“Aktív - archívum - kutatás” műhelymunkában
2023. október 25.
#kutatás
#workshop

 

“AKTÍV - ARCHÍVUM - KUTATÁS” 
MŰHELYMUNKÁBAN

 

2023. október 26-án archívumkutató műhelyfoglalkozások indulnak az Artpool Művészetkutató Központban. A hét főből álló csoport (különböző szakmai hátterű egyetemi hallgatók, fiatal kutatók) Pócsik Andrea kultúrakutató vezetésével kezdenek munkához.

Az elképzelés szerint a “laboratóriumként” felfogott közeg az Artpool azon kivételes sajátosságára épül, hogy résztvevők saját kutatási kérdéseiket az alapítókkal, Galántai György képzőművésszel Klaniczay Júliával megbeszélve dolgozhatják ki, kereshetik meg a megfelelő útvonalakat az archívum megértéséhez és a gyűjtemény feltérképezéséhez. Mindeközben a művészettörténeti és kultúratudományi megközelítés egymást kiegészítő, ám eltérő módszereit is megismerhetik: betekintést nyernek az emlékezet- és archívumkutatás fogalmi és elméleti rendszerébe. 

A tanulás (Galántai György megfogalmazásában) gondolatcserévé válik, eredményei tovább gazdagítják az Artpoolról mint aktív archívumról való gondolkodás lehetőségeit.

A műhelymunka három jelenléti alkalomból (2023. október 26., november 9. és 23.),
online konzultációkból és önálló kutatásokból áll.

 

A workshop résztvevői:

Bárdits Éva (Artpool Művészetkutató Központ)
Cseh Boróka (ELTE BTK Színháztudományi MA)
Horváth Anna (Artpool Művészetkutató Központ)
Molnár Eszter (Artpool Művészetkutató Központ)
Móró Zsófia (MOME Média design MA alumni)
Németh Krisztina (MKE Intermédia MA)

A workshopon megtárgyalásra kerülő alapkérdések:

Mit tanulhatunk egy "aktív archívumban" annak érdekében, hogy jobban megértsük a művészet helyét, szerepét jelenkori kultúránkban?

Miképp lehetséges "kívül hagyni" korábbi tapasztalatainkat kutatás közben a jobb megértés érdekében? 

Milyen formákban, eseményekben, fogalmakban archiválódtak az együttműködésen alapuló kortárs művészeti gyakorlatok és miképp ismerhetünk rá azok kortárs megjelenéseire? 

A gyűjtés / dokumentálás / előhívás módjai az Artpoolban, továbbá azok története miképp segít hozzá a jelenlegi archiválási módszerek vizsgálatához, fejlesztéséhez?

 

 

“AKTÍV - ARCHÍVUM - KUTATÁS” műhelymunkában

(Összefoglaló, 2023. december 1.)

 

A három alkalomból álló műhely mindegyike más módszerrel, más munkaformában közelített a kijelölt témához.

 

A workshop először (2023. október 26.) az archívumkutatás alapkérdéseit járta körül.

Pócsik Andrea bevezető előadását Galántai Györggyel és Klaniczay Júliával folytatott gondolatcsere követte. A műhely tagjai bemutatójuk alapján pontos képet formálhattak az Artpool létrehozásának történetéről.

A második alkalom (2023. november 9.) témája a művész–intézmény viszony volt.

Az előzetesen kiválasztott archívumi dokumentumokhoz kapcsolódva Galántai György és Klaniczay Júlia felidézett fontos eseményeket, lényegi összefüggésekre mutattak rá a Kádár-kori társadalmi, kulturális környezet működésével kapcsolatban.

Pócsik Andrea a téma elméleti hátterét, kutathatóságának határait, korlátait, az “alter-archívumok” szerepét járta körül előadásában. Lezárásként a műhelytagok kutatási kérdéseiről folyt beszélgetés.

A harmadik alkalom (2023. november 23.) témája a networkök működése volt.

Erre a műhelytagok saját, jelenkori példákkal és tapasztalatokkal készültek. Ezekhez kapcsolódva Galántai György és Klaniczay Júlia korábbi networképítési gyakorlataikról beszéltek, miközben Halasi Dóra, az Artpool főarchivistája segítségével ezek online dokumentumai és a korabeli kiadványok, művek is bemutatásra kerültek. Ezzel a valóságos gondolatcserével a műhely elérte a tulajdonképpeni célját, a “személyes tudás” formálódásához teremtette meg a megfelelő tárgyi és szellemi környezetet.

Zárásképpen Pócsik Andrea összefoglalta előzetes kutatásának eredményeit és felvázolta azokat a módszertani kérdéseket, amelyek a “laboratóriumi” vizsgálat során merültek fel, s amelyek megválaszolásához társadalom- és kultúratudományi módszertanokat igyekszik alkalmazni.

A műhelymunkát a résztvevők írásos beszámolói / gondolatai után januárban közös értékelés követi.