INTERMEDIA Induktív csomópont


Reischl Szilvia

Cím: nélkül
1998.

"Színes, automata géppel, saját kézből, "tükörben" készített fotó. Önportré. A fényképen - felismerhetően egy fürdőszobában - egy fej (arc) látható, aminek jobb arcán (orcáján) szem- és szájceruzával felrajzolva jelenik meg egy másik (fél)arc szemöldöke, szeme, orra, szája és még egy-két kisebb részlete.

Kvázi csoportkép kedvtelésből, kíváncsiságból, milyen lenne ha a fejemen (egy) másik arc (is) lenne megfontolásból/indíttatásból, vagy mert szeretném látni egy grimaszomat úgy, hogy közben nem is vágok olyan arcot (nem láthatom soha "egyenesben" a hátam közepét sem...), stb.; de - például pszichológusok szerint - biztosan lehet az ok valamiféle részleges egyedüllét is; ezen kívül eredhet a "melléfestés" az ember két énjébe vetett hitéből, valamint utalhatunk a smink következményeire, másrészt arra, hogy még ha tudjuk is, hogy nem láthatjuk magunkat kívülről, azért néha akkor is meg kell próbálni...

... és akkor esetleg ilyen torz lesz amit látunk. Mármint ha erőnek erejével, azaz mindenáron próbálkozunk.

Csoportba verődve - két részre szakadva nézzük magunkat egyszerre belülről és kívülről, vagy ha ez utóbbi lehetetlennek bizonyul, akkor is megpróbáljuk – mert azt gondoljuk, hogy működnie kell – így mindenképpen – ha csak minimális szögeltéréssel is, de - kétféle nézőpotról van szó. Csoportba verődni - egy részedet biztosan "feladni", de minimum igazítani... Sztereóban láthatjuk magunkat - nem csak tükörben... Két helyen lehetünk egyszerre - csak az a kár, hogy mind a kettő itt van - a jelenben és kizárólag a mi életünkben.

Egyébként: nem gyakran csinálok fényképet magamról, de azért van/volt/lesz rá példa. Gyakran csinálok fényképeket másokról - és általában nem szerepelek ezeken a képeken (nem azért, mert róluk csinálom, hanem mert róluk is csinálhatnám). (Általában nem = gyakrabban nem, mint ahogy nem lenne feltűnő (nekem).) Így - mivel általában fényképezős események után erős kifejezetten az autoportré készítésre való inger - egész egyszerű indítóok lehet a csoportképekből való kimaradás pótlásának vágya is. De a legvalószínűbb mégiscsak az, hogy az embernek csak úgy "eszébe" jut - mármint ez a pótarcos verzió."

Reischl Szilvia  más lapon: Do everything before doing it! (webmunka)


[intermédia] [induktor] [induktor5] [csomópont] [lapozás]


[kontextus projekt] [aktuális események] [Artpool] [kereső]