Artpool események - 1992. március 23. - május 15. - Artpool Archívum


english

TÜKÖR / MIRROR / SPIEGEL / MIROIR

Tükör-munkák 35 művésztől (Beke László projektje, eredetileg bemutatva: Balatonboglár, Kápolnaműterem, 1973. augusztus 5-11.), a katalógushoz Beke László írt bevezetőt. A kiállítás installátora Galántai György.



           



           

Résztvevők: Francis Picabia, Angelo de Aquino, Attalai Gábor, Balázsovics Mihály, Baranyay András, Ben Vautier, Canada Art Writers, Gustave Cerutti, Dalibor Chatrny, Gáyor Tibor, Maurer Dóra, Tom J. Gramse, Klaus Groh, Jerzy Kiernicki, Jiří H. Kocman, Romuald Kutera, Legéndy Péter, Major János, David Mayor, Christian Megert, Anette Messager, Steffen Missmahl, Perneczky Géza, Pinczehelyi Sándor, Martin Schwarz, Jörg Schwarzenberger, Mieko Shiomi, Zdzisław Sosnowski, Petr Stembera, Szentjóby Tamás, Tábor Ádám, Tót Endre, Tölgyesi János, Janos Urban, Jiří Valoch


Többszörösen is jelképesnek tekintem az Artpool Tükör kiállítását mindenekelőtt azért, amiért a témát az Artpool nyitó kiállításának szántuk: két évtizeddel ezelőtt ugyanaz a Galántai György adott neki szállást – akkor az általa irányított Balatonboglári Kápolnatárlatok keretében (rendőri megfigyelés alatt, hatósági zaklatásoknak kitéve)-, aki az általa alapított underground intézményt időközben alternatív archivummá fejlesztette, most pedig egy valódi művészeti központot nyithat meg a Fővárosi Önkormányzat nagyvonalú támogatásával.

Természetesen kínálkozik az "akkor és most" összehasonlítás. Az egykor "relatívnak" tekintett kiállítási anyag ma már egyértelműen szegényesnek tűnnék – ha Galántai nem konstruált volna hozzá műalkotás számba menő installációt. Dokumentumértéke azonban ma is jelképes értelművé teszi: jelképe annak, hogy két évtizede hihetetlen élénk külföldi kollégáikkal. Virágzott a concept és a mail art, nemzetközi művészeti élet mai nagy sztárjai akkor még nem átallották műveiket vasfüggöny mögötti ismeretleneknek elküldeni, és a balatonboglári kiállításokon szépszámmal szerepeltek "laikusok" is. Hiszen egyetértettünk abban, hogy "mindenki művész". Mára szinte minden megváltozott – kivéve talán az Arpoolt éltető elképzelést: továbbra is őrízni szeretnénk a marginális jelleget, feldolgozzuk, gyűjtjük és bemutatjuk a közelmúlt és a jelen minden nem kommerciális, nem monumentális művészeti ágazatát, a koncepttől a copy artig és tovább.
Végül jelképes értelmű volt már akkor is maga a téma, a tükör. És jelképes értelmű ma is. Akkoriban az adta meg számomra a döntő lökést a tükör-munkák összegyűjtésére, hogy mint művészettörténész felismertem: nincs olyan művész, akit legalább egy pillanatra hatalmába ne kerített volna a tükör bűvölete. A konceptuális művészet akkori lelkes híveként viszont arra jöttem rá, hogy pontosan ez az az irányzat, mely a művészeti önvizsgálat szerepére vállalkozott – önvizsgálat pedig egyszerűen nem létezik "tükör" nélkül.

Mára a művészet alaposan megváltozott – e sorok írójának gondolkodásmódja úgyszíntén. Ezrével merültek fel azóta régi és új tükörmunkák, talán még nem is lenne érdekes újabb kiállítást csinálni belőlük (legfeljebb könyvet). Az önvizsgálat szükségessége azonban továbbra is élő igény.

Az Artpool mindenesetre szeretne a magyar és a nemzetközi művészet egyik önvizsgálatra alkalmas központjává válni és emellett még sok minden mást is csinálni.

Beke László


Artpool események - 1992. március 23. - május 15. - Artpool Archívum

[események 92-től] [aktuális események] [Artpool] [kereső] [1993]