Artpool események - 1993. április 20. - Kolibri Pince


english

FLUX DE BOUCHE

Jaap BLONK holland hangperformer előadása Antonin Artaud, Tristan Tzara, Hugo Ball, Kurt Schwitters, és saját darabokból. [meghívó]

Jaap Blonk – Kolibri Pince, videó


1979-ben szereztem meg az „Ursonate” szövegét, miután hallottam Hans Hausdörfer előadásában, mely mély benyomást tett rám. Ugyanakkor az a gondolatom támadt, hogy a darab más lehetőséget is magában hordoz, mint csupán a felolvasásét.

Az „Ursonate”-án, kisebb kihagyásokkal évekig dolgoztam. Nem csupán a szöveg elsajátításán; minden sornak, „mondatnak” meg kellett találnom a „jelentését”, különben az előadás felületes és üres, mondandó néküli maradt volna.

Elkezdtem az „Ursonate” különböző részeit különleges helyeken előadni: legelőn, vasúti remízben, állatkertben, lakásokban, utcán, vásárcsarnokban.

A teljes változatot már kézenfekvőbb színtereken: kávéházakban, színházakban, ifjúsági klubokban, irodalmi szalonokban adtam elő. Tapasztaltam, hogy Schwitters műve a mai napig hat; egy tilburgi katolikus művészeti főiskola étterméből előadás közben szelíd erőszakkal távolítottak el, így a darabot az iskola lépcsőjén fejeztem be. Ellenkező reakciókkal, az előadás végén nyakamba ugró nézőkkel is találkoztam.

A jelenlegi változat Paul Jonker rendezővel való együttműködésünk eredménye; együtt alakítottuk ki az előadás dadaista és futurista elemekből álló ötvözetét. Ezután következett a díszlet- és jelmeztervezés, a darab négyrészes felépítéséhez alkalmazkodva.

A részletes kidolgozásnál felhasználtam a hanghasználat és improvizáció legújabb vívmányait is. Például: Jerzy Grotowski és David Moss munkásságát, hogy csak két szélőséget említsek.

Ezzel - úgy vélem - Schwitters szellemében cselekedtem; akkor is, mikor egyes instrukcióit figyelmen kívül hagytam.


Flux de Bouche (1992, Staalplaat Records)

Ursonate (Kurt Schwitters) 1986 Version

Ursonate (Kurt Schwitters) 2003 Version

Vocalor (1998, Staalplaat Records)

Jaap Blonk – Reading at Kelly Writers House, University of Pennsylvania, 2004Jaap Blonk – Available Recordings-Bibliotheque Bajazzo-

messa di voce – tmema – blonk – la barbara

Jaap Blonk performance - installation Messa di Voce

Messa di Voce: "Pitchpaint"

Messa di Voce: "Ripple"

Jaap Blonk Dada Vocal performance for 3Sat TV Show 2003

ADACHI Tomomi + Jaap BLONK duo at Steim Amsterdam

Jaap Blonk - Compilatie van een zaterdagmiddagkrant

Dailymotion - jaap blonk + terry ex – une vidéo Art et Création

Voice and Infrared Sensor Shirt – Tomomi Adachi, Jaap Blonk, Stephanie Pan

Jaap Blonk / Picture Poetry / Képköltészet


Artpool események - 1993. április 20. - Kolibri Pince

[1992] [események 92-től] [aktuális események] [Artpool] [kereső] [1994]