1972. július 27. - Haraszty és Galántai „Ma Ön nyitja meg a kiállítást” c. közös akciót kezd a látogatókkal. - Este Galántai György diavetítéses előadást tart az előző kiállításokról.

1972. július 28. - Galántai fotósorozattal dokumentálja a látogatók felelősségvállalási reakcióit a „Ma Ön nyitja meg a kiállítást” akcióról.

             

Felelőségvállalási akció

[…] például volt egy ilyen akció, amit hát ott így kitaláltam, egy nemzeti színű szalag ki volt az ajtóba feszítve, és egy tábla volt mellette, hogy ma Ön nyitja meg a kiállítást. Na most, egy olló föl volt kötve szintén az ajtófélfára, egy rövid zsinórral, úgyhogy senki nem tudta elvágni ezt a bizonyos szalagot. De én tisztában voltam azzal, hogy amit mi ott kiállítunk, ahhoz nekünk mennyi verejtékünk, mennyi áldozat fűződik, plusz a Pécsi Műhely tagjainak úgyszintén. És én azt mondtam, hogy hajoljon meg, aki oda bejön és bújjon át ez alatt a szalag alatt. Tehát aki meghajlással bebújt ez alatt a szalag alatt, az nekünk egy olyan elégtétel volt, hogy hát íme, nem dolgoztunk hiába. És akkor hát a nemzeti színű szalag alatt jöttek a környező városokból, Kaposvárról például a különböző tanácsi elvtársak, sötét ruhában, ellenőrizni, hogy vajon nincs-e valami olyan kiállítva, amit ők ne írtak volna alá.
(Interjú Haraszty Istvánnal, 1998)

„Az akció első változatában a szalag WC papírból vágott csík volt és el lehetett vágni, vagyis azt gondoltam, hogy mindenki a saját felelősségére nyissa meg a kiállítást, ne csak a művészek legyenek felelősek mindenért, ezért neveztem felelősségvállalási akciónak. Mivel túl sokan jöttek és állandóan cserélnünk kellett a szalagot, Haraszty kitalálta a jobb változatot, amelyet azután dia-sorozattal dokumentáltam.” (Galántai György, kézirat, 1998)

1972. augusztus 15. - Türk Péter: Kérdőjeles kísérletek, Elévülési akció. Galántai György: Jel akció.

1972. augusztus 26-27. - Cseh, szlovák és magyar művészek találkozója Beke László szervezésében.