Művészeti világok összekapcsolása. Amerikai művészet és Kelet-Európa a hidegháborúban és ma
2022. szeptember 11.
#együttműködés

Buster Cleveland alkotása a Hősök tere átalakításáról (1997) az Artpool Emlékmű tér folytatott képeslap projekjéhez

A lipcsei Leibniz Kelet-Európa kutatóintézet (GWZO), a Terra és a Getty Alapítványok együttműködésében megvalósuló Linking Art Worlds utazó kutatószeminárium-sorozat célja, hogy az amerikai művészeti témák tanulmányozását ösztönözze azáltal, hogy azokat értelmes kapcsolatba hozza az ugyanezen időszak kelet-európai művészeti szcénájában zajló eseményekkel, fejleményekkel és vitákkal. Ennek a megközelítésnek egyik fő előnye, hogy a nemzeti művészettörténetet (vagy művészettörténeteket) transznacionális és interdiszciplináris perspektívából vizsgálja újra.

A dr. Hock Beáta által vezetett sorozat résztvevői az egyes szemináriumokon az amerikai és a kelet-európai művészeti szcéna kapcsolatait tanulmányozzák a hidegháború évtizedeiben és a világ ideológiai megosztottságának megszűnését követő években. Vizsgálják az amerikai művészet keletkezését, menzetközi terjedését és befogadását a háború utáni időszakban, valamint a vasfüggönyön átívelő interkulturális csere csatornáit az Egyesült Államok és a szovjet blokk között.

Az utazósorozat budapesti állomásának partnere és helyszíne a KEMKI

A szeminárium keretében a résztvevők meglátogatják az Artpool Művészetkutató Központot és egy beszélgetés keretében megismerkednek az Artpool történetével, mely bővelkedik az amerikai művészekkel való kapcsolatokban, közös projektekben.

A New York-i Mistretta Galleryben és az Artpool P60-ban egyszerre megnyíló HistoRAY JOHNSON Fan Club Meeting plakátja, 2008

Pár példa az elmúlt évtizedekben megvalósult együttműködésekre:
Ray Johnson és az Artpool “Budai Fénysugár Egyetem / Buda Ray University” projektje ▪︎ Buster Cleveland ▪︎ Ginny Lloyd ▪︎ Judith Hoffberg (Umbrella magazine) ▪︎ E. F. Higgins ▪︎ John Held Jr. ▪︎ Dick Higgins ▪︎ Geoffrey Hendricks ▪︎ Anna Banana és még sokan mások, valamint az Arizonai Egyetemmel közös 1991-es “Freedom/Oppression: Central European Artists in Response” projekt.

Bővebb információ a szemináriumsorozatról és a nyilvános eseményekről a KEMKI és Linking Art Worlds oldalán.