a fák között feltűnik az egész emigráció

Orvos András: Megmondom őszintén, hogy én a hatalmat nem éreztem a nyakamon, mert nem érdekelt, nem volt vesztenivalóm, én pedagógus voltam. .Aki fontos állásban volt egy intézetben, munkát kapott a lektorátuson, az egészen másképp itéli meg. Érdekes, ebből szinte kivétel Galántai György és ezért becsülöm. Neki rengeteg vesztenivalója volt. Annyiszor padló alatt volt és mégis újrakezdte. Erre nincs magyarázat egyébként. ... jó szimata volt a helyzetek felismerésére ... helyes volt, hogy egy ilyen (zsűrizett) kiállítást végig csinált, lehet, hogy nem a kiállítás miatt volt érdekes, de a következményei miatt. ... szerintem az utókor számára igy már egyszemélyes a Galántai dolog, és ezért végülis én annak örülök, hogy nem hallgatott akkor a Bekére, mert az a Beke ügye lett volna, de így ez Galántai ügye lett. Ettől ők még nagyon jó barátok lehettek.

Az 1973-as év a Gyuri zsenialitása. Szerintem berágott, és elhatározta, hogy a saját feje után csinálja, és összeállított egy olyan ötven főből álló névsort, akiket ő fontosnak tartott. Azt lehet mondani, hogy minden törekvés megjelent, tehát a színháztól, a filmtől, Bódy Gábortól Halász Péterig mindenki részt vett. Ez az elgondolás tényleg jó volt.

Azt nem tudom, hogy a Gyuri érzékelte, de én bizton érzékeltem, hogy ez az utolsó nyár, mert valahogy a levegőben volt. Akkor már több állami kocsi állt meg a kápolna előtt, rendőrök jöttek hajnalban kutyákkal, fölrugdostak bennünket, akkor már nagyon sokan jártak oda. ... én bizton érzékeltem, hogy ez az utolsó nyár, mert valahogy a levegőben volt. Olyan harci készültségben telt ez a nyár, viszont ... ami a szellemi izgalmat illeti izgalmas volt. Kicsit sajnáltam, biztos voltam, hogy ezek az utolsó hónapok, vagy hetek.

Biztos vagyok benne, hogy a hatalomnak fogalma nem volt, nem tudta, hogy mi van ott lenn. Sokkal jobban gyanakodott, de nem voltak igazán tájékozottak. Na most a vezérlés, Aczél György, hogy mennyire exponálta magát vagy nem, hát nekem semilyen kapcsolatom nem volt vele, de közvetve, amikor nekem azt mondta a Szántó Piroska, hogy ne haragudj én megpróbáltam hatni Aczél Györgyre, hogy hagyjanak benneteket békén, azt mondta: azt az egyet ne kérd tőlem. Mondjuk ilyet tudok. Vagy amikor meghívtuk a Somlyó Györgyöt aki ugye kapcsolatban állt Aczéllal, nem történt semmi. A hatalmat sem értem igazán mit akartak végülis ezek valahol értékek voltak.