A túlélés művészete
Kotun Viktor
2022. július 14.
#gyűjtemény

2015-ben, az Artpoolban összegyűjtött gazdag küldeményművészeti anyagra alapozva kezdtük el összeállítani a mozgalomnak a mai napig legteljesebb kronologikus történetét Mail Art Chro-No-Logy címen, amit azóta is folyamatosan használnak a világ számos pontjáról a mozgalom résztvevői és a téma iránt érdeklődő kutatók. A kronológiának a műfaj természetéből adódóan számos vakfoltja van, azaz információk, adatok hiányozhatnak vagy szorulnak pontosításra, ezért folyamatosan várjuk a mail art úttörőinek, résztvevőinek kiegészítéseit, hozzájárulásait.

A kronológiában a kulcsfontosságú küldeményművészeti projektek dokumentációi mellett korabeli forrásszövegeket is publikálunk eredeti nyelven és magyar fordításban.

Graciela Gutierrez Marx és Martin Raul Eckmeyer: Még életben vannak, Argentína, 1988. Nyomat.

Írásom apropója az argentin Graciela Gutierrez Marx Népművészet művészek nélkül című szövegének friss közlése, fordítása. A munkát eredetileg 1984-ben olvasta fel Rosarióban, majd 1995-ben angolul is megjelent a Chuck Welch szerkesztette Eternal Network. A Mail Art Anthology c. kötetben, amelyből már több forrásszöveget fordítottunk, jelentettünk meg magyarul.

Marx megkerülhetetlen alakja a nemzetközi küldeményművészeti hálózatnak. Az Artpoolban számos alkotása és művészkiadványa kutatható. A küldeményművészeti közegben leginkább ismert 1982-es Mamablancas Treasure projektje mellett elérhető oldalunkon az egy évvel későbbi, a The Altar Popularnak dokumentációja, illetve felkerült 1985-ban indított művészfolyóirata, a Hoje-Hoja-Hoy néhány digitalizált száma is. A művésznek szentelt oldalán az Archivo Lafuente így jellemzi a kiadványt: „az argentin diktatúra ellen felszólaló kritikai hang volt”.

Az első, 500 példányban kiadott számban már több fontos küldeményművész spanyol nyelvű szövege szerepel (Hilda Paz, Leonhard Frank Duch vagy Vittore Baroni), valamint egy vegyes technikával készült művet is mellékelt a szerkesztő, ezt a további számoknál is megismételve. A német networker Peter Küstermann Artpoolnak eljuttatott adományainak köszönhetően összevethetők a változatos anyagokból és technikákkal, kézzel készített egyedi műmellékletek.

Mamablancas Treasure, Graciela Gutierrez Marx munkája.