[események ‘92-től] [kiadványok] [english]

ARTPOOL ESEMÉNYEK (1993)

1993 – A FLUXUS ÉVE – AZ ARTPOOLBAN

A Fluxus mozgalom ismertetése; egyéni és közös kiállítások, találkozók, eventek, performanszok, előadások, fluxus kutatás: [fluxus bibliográfia] [fluxus videók]

Egyéb: „Artpool Subjectif” Marseille-ben, „Elektronikus kommunikációs happening telefax és képtelefon segítségével Budapest és Bécs között”, „Banántudat

1993. február 13–március 27.

ARTPOOL SUBJECTIF

Szubjektív Artpool címmel nagyszabású kiállítás Marseille-ben (Franciaország) a „Poésure et Peintrie” Költészet és festészet című rendezvényen. Az Artpool hét korábbi projektjének bemutatása az 1980–1992-es időszakból. A „Homage to Vera Muhina”, a „World Art Post”, a „Mindenki mindenkivel”, a „Budai Fénysugár Egyetem”, a „Fluxus Zászlók”, a „Fax akció”, az „Újkapolcs Galéria” egy projektje, és egy új bélyegző-akció szerepelt. (bővebben)

A kiállítás különlegessége volt, hogy a kiállítási tér az Artpool tervei szerint került felépítésre.

1993. március 4-én, 18–22 óráig

Vernita NEMEC, New York-i művésznő egy estés kiállítása és találkozó. (bővebben)

1993. március 19–május 14.

ARTPOOL FLUX (bővebben)

George MACIUNAS, első magyarországi kiállítása. Diagramok, ccV TRE, Fluxus levélpapír és boríték, Fluxpost bélyegek, groteszk álarc, Fluxus házasság (dokumentumok) (bővebben)

TÓT Endre, „ZérO retrospektiv”, (zéró-munkák 1971–1984) első magyarországi bemutató kiállítás. (bővebben)

FLUXUS TÁRGYAK”, / Ben Vautier: Fluxus lyukak – összegyűjtötte őket Ben Vautier, B.V. 1964/81. / Joseph Beuys: Faképeslap, ed. Staeck, 1977. / „FluxTellus”, (TELLUS a hangkazetta-folyóirat 24. szám) / Robert Filliou és Joachim Pfeufer: Emlékplakett az 1976-os budapesti kiállításhoz /George Maciunas: Fluxus (kártya) pakli / Alice Hutchins: Ékszerszett-Fluxdoboz, cimkegrafika: G. Maciunas / George Brecht: „Water Yam” /Geoffrey Hendricks: 7 talált képeslap (sós) Salinz, Hallein – Ausztria, 1992. augusztus 6. /Ben Vautier: a művészet dzsungele (társasjáték) 1988. / Yoko Ono: Mosolydoboz ‘71 (bővebben)

FLUXUS MŰVÉSZEK KÉPESLAPJAI”, képeslap-munkák a következő művészektől: Albrecht/d, Ben Vautier, Joseph Beuys, George Brecht, Giuseppe Chiari, Robert Filliou, A.M.Fine, Michael Gibbs, Geoffrey Hendricks, Dick Higgins, Alice Hutchins, Alison Knowles, George Maciunas, Peter Moore, Nam June Paik, Carole Schneemann, Andy Warhol. (bővebben)

DIABANK”, fluxus munkák a következő művészektől: Ay-O, George Brecht, John Chick, Christo, Geoffrey Hendricks, Arthur Koepcke, Takehisa Kosugi, Shigeko Kubota, Alison Knowles, George Maciunas, Larry Miller, Claes Oldenburg, Ben Patterson, Willem de Ridder, James Riddle, Takako Saito, Mieko (Chieko) Shiomi, Daniel Spoerri, Ben Vautier, Robert Watts, La Monte Young. (bővebben)

VIDEÓ PROGRAM” Maurer Dóra - Beke László: Nézetek (BBS,1986) - A hatvanas-hetvenes évek avantgárd képzőművészetéről beszélgetnek művészettörténészek, kritikusok. (bővebben)

FLUXUS ZENE” /Joseph Beuys - Nam June Paik: Zongoraduett, in memoriam George Maciunas / FluxTellus: Philip Corner, Dick Higgins, Joe Jones, Alison Knowles, Takehisa Kosugi, George Maciunas, Jackson Mac Low, Larry Miller, Tomas Schmit, James Tenney, Yasunao Tone, Robert Watts, Emmett Williams, La Monte Young. (bővebben)

FÉNYÚJSÁG” George Maciunas szövegek.

1993. április 10., 10:30–12 óra között

Dick HIGGINS és Alison KNOWLES (USA) diavetítéses előadása és videóbemutatója saját munkáikról, illetve az európai „30 éves fluxus” megemlékezésekről. (bővebben)

1993. április 20., 20 órakor - (Kolibri Pince)

FLUX DE BOUCHE

Jaap BLONK, Holland hangperformer előadása Antonin Artaud, Tristan Tzara, Hugo Ball, Kurt Schwitters, és saját darabokból. (bővebben)

1993. április 22., 18–21 óra között

Találkozó Anne TARDOSsal és Jackson MAC LOW-val.(USA)

A beszélgetés témái: a konkrét költészet, a véletlenműveletek, a performanszkották, a hangköltészet, a megszólaltatási módok, a spontaneitás stb. (bővebben)

1993. május 21–augusztus 25.

3x4

ALTORJAY Gábor, ERDÉLY Miklós, és St.AUBY Tamás kiállítása: 12 db. tárgymunka a 60-as évek második feléből; értelmező szöveg: Beke László. A kiállítás ideje alatt megtekinthető volt az első magyarországi happening, „AZ EBÉD” (IN MEMORIAM BATU KÁN) 1966. június 25, videó, és nyomtatott dokumentumai. (bővebben) [meghívó]

1993. július 15–18. - (ÚJKAPOLCS GALÉRIA)

KONKRÉT KÖLTÉSZET VIDÉKEN

Februárban a „Szubjektív Artpool” cimű marseille-i kiállítás akcióterébe készült egy installáció, mely a közönség által használható, különböző típusú betűkből álló gumibélyegző ABC-t tartalmazott. A közönség által készített munkákkal folyamatosan bővült a kiállítás anyaga. A marselle-i akció „kontrollja” volt a kapolcsi, a bélyegzett papírlapok a falra kerültek és „művek” alapján megállapítható volt: a város inkább vizuális, a falu inkább konkrét.

1993. szeptember 4., 17 óra

SOHA VISSZA NEM TÉRŐ ALKALOM A FLUX-FLOTTA MEGTEKINTÉSÉRE!

Geoffrey HENDRICKS (USA) performansza. Közben kiállítás, és videók pár évtized Fluxus performanszairól, és munkáiról. Fotók, könyvek, képeslapok. (bővebben)

1993. szeptember 4–10.

MŰVÉSZETI TELEKOMMUNIKÁCIÓS PROJEKTEK A 80-AS ÉVEKBEN

címmel Robert Adrian X. osztrák művész dokumentumkiállítása (portfolió, fotó CD és fotódokumentumok) a „Duna-kapcsolat” kísérő rendezvénye. (bővebben)

1993. szeptember 6., 17 óra - (Artpool archívum)

AUDIOVIZUÁLIS BESZÉLGETÉS

A kanadai hangművész, a legendás Four Horsemen „szájzenekar” egykori tagja Paul DUTTON előadása. (bővebben) „Hogy az emberi hang mint fúvós hangszer- és ezt kifejezetten zenei értelemben veszem - olyannyira elhanyagolt, annak az az oka, hogy az emberek megrémülnek az ismeretlen érzelmektől.” (P.D.)

1993. szeptember 8., 18–20 óráig - (ARTPOOL – ZERONET)

DANUBE CONNECTION / DUNA-KAPCSOLAT

ELEKTRONIKUS KOMMUNIKÁCIÓS HAPPENING (képtelefon-telefon-fax-kompjúter-videó-performansz) Kérdés: Miért kommunikáljunk? Az élő interaktiv telekommunikációs event a bécsi Freihaus-Kunstlabor /Robert Adrian X. szervezésével/ és az Artpool közötti telefonvonalon történt. A postán és faxon érkezett anyagok spontánul beépültek a kapcsolatba. Az esemény egyrészt emlékezés az 1983-as telefonkoncertre, másrészt a „Játék határok nélkül” cimü osztrák-magyar galériás projekt része. (bővebben)

1993. szeptember 24–október 8. - (Artpool archívum)

A Laza Lapok „LAZAFLUX” különszámának kiállítása. (bővebben)

1993. szeptember 24., 19 óra - (Francia Intézet)

Ben Vautier előadása:

A művészet határai (Identitás és modernitás)” címmel a Francia Intézetben. (bővebben)

1993. szeptember 25–október 10. - (Liszt Ferenc tér) Budapesti Őszi Fesztivál

BEN TÉR

Ben VAUTIER francia művész kiállítása.

A kiállítás alapötlete a fluxus gyakorlatában mindennapos szókollázsból (Maciunas) és a betűcseréből (Ray Johnson) származik: BEN(BEM) vauTiER. A kiállítás technikai különlegessége, hogy a pódiumra írt sajátkezű Ben szöveg kivételével minden felirat számítógéppel tervezett, és fénymásolással felnagyítva készült (bővebben)

1993. szeptember 25., 16 óra - (Ben Tér)

A „BEN TÉR” ünnepélyes megnyitása

A kiállítás fődarabja Ben pódiuma, eredeti feliratokkal, itt zajlott Ben Vautier eventje. A spontán esemény asszisztensei Klaniczay Júlia és Tóth Gábor voltak. További résztvevők Jonas Mekas, Antal Juszuf, Jugoszláv Tudósok és a közönség. (bővebben)

1993. október 2-án és 3-án, 16 órától

LAZAFLUX események a BEN TÉRen

Fellépnek az Artpool és a Laza Lapok vendégei. Csoportmunkák, koncertek, intermediális költészet, hangművészet, akciózene, hangobjektek, filozófikus előadások, performanszok, ego-produkciók, re-akciók, installációk, és más. (bővebben)

1993. október 9., 16 órától - (Artpool archívum)

BANÁNTUDAT

Anna Banana, amerikai/kanadai performer és bananológus európai turnéjának 25. állomása Budapest. Az Artpool vendégeként videóbemutatót tart az 1975-ös, és az 1980-as Banánolimpiáról, valamint beszámol a banánszindróma-kutatások állásáról. (bővebben)

1993. október 15-től 1994 januárjáig - (Artpool archívum)

A FLUXUS 30 ÉVE

- munkabemutató, Fluxus könyvtár, archívum, videók, és hangdokumentumok – à la carte.

1993. október 19., 18 órakor - (Goethe Intézet)

FLUXUS-ZENE: A TELJESEN HÉTKÖZNAPI ESEMÉNY

René Block előadása videó-példákkal. (bővebben)

1993. december 2., 18 órakor - (Artpool archívum)

MILAN KNÍŽÁK

Körner Éva és Beke László művészettörténészek bemutatják Milan Knížák cseh fluxus művészt, munkásságáról beszélnek és megtekinthetők videói. (Sajnos az utazási körülmények miatt Knížák személyesen nem tudott jelen lenni.) (bővebben)