2020.07.17 - 10.04.

GALÁNTAI HÁZ | KAPOLCS, KOSSUTH U. 53. | nyitva hétvégén, igény szerint

az anyagok kiválasztása a wikipédia és a youtube oldalakról történt

HANGOS TEREK K53/portál/hangfüggöny

K53/portál/hangfüggöny Moebius Neumeier Engler
(páratlan napokon)

1996-ban a német underground zene három régi keze összeállt, hogy kilenc improvizált „one take record” -ot rögzítsen rájátszás vagy javítás nélkül: Dieter Moebius (Kluster, Cluster, Harmonia) a szintetizátoron és az elektronikán, Mani Neumeier (Guru Guru) dobokon és Jürgen Engler (Male, Die Krupps) gitáron. Az eredmény: a hangspektrumok lenyűgöző elektronikus világa, egyrészről kakofónia, másrészt harmónia; sötét, de nem homályos, szokatlan de mégsem furcsa - szinte varázslatos, rituális atmoszféra.
A lemez neve: „Más helyek”.

17 évvel később a hármak újból összegyűltek, hogy felvegyék a „Másik másik hely” című utódalbumot. Az improvizált avantgárd zenének ez a manifesztuma egyértelmű előrelépés a „Más helyek”-től - a három zenei excentrika ambiciózus, de soha nem túlzó intellektuális improvizációja.

GALÁNTAI HÁZ | a hangos terek helyszínei | 51-ES KÖRZET

K53/portál/hangfüggöny Kárpát Möbiusz
(páros napokon)

A Möbius zenekar zenéjében ötvöződik a magyar, balkáni és a világ különböző tájainak népzenéje, a komolyzene, – főként Bartók Béla hatása – Cziránku Sándor különleges gitárjátéka, a rock zene, valamint a tagok egyedi stílusa. Fehérvári Attila (basszusgitár) főként jazzes, időnként popos könnyűzenei árnyalata, míg Balogh Szonja (dobok) elsősorban rockos, helyenként progresszív, energikus stílusa érezhető a dalokban.

Cziránku Sándor a Barbaro vezetője, P. Mobil egykori gitárosa egy szent zseni.
A Kárpát Mőbiusz valami egészen elképesztő és sajátos „zenekar”. Nem is zenekar, mert ez tulajdonképpen Czira egyszemélyes duója, kísérni szokták kongán. Most például Csík Pisti, aki talán ehhez a történethez az optimális társ. Ehhez a témákra épülő zsigeri, pszichedelikus, az emberiség hajnalához és jövőjéhez egyaránt közeli és távoli zenéhez.

Ez egy olyan mély magyar érték. Az valami elképesztő, ahogy Czira egy kétnyakún egyszerre mindkét nyakon tappingelve a népzenét metálos erővel, és technikai virtuozitással saját képére formálja, keresve és megtalálva ősi gyökereinket valami fura hangzás és ritmusvilágban.

Kárpát Möbiusz (Almássy tér, 2007, HQ audio) (52:50)

KIÁLLÍTÓ TÉR

Erdély Miklós - Idő-Mőbiusz a Möbius-szalag rejtélye

Haász Katalin / Keserü Ilona / Lygia Clark Keizo Ushio Max Bill

Plamen Yordanov / Jeremy Guy / Aase Texmon Rygh / Jim Milner Heinz Schmid / Gordon Aitcheson / Mark Carroll / Alan White Thomas Joynes / John Robinson / Richard Fox / Eva Calder Powel Michael Binkley / Christopher Sage / Wendy Taylor

VIDEÓ monitor - Möbius darabok vetítés - Unit Moebius

GALÁNTAI HÁZ | a hangos terek helyszínei | 51-ES KÖRZET

az anyagok kiválasztása a wikipédia és a youtube oldalakról történt