az Artpool által lefedett témákban érdekelt intézményvezetőknek, kurátoroknak, művészettörténészeknek, művészeknek.

Az Artpool 40 konferencia több mint 50 külföldi résztvevőjével a februárban eltöltött 2 nap során számos fontos megbeszélésre sor került. Közülük többen most először jártak az Artpoolban és nagy örömükre szolgált, hogy a költözésünk előtt még utoljára az Artpool történetében meghatározó Liszt Ferenc téri archívumot is megtekinthették. Az év további részében a koronavírus járvány sajnos ellehetetlenítette a személyes kapcsolatokat, de kárpótlásul felerősödött az emailes és online kommunikáció. A jelenleg is folyamatban levő szakmai nemzetközi együttműködések (NEP4DISSENT, Erasmus+, EAN) eseményei 2020-ban szintén a virtuális térben valósultak meg.

TUDOMÁNYOS KUTATÓMUNKA

Kutatószolgálat

Az Artpool több, az elmúlt 40 év kortárs magyar művészetét feldolgozó, valamint az ebben az időszakban jelentőssé vált új műfajokat elemző, hosszú távú kutatáshoz, kiállítás-előkészítéshez nyújt segítséget és biztosít, előzetes egyeztetés alapján, archívum- és könyvtárhasználati lehetőséget, illetve az archívumban fellelhető művekről reprodukciót, digitális másolatot.
Az Artpool Művészetkutató Központban külső kutató komolyabb kutatómunkát csak előzetes kutatástámogatási kérelem benyújtásával, annak elfogadása után végezhet.

Folyamatosan nagy az érdeklődés az Artpool archívumában található dokumentumok iránt a magyar és külföldi kutatók (elsősorban szakdolgozók, Phd dolgozatot írók, ill. már tudományos fokozattal rendelkező kutatók, múzeumi szakemberek) körében.
A nagyobb és személyes kutatások mellett napi rendszerességgel foglalkozunk a világ minden tájáról érkező emailes és telefonos megkeresések, kérdések megválaszolásával, cikkekhez adatok pontosításával, megadásával, illusztrációs anyagok küldésével, közlési engedélyek beszerzésével stb. 2020-ban a rövid nyári időszakot leszámítva személyes kutatásra nem volt lehetőség.

2020-ban az Artpool archívumát és könyvtárát személyesen 9 kutató kereshette fel összesen 15 alkalommal. Emailben 42 kutatói megkeresésünk volt, akikkel összesen 180 emailváltás történt.

2020-ban befogadott és támogatott kutatási projektek voltak:

// Transzperiféria mozgalom – SZAKÁCS Eszter kutatása az OFF-Biennále egyik kiállításához (tervezett esemény: 2020. április-május – a koronavírus miatt egy évvel elhalasztották)

// Hangköltészet, Arrigo Lora-Totino – CSENKI Natasa kutatása OTDK-ra (témavezető: dr. Dávid Kinga, tervezett esemény: 2021, SZTE-BTK, Romanisztika (olasz) szak)

// SPIONS, CPG, Beatrice – LAKI Gergely kutatása 3 részes dokumentumfilmhez (elkészült és megjelent a Partizán youtube csatornáján: 1. rész SPIONS: SZENNYHULLÁM #1 | Magyar punkmozaik ‘78–84 | PartizánDOKU - YouTube, 2. rész: Beatrice, Bikini, Rottens: SZENNYHULLÁM #2 | Magyar punkmozaik ‘78–84 | PartizánDOKU - YouTube, 3. rész: Cpg: SZENNYHULLÁM #3 | Magyar punkmozaik ‘78–84 | PartizánDOKU - YouTube)

// UMSCENE experimentális zenei projekt, anyaggyűjtés – PÁL Zoltán kutatása (cél: adatbázis létrehozása, a program hazai társintézménye: MTA Történettudományi Intézet)

// A Könyv formátuma a boom és a postboom irodalmában – MIKLÓS Laura kutatása konferencia előadáshoz (tervezett konferencia: IX. Conferencia de Doctorandus Americanistas, 2020. november, Pécs)

// Víg Mihály – KÉCZA András kutatása, anyaggyűjtése portréfilmhez

// Fanzine – NÉMET Szilvi kutatása publikáláshoz (tervezett megjelenés: Szépirodalmi Figyelő Fanzine különszám, 2020. szeptember)

// Street Art in Budapest – Rusudan MARGIANI kutatása MA szakdolgozathoz (ELTE-TáTK, Kulturális Antropológia Szak, témavezető: Szabó Miklós, tervezett védés: 2021)

Artpool saját kutatás

A 2020-as év kiemelt kutatási témája az Artpool alapításának 40. évfordulója kapcsán az „Aktív Archívumok, Művészeti Hálózatok” volt. Ehhez kapcsolódóan – nagy hazai és nemzetközi szakmai érdeklődés mellett – egy kétnapos nemzetközi konferenciát szerveztünk 2020. február 20-21-én, 24, többségében külföldi előadó részvételével. A kutatás és a konferencia célja az volt, hogy feltérképezze az Artpool történetének és jelen művészetkutató munkájának kontextusait a művészarchívumokkal, a progresszív muzeológiával, és a hidegháború művészeti színtereinek és hálózatainak történetével foglalkozó nemzetközi, transznacionális kutatások körében. Olyan kutatási területek összefüggéseinek kutatása, amelyek az Artpool múltja és jövője szempontjából is meghatározóak, mint a kapcsolatművészet, a szamizdat, az underground művészet, a művészarchívumok és a progresszív muzeológia. A konferenciához magyar és angol nyelvű konferenciafüzet, majd pedig részletes webdokumentáció készült (az összes előadás videófelvételével). Megjelenés alatt van egy magyar nyelvű válogatás a konferencia-előadásokból az Enigma folyóirat 2021 tavaszi számában és előkészítés alatt van a konferencia angol nyelvű kötete a német Transcript kiadónál (szerkesztők: Kürti Emese és László Zsuzsa).

A 2019 novemberében a Szegedi Tudományegyetemen az „1989 és a rendszerváltás: a társadalmi cselekvés lehetőségei” című konferenciára „Lehetetlen realizmus” címmel egy önálló szekciót szerveztünk, melyen az Artpool munkatársai (Barkóczi Flóra, Kürti Emese, László Zsuzsa) mellett több elismert szakember is (György Péter, Lázár Eszter, Mélyi József, Székely Katalin, Timár Katalin) előadott. Az előadásokat az Enigma folyóirat 99. számában jelentettük meg 2020 nyarán (társszerkesztő: Kürti Emese).

További folyamatban levő kutatások:

– „Kapcsolatművészeti kronológia” (Kotun Viktor) – a 2020-ban elsősorban az Artpool és a Commonpress alapító Pawel Petasz kapcsolatára fókuszáló kutatás eredménye a lengyel Sztuka i Dokumentacja / Art & Documentation c. folyóirat 22., 2020 tavaszi számában jelent meg.
journal.doc.art.pl

– A képzőművészet és technológia viszonya – külön fókusszal az 1990-es évek magyarországi hálózati és internet-alapú művészeti gyakorlataira és
–Képzőművészeti archívumok szerepe a poszt-digitális korban (Barkóczi Flóra)

– Gyűjteménytörténeti kutatások (László Zsuzsa)

Egyéb archívumi szakmai munka:

– Aktív anyaggyűjtés/dokumentálás
A progresszív kortárs művészeti kiállítások/események folyamatos figyelemmel kísérése és (fotó)dokumentálása, az Artpool tematikájába illő előadások, konferenciák hang-/videó dokumentálása
2020-ban 45 aktuális művészeti eseményről készítettünk fotó- és videódokumentációt.

Digitalizálás

Videódigitalizálás

Videó-digitalizálási projektünk célja, a már digitalizált több mint ezer darabos VHS videógyűjteményünk után az újonnan bekerülő videódokumentumok, valamint az Artpool folyamatosan készített saját dokumentumfelvételeinek a dvd-re írása (kutathatóvá tétele) és a nyersanyagok archiválása. A projekt felelőse Halasi Dóra.

A digitalizáláshoz kapcsolódóan folytatjuk a videó-adatbázis feltöltését, mely jelenleg 4666 videódokumentum adatait tartalmazza, ezek részben művészeti események (kiállítások, megnyitók, előadások, performanszok, koncertek) videódokumentumai, részben önálló videómunkák, kísérleti filmek.

A digitalizált videók aktualizált listája internetlapunkról elérhető: http://artpool.hu/video/

Hangdigitalizálás

A hangarchívum egy jelentős része 2008 és 2010 között digitalizálásra került. Egy komolyabb hangdigitalizálási projekt még várat magára. Egyedül egy-egy mű/dokumentum digitalizálására van kapacitásunk, amennyiben egy kutatás vagy kiállítás miatt ez szükségessé válik. A digitalizált hanganyagok listája internetlapunkról elérhető
http://artpool.hu/sound/

Fotó / grafika- / plakát- / műtárgy-digitalizálás

Varga Klaudia múzeumi fotós kolléga segítségével folyamatos az Artpoolban őrzött fotónegatívok és diák teljes körű digitalizálása

Archívumi elrendezés / feldolgozás / adatbázis fejlesztés

2020 során – a KEMKI-be költözést is szem előtt tartva – folytattuk az archívumban tárolt dokumentumok rendezését, költözésre való előkészítését, majd az új helyszínen az elrendezését. Az adatbázisaink fejlesztése kapcsán megkezdtük egy komplex múzeumi adatbázisrendszer kialakítását és az ahhoz való integrációhoz meglévő adatbázisaink átstrukturálását.

Szakmai gyakorlat / önkéntesség

Az Artpool Művészetkutató Központban 2020-ban gyakorlati, ill. önkéntesi lehetőséget biztosítottunk – amikor a járványügyi intézkedések azt lehetővé tették – az alábbi egyetemi hallgatóknak:
Priger Petra, Békési Ella, Shabnam Shermatova, Rusudan Margiari

KÖNYVKIADÁS, film, publikáció stb.

– Az év során több magyar és külföldi kiadvány/cikk készült az Artpoolban végzett kutatásra támaszkodva, ill. az archívumban őrzött fotóanyag felhasználásával (lásd a 2020-as bibliográfiát).

INTERNET INFORMÁCIÓS ANYAG

www.artpool.hu, facebook és youtube csatornánk

Az Artpool interneten elérhető információja egyedülálló dokumentumokat tesz hozzáférhetővé. A lapjainkon online elérhető magyar és angol nyelvű kiadványok, tanulmányok, cikkek száma évről-évre bővül. Számos, részben a 80-as években bemutatott kiállítás és dokumentumai (reprodukciók, fotók, hang- és videóanyagok) tekinthetők meg. Az 1990-es években készült és technikailag elavult lapjainkat – Kristóf Márton segítségével – az eredeti jelleget megőrizve folyamatosan felújítjuk, reszponzívvá tesszük, valamint bővítjük az angol nyelven is hozzáférhető információtartalmat.

Lapjaink nézettsége folyamatosan magas: a nyilvánosan is elérhető webstatisztikánk alapján 2020-ban a naponta átlag 2.500 internetes megkeresés során a megnézett lapok száma naponta 15.000 és 20.000 között váltakozott (ehhez adódik hozzá a már 2.700 követővel rendelkező facebook oldalunk és a youtube-ra feltöltött videóink nézettségi statisztikája).

Eseményeinkről és rendezvényeinkről rendszeresen email meghívókat, hírleveleket küldünk, mellyel közvetlenül több mint 1700 magyar és 1000 külföldi címet érünk el. Híreinket számos online levelező lista és magazin is átveszi.


[Bővebb képes beszámoló éves eseményeinkről]

Szakmai gyakorlat, önkéntes munka az Artpoolban