[aktuális események] [Események '92-től] [english]

ARTPOOL ESEMÉNYEK, HÍREK (2007)

2007 - A HETES ÉVE AZ ARTPOOLBAN

A többszörösen tökéletes hatos szám után a hetes újra egy, a dimenzionizmus képletével kifejezve N+1. A hagyományok szerint az ötös az elv, a hetes a megvalósulás. E kettő között foglal helyet a hatos, a teremtés. A hetes év az öntudat és a spirituális fejlődés éve.

2007. márciustól

ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet - Artpool
Film-, Média- és Kultúraelméleti Doktori Program együttműködés

Az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézete Film-, Média- és Kultúraelméleti Doktori Programot indít 2007 szeptemberétől. A doktori program az ELTE BTK Filozófia Doktori Iskolájának része, vezetője: Dr. György Péter

Jelentkezni 2007. március 19. és április 24. között lehet
további információ és jelentkezés: http://emc.elte.hu/phd/

A Film-, Média- és Kultúraelméleti Doktori Program és az Artpool Művészetkutató Központ közötti együttműködés keretében a doktori iskola hallgatói számára lehetővé válik az Artpool fő gyűjtési körét alkotó témák választása és kutatása: így a 70-80-as évek különböző alternatív kulturális áramlatainak vizsgálata, az új médiumok és műfajok megjelenésével, elterjedésével összefüggő problémák kutatása.
A kutatómunkához és az archívumában őrzött anyagok hozzáféréséhez az Artpool a Doktori Program részvevőinekrendkívüli kutatási lehetőséget biztosít.

A Film-, Média- és Kultúraelméleti Doktori Program további oktatói:
Dr. Gács Anna, Dr. Gelencsér Gábor, Dr. Hammer Ferenc, Dr. Hirsch Tibor, Dr. Kovács András Bálint, Dr. Müllner András, Dr. Vajdovich Györgyi, valamint a Filozófiai Doktori Iskola más programjainak oktatói.

2007. március 21., 23., 28., 30., április 4. és 6-án 18-20 óráig - Artpool P60

A Budapesti Tavaszi Fesztivál és az Artpool programjában.
Mottó: "Magyar művészet, magyar művészek"

művészet magyarul (m+m=N+1)
Hommage à Charles Tamko Sirato
előadás-események és háttér-kiállítás

A dimenzionista estek előadói:
március 21-én Petőcz András
március 23-án Galántai György
március 28-án Michel Giroud
március 30-án Szombathy Bálint
április 4-én Tóth Gábor
április 6-án Papp Tibor

"A művészetek dimenzionista fejlődés-mozgását az "N+1" képlet fejezi ki, mely képlet művészeti vonatkozását a planizmus, a kétdimenziós irodalom elméletében fedeztük fel és általánosítottuk azután, hogy ezáltal korunk kaotikusnak látszó, rendszertelennek és megmagyarázhatatlannak tűnő művészet-jelenségeit egyetlenegy közös törvényre vezessük vissza - a legegyszerűbb módon. A dimenzionizmus lényege: deduktív a múlt felé, induktív a jövő felé, és élő a jelenben." (Tamkó Sirató Károly: Dimenzionista manifesztum, 1936)

A "művészet magyarul" címet két dimenzionista megközelítés teszi érthetővé: Tekintsük múltnak, azaz "N"-nek először a "művészet" fogalmát, majd a "magyar" fogalmát, mindkét esetben a másik fogalom lesz a "+1", a jövő. Ebből következik, hogy a magyarok számára a „művészet” akkor dimenzionista, ha +magyar és a „magyar” akkor dimenzionista, ha +művészet. A várható eredmény amit keresünk - az "N+1" képletet aktualizáló "m+m" - az önazonos élő jelen.

A kiállításon bemutatásra kerülnek Tamkó Sirató Károly dimenzionista művei és dokumentumai, Tóth Gábor dimenzionista munkái, továbbá válogatás az Artpool experimentális költészeti gyűjteményének magyar anyagából. [meghívó]

Tamkó Sirató Károly (1905-1980) életrajza

A kiállítás létrejöttében segítségünkre voltak: Botár Olivér, Forgács Éva, László Károly, L. Simon László, Makky György, Pataki Gábor, Szombathy Bálint, Tóth Gábor, valamint a Kieselbach Archívum és az MTA Művészettörténeti Kutatóintézet.

2007. március 23. - június 24. - Szépművészeti Múzeum

A Budapesti Tavaszi Fesztivál és az Artpool programjában.

Parabélyeg
A művészbélyeg négy évtizede a fluxustól az internetig

A budapesti Szépművészeti Múzeum Grafikai termében rendezett emlékezetes 1987-es Bélyegképek c. kiállítás helyszínén jubilál az Artpool azóta világméretűvé növekedett művészbélyeg gyűjteménye.

A kiállítás célja - a művészek informatív produktumaiból kiindulva – a művészet szemléleti paradigmaváltásának érzékeltetése. A kiállítás méretét tekintve egy célszerű, reprezentatív mintavétel az elmúlt 40 évből, mintegy 25 ország 250 művészének munkáiból. [felhívás]

"A címben szereplő két fogalom – a fluxus és az internet – a művészbélyeg szempontjából absztrakt művészet- és technikatörténeti háttérfogalom. Ezért arra a döntésre jutottam, hogy megpróbálok egy olyan fogalomkört létrehozni, amely szintén absztrakt, de magába is foglalja e két fogalmat és ki is tölti azt az egész területet amelyet e két fogalom végpontként jelöl. Ezek: humorizmus - erotizmus - kor - hely - művész - anyag - szerkezet - funkció - forma - tudomány - művészet - politika - globális - lokális - glokális - telematikus. Ezeknek a fogalmaknak első körben semmi köze sincs a művészbélyeghez, vagy ha van is, csak nagyon távolról. A művészbélyeg ugyanis ezen a kiállításon éppen az egymásra is vonatkoztatott, de ugyanakkor el is különített fogalmak nézőpontjai által egy új funkciót tölt be, érzékelteti az ezredforduló robbanásszerűen változó világképét." (Bodor Kata: Interjú Galántai Györggyel, a Parabélyeg kiállítás kurátorával)

képek a kiállításról : a metrótól a megnyitóig és tovább ...

Hogy kerül Mona Lisa a metróba?
Underground a föld alatt és a Szépművészeti Múzeumban (Fuchs Péter ajánlója)

Egyharmad őrültség - Parabélyeg - A művészbélyeg négy évtizede a fluxustól az internetig (Dékei Kriszta írása)

további olvasnivaló oldalak

2007. április 26., 16-18 óráig - Szépművészeti Múzeum, Barokk Csarnok

Parabélyeg extra

Nyilvános szakmai délután keretében a Szépművészeti Múzeum és az Artpool a művészkurátorral és a kiállító művészekkel való személyes találkozásra invitálja a látogatókat

Galántai György vetített képes előadását közvetlen hozzászólásaikkal folytatják a jelenlévő kiállitó művészek: Győrffy Sándor, Kovács Péter Balázs, Lengyel András, Tóth Gábor, James Warren Felter (Kanada), Michael Hernandez de Luna (USA) és Patricia Tavenner (USA)

A találkozó alkalmából a művészek - a gyűjtők és a maguk örömére - bélyegeikkel és/vagy bélyegzőikkel preparálják a kiállítás katalógusát és/vagy plakátját.

2007. május 10. - Artpool Archívum

Az Artpool vendége - Demosthenes Agrafiotis

Demosthenes Agrafiotis jelentős görög kísérleti (vizuális és verbális) költő. Alkotói aktivitását  a költészet / festészet / fotó / intermédia és ezek együtthatásának a területén fejti ki. Különösen érdeklik a művészet és a techno-tudomány összefüggései (1982-es bélyegképe). Az athéni National School of Public Health szociológia-professzora. Számos költészeti könyve, tanulmányai, fotográfiái és rajzai jelentek meg Görögországban és Franciországban (főleg a következő sorozatokban: Emmanuel Hocquard's & Claude Royet-Journoud: Cahiers de Royaumont és Julien Blaine: Collection du Refuge).
Antológia-folyóirata, a Clinamen, 1990 óta görög és nemzetközi - elsősorban európai és amerikai - újító szellemű művészeti és költészeti alkotásokat közöl.
"Alpha-bêtes. De ciel, de terre" | "Wishes"

2007. május 11. - ELTE Média Centrum, Budapest, Múzeum körút 6-8

Médiahekk 2007 - Lehet Más a Világ! - konferencia

Hogyan fedezzük fel a bennünk rejlő hackert?

Galántai György: a 100%-ig újrahasznosítható hekk [meghívó]

előzetes: Vilém Flusser és Erik S. Raymond megállapításainak összevetése 10 pontban

2007. június 28., 17 órától - Artpool P60

Magyarországi Duchamp emléknyomok

120 éve született a 100%-ig újrahasznosítható művészet feltalálója [meghívó]
(Tamkó Sirató Károly Dimenzionista manifesztumának egyik aláírója)

Hommage à Marcel Duchamp

- bemutatásra kerülnek a 100. és a 110. évfordulós megemlékezések dokumentumai, valamint egy válogatás az Artpool más Duchamp-szellemű projektjeibe érkezett darabokból - az interneten.

- az 1987-es Duchamp szimpozion vágatlan video-dokumentumának ősbemutatója (Jávor István felvétele)

Délután 5-től 7 óráig KONCERT Galántai György szobrain
Előadók: Márta István, Szemző Tibor, Rácz Zoltán és Wilheim András. A szobrok: Haladásvágyas lépésszendvics,
A lépésgyökerek motorja, Tájolt félkerék,
Irányított véletlen, Akusztikus szék, Emlékmalom.

Este 7 órától - maximum 5 perces - előadások Marcel Duchamp szellemében (az 5 perceket Görgényi Frigyes sakkórája méri)

Az előadók sorrendben: Beke László | Peternák Miklós | Sebeő Talán | Sugár János | Kernács Gabriella | Kováts Albert | Andrási Gábor | Szőke Annamária | Pataki Gábor | György Péter | Tábor Ádám | Szkárosi Endre | Bak Imre | Tóth Gábor | Ekler Dezső | Birkás Ákos | Hegyi Lóránd | Földényi F. László | Kukorelly Endre | Rózsa T. Endre | Horányi Özséb

2007. augusztus 24 - szeptember 23., - Szentendrei Képtár, Szentendre

Kis magyar performance-történet
(műfaji szemelvények)

A "Szentendre éjjel-nappal nyitva" rendezvény-sorozat alkalmából augusztus 24-26-ig a kiállítás éjfélig tart nyitva. [videó] [sajtó: Dékei Kriszta / Magyar Narancs]

A kiállításon performansz-videók láthatók az Artpool videóarchívumából
(Altorjay Gábor, Baji Miklós Zoltán, Kelényi Béla, Molnár Gergely (Spiel!), Monty Cantsin (Amen), Swierkiewicz Róbert, Szirtes János, Szkárosi Endre és mások)

2007. szeptember 27. -november 4., - Künstlerhaus Bethanien, Berlin

FLUXUS EAST
FLUXUS NETWORKS IN CENTRAL AND EASTERN EUROPE
FLUXUS HÁLÓZATOK KÖZÉP- és KELET-EURÓPÁBAN

A közép-kelet-európai fluxus kapcsolatokat feltérképező, nagyszabású kiállítássorozat első állomása. A vándorkiállítás, melynek további állomásai Vilnius, Krakkó és Budapest, azokat az igen intenzív, országhatárokon átnyúló kelet-nyugati kapcsolatokat dokumentálja, melyek a Fluxus hálózaton belül alalkultak ki amerikai, nyugat-európai és ázsiai művészek, valamint közép-kelet európai kollégáik között 1962-t követően egészen 1989-ig.
A kiállítás célja bemutatni és elemezni a nyugati és a keleti országokban élő művészek különféle megközelítéseit a fluxus hálózatán belül. Azonkívül a kiállítás számos olyan műalkotást is bemutat, amelyeket a fluxus inspirált.
A kiállítás interaktív eseményként lehetővé teszi a fluxussal és a fluxushoz kapcsolódó akciókkal és tárgyakkal való intenzív kapcsolatot. A bemutatásra kerülő fakszimilék, dokumentumok, levelek, kiadványok és objektek közül számos darab az Artpool archívumából származik, mint például a Galántai György által rekonstruált fluxus ping-pong asztal [videó] vagy az Artpool közvetítésével kerül bemutatásra mint pl. Robert Filliou és Joachim Pfeufer 1976-os Poipoidrom installációja (kurátor: Petra Stegman).

2007. szeptember 27. és 28. - House of World Cultures, Berlin

HÁLÓZATOK NYUGAT ÉS KELET KÖZÖTT címmel a kiállításhoz kapcsolódóan kétnapos konferenciára kerül sor a Világ Kultúráinak Házával együttműködésben.

http://www.fluxus-east.eu/

2007. október 7-21. - General Public, Berlin

Klipzensored (Klip cenzúrázva)

Rock zene filmben | tévében | zeneklipek
média-cenzúra Magyarországon, az NDK-ban és az 1990 utáni Németországban c. kiállítás

Filmprogram:
2007. október 25-31. - Kino in der Brotfabrik, Berlin

kurátor: Natalie Gravenor

A kiállításon, melyet többek között az Artpoolban is folytatott egyéves előkészítő-kutatómunka előzött meg, számos plakát, videó és egyéb dokumentum látható az Artpool Archívumából. [képek]

Bipolár projekt

2007. október 10.-19. -nyitva hétköznap 17 és 19 óra között - Artpool P60

//BLINK//
Pascal Dombis és Thanos Chrysakis
helyspecifikus, interaktív hang-fény-installációja

megnyitja:
Fuchs Péter

2007. október 10-én, 18:30 órakor

Pascal Dombis francia képzőművész, immár több mint 15 éve társítja az informatikát a művészettel, ahol az új technológiákra, valamint az új technológiák által létrehozott különféle érzékelési terekre építve atipikus ötleteket fejleszt tovább. Olyan egyéni eljárást alkalmaz, amivel áthágva e médium határait, egyben kitalálja ennek újfajta hasznosítását is, merész alkotásokat létrehozva ilymódon a jelenleg elfogadott vizuális standardok két végletén.
A technológiai folyamatok megszokottól eltérő alkalmazásának eredményeit vizsgálja abból a célból, hogy a kiállításlátogatót saját irracionalitásával szembesítse.
Thanos Chrysakis Londonban élő görög zeneszerző és művész. A tér és a hang viszonyával, a hangterek érzékelésével foglalkozik, hanginstallációkat készít. [meghívó]

Pascal Dombis és Thanos Chrysakis 2004 óta hoznak létre közös interaktív videóinstallációkat.
Mindketten résztvevői voltak 2006 tavaszán az Artpool P60-ban megrendezett "Folyamat feltárva - Evolúciós zene és művészet" című nemzetközi kiállításnak. Akkor határozták el az Artpool P60 különleges terére egy közös mű létrehozását: ez lett a //BLINK//, melynek technikai hátterét számítógépek, projektorok, lentikuláris panelek, 200 mini-hangfal, a közönség mozgására reagáló infravörös érzékelők, CD-lejátszó, mixer stb. adja.

A //BLINK// a XX. század eleji, fényvillanásos kísérleteket követően kialakult Gestalt teóriákhoz kapcsolódik, valamint azokhoz a különböző villódzásos esetekhez, melyek az idők során új területek megnyílásához vezettek Nostradamus kísérleteitől Brion Gysin "álomgépéig".

bővebben az installációról >>

A kiállítás a Francia Intézet és a TERMA támogatásával valósul meg

BLINK katalógus (pdf, 1,7 MB)

2007. október 27-28, 11 és 22 óra között - Petőfi Irodalmi Múzeum

Tiltáson innen és túl
Független irodalmi csoportosulások a Kádár-korban
A Szépírók Társasága IV. Őszi Irodalmi Fesztiválja

Részletes program:
október 27.
október 28.

Az Artpool archívumából a fesztiválon több hang-, fotó- és videó dokumentum is szerepel amelyek egy része az egyetlen összművészeti szamizdat folyóirat, az AL /Aktuális Levél 1983 és 1985 közötti számaiban volt először olvasható.
A 11 számot megért független, illegális periodika minden száma, hangdokumentumokkal, linkekkel és tematikus tartalomjegyzékkel kiegészítve újraolvasható, hallható és nézhető a költészeten innen és túl
.

2007. november 30 - 2008 január 13. - Contemporary Art Centre, Vilnius

Fluxus East
Fluxus hálózatok Közép-Kelet-Európában

A közép-kelet-európai fluxus kapcsolatokat feltérképező, nagyszabású vándorkiállítás bemutatója - Berlin után Vilniusban.

A bemutatásra kerülő fakszimilék, dokumentumok, levelek, kiadványok és objektek közül számos darab az Artpool archívumából származik.

[2006] [események 92-től] [szakmai beszámoló 2007] [aktuális események] [Artpool] [kereső] [2008]