2020.07.17 - 10.04.

Az Artpool Művészetkutató Központ / Szépművészeti Múzeum - alternatív művészeti jelenléte
GALÁNTAI HÁZ | KAPOLCS, KOSSUTH U. 53. | nyitva hétvégén, igény szerint
2020➔ a kétségek és a véletlenek integrációja
az Artpool ötödik évtizedében holnaputántól tegnapelőttig ma van
KIÁLLÍTÓ TÉR

Max Bill

Max Bill (1908-1994) svájci művész úttörője volt a Möbius szalagok szobrászatának.

Az 1930-as évektől kezdve különféle „végtelen szalagot” készített papírból, fémből, gránitból és más anyagokból.

A művészt felkérték, hogy készítsen egy szobrot egy elektromos kandalló fölé, ahol mindennek elektromosnak kell lennie. Az ötlet az volt, hogy adjunk hozzá egyfajta dinamikus elemet az elektromos kandalló vonzerejének növelésére, amelynek világítania kellene a lángok elbűvölő tánca nélkül.

Az egyik lehetőség egy szobor, amely forog a forró levegő felfelé irányuló áramlása alapján. Bill tervezési kísérletei során a papírcsíkokat különféle konfigurációkba csavarta.

„Nem sokkal később az emberek gratulálni kezdtek az egyiptomi végtelen szimbólum és a Möbius szalag friss és eredeti értelmezéséhez” - emlékezett vissza Bill. „Soha nem hallottam róluk, egyikről sem. Matematikai ismereteim soha nem haladták meg az építészeti számításokat, és nekem sem volt nagy érdeklődésem a matematika iránt.”

Szobrászként Bill szilárdan hitte, hogy a geometria az a fő mechanizmus, amellyel megpróbáljuk megérteni fizikai környezetünket, és megtanuljuk felmérni az űrben lévő tárgyak közötti kapcsolatokat és kölcsönhatásokat.

Példaként említette a Möbius szalag felületét, amely „azzal lep meg minket, hogy az egyik oldalon kezdjük, de nem végződik a másik oldalon, hanem valahogy ezen az oldalon maradunk, ugyanis csak egy oldala van”.

Max Bill

Max Bill

Max Bill (CH) Kontinuitás (1983-86)

KIÁLLÍTÓ TÉR

Erdély Miklós - Idő-Mőbiusz a Möbius-szalag rejtélye

Haász Katalin / Keserü Ilona / Lygia Clark Keizo Ushio

Plamen Yordanov / Jeremy Guy / Aase Texmon Rygh / Jim Milner Heinz Schmid / Gordon Aitcheson / Mark Carroll / Alan White Thomas Joynes / John Robinson / Richard Fox / Eva Calder Powel Michael Binkley / Christopher Sage / Wendy Taylor

VIDEÓ monitor - Möbius darabok vetítés - Unit Moebius

GALÁNTAI HÁZ | a hangos terek helyszínei | 51-ES KÖRZET

K53> Galántai ház meghívó

K51> 51-es körzet meghívó

az anyagok kiválasztása a wikipédia és a youtube oldalakról történt