Installation Project 98 · Installáció Projekt 98

participants ↓ résztvevők

Willi R. MELNIKOV-STARQUIST (RU)

(1) Mióta készítesz installációt?

Amikor installációkat készítek elő, két-három órát is eltart, míg elkezdem, de még ezután is a helyszínén történő különböző improvizációk tovább lassíthatják az installáció megépítését.

(2) Mivel indokolod, hogy installációt készítesz, és nem valami mást?

Az installáció az emberiség kulturális és/vagy viselkedési típusainak szintézise, amely a képzelet minden szintjét magába foglalja, ami csak létezik ezen a világon.

(3) Mit gondolsz a munká(i)dról?

Úgy hiszem, a munkáim - legalábbis a legtöbbjük - még nem valósult meg, de ugyanakkor itt vannak bennem, hogy egyre tökéletesebbek és érzékekkel telítettebbek legyenek.

(4) Milyen különbségeket látsz az általad ismert installációk és a saját munkád között?

A munkáim további installációknak is forrásai.

(5) Mit gondolsz a hagyományos mű és az installáció viszonyáról?

Úgy gondolom, hogy az installáció a hagyományos műveknek egy különös szimbiózisa; ez csak egy másik reinkarnációjuk.

(6) Mi határozza meg egy installáció méreteit és anyagait?

Az installációim méretét és anyagait elsősorban a művészeti koncepcióim határozzák meg, melyeket megváltoztathatok, ahogy az installáció kialakul. Így a méret és/vagy az anyagok az installáció felépítése közben alakulnak ki attól függően, hogy van-e mondanivalóm, vagy nincs, hogy stimulálják a gondolatokat.

(7) Tudnál-e mondani egy legkisebb és egy legnagyobb installációt?

Egy installáció lehet nagy, mint az univerzum, és lehet kicsi, mint egy papírlapból készített figura, de gyakran egyszerre tűnik nagynak és kicsinek - ez az én álmaimból, jövőképemből álló installáció, mely a lelki szemeim előtt a globális térben került bemutatásra, és ugyanakkor nagyon tömörnek tűnik, amikor a szerkezete felemelkedik.

(8) Van-e olyan tárgy vagy idea, amely nem installálható?

Még nem találtam ilyen tárgyat vagy ideát.

(9) Milyen szerepe van a környezetnek az installálásban?

A környezet mindenképpen segít az installációim megalkotásában: akár esik, akár fúj, vagy havazik, mindezen körülmények segítenek és részei a kompozícióimnak.

(10) Látsz-e valamilyen okot, ami az installáció lehetőségeit korlátozza?

Néhány korlátozó tényező, amivel találkoztam, (rendőrség, a terem mérete, anyagi lehetőségek) nem volt elég erős ahhoz, hogy az installációmat lerombolja, de alapjában véve az emberek félreértései voltak a legveszélyesebb tényezők.

(11) Szívesen készítesz-e felkérésre vagy megrendelésre installációt?

Itt, Oroszországban a megrendelés vagy felkérés közötti választás lehetősége nem áll fenn, az orosz művészek általában a saját kreatív inspirációik alapján alkotnak, de ebben az esetben esélyük sincs, hogy eladják a műveiket. Bizonyos felkérések korlátozzák a szerzőt, de ugyanakkor ez az egyetlen módja a túlélésnek, és annak, hogy a művész tovább dolgozhasson. Természetesen elszomorított, amikor az installációim megszűntek létezni. De kár emiatt siránkozni! Én mindig biztos vagyok abban, hogy hamarosan egy új installációt készítek, és egy még váratlanabb többdimenziós kompozíciót fogok összeállítani. Az eddig készített installációim pedig fotókon és az emlékezetemben kerültek megőrzésre.

(13) Megállapítható-e egy installáció értéke, és milyen módon?

Azt hiszem, a szerző egyedi művészi koncepcióit magasabbra kellene értékelni, mint az ahhoz felhasznált anyagok valóságos árát.

(14) Egy dokumentumban megőrzött installációra milyen szerzői jogok érvényesek?

Nem könnyű számomra az installációk szerzői jogáról beszélni. Amikor kész vagy arra, hogy bemutasd a kompozíciódat, gyakran érzel egyfajta félelmet, hogy valamiféle mű-tolvajok el akarják lopni az ötleteidet. A legtöbb orosz művész (kivéve természetesen az úgynevezett „állami művészeket”) védtelen az ötletei lemásolásával szemben.

(16) A te kérdése(i)d és a rá adott válasz(ok):

Mit jelent számomra az installáció a mindennapi életben? Természetesen ez egy nagyszerű módja a túlélésnek és annak, hogy egy kreatív párbeszédet találjunk és tartsunk fenn a hozzánk hasonlókkal

Willi R. MELNIKOV-STARQUIST (RU)