Nyelvjátékok
2022. május 18.
#kiállítás

Fotó: Cséka György

Resonances című nemzetközi projektünk a kelet-közép-európai régió művészeti kapcsolatait és együttműködéseit vizsgálja a hidegháború időszakában. A májusban megrendezett A barátságon innen és túl: Régiós kulturális transzferek a 70-es évek művészetében című konferenciához kapcsolódóan Nyelvjátékok címmel egy válogatást mutatunk be az Artpool gyűjteményéből, többek között Karel Adamus, Attalai Gábor, Beke László, Csernik Attila, Robert Cyprich, Csiky Tibor, Erdély Miklós, Jarosław Kozłowski, Natalia LL, Ladik Katalin, Lakner László, Maurer Dóra, Andrzej Partum, Pinczehelyi Sándor, Robert Rehfeldt, Ruth Wolf-Rehfeldt, Szentjóby Tamás, Szombathy Bálint, Tót Endre, Tóth Gábor, Türk Péter, Jiří Valoch és Franci Zagoričnik műveiből, és határokon átívelő együttműködéseik dokumentumaiból.

A kiállításon kelet-európai művészek olyan műveiből, tevékenységéből, dialógusaiból adunk ízelítőt, melyek a transznacionális eszmecserék, a különböző anyanyelvű szereplők közötti kommunikáció kihívásaira reflektálnak, és a művészet mint közvetítő nyelv és kulturális fordítás lehetőségeit kutatják.

Kürti Emese és László Zsuzsa tárlatvezetést tart a kiállításon 2022. június 16-án, csütörtökön 18 órától.

Megtekinthető az Artpoolban nyitvatartási időben előzetes bejelentkezéssel (artpool@szepmuveszeti.hu) 2022. augusztus 19-ig.