VÁRATLAN KULTÚRA / Boglár 50
2023. április 17.
#kiállítás
#esemény
#együttműködés

Boglár 50 - Galántai György balatonboglári kápolnaműterme 1970–1973

 

A Galántai György képzőművész által kezdeményezett és működtetett Balatonboglári Kápolnaműterem 1970 és 1973 között a magyarországi progresszív képzőművészet, alternatív színház, költészet és film egyedülálló kulturális helyszíne volt. A katolikus egyház tulajdonában lévő elhagyatott, deszakralizált kápolnát Galántai kibérelte és használhatóvá tette, majd művészeti térként működtette.

A négy évig tartó projekt arra a kérdésre adott válaszokat, hogy milyen teljesítményre képes a kortárs magyar kultúra, ha működéséhez adottak az infrastrukturális feltételek és a művészet szellemi autonómiája. A hetvenes évek szocializmusának kontextusában ez a kísérlet az ideológiai-esztétikai megfelelés, a cenzúra ellenőrzése alól való kibújás szabadságát jelentette, ami számos jelentős (képzőművészeti) kiállítást és művészeti eseményt eredményezett. A legális működésért való többéves küzdelem ellenére a kápolnaműterem története végül a rendőrségi bezárás révén, teljesítménye csúcsán megszakadt, az ott megvalósult program mégis a magyarországi neoavantgárd legfontosabb eseménysorozatává vált.

A Balatonboglári Kápolnaműterem jelentőségének elismerése 2003 körül kezdődött, a Törvénytelen avantgárd. Galántai György balatonboglári kápolnaműterme 1970-1973 (szerkesztette Klaniczay Júlia és Sasvári Edit, Artpool-Balassi, 2003) c. kötettel, amely időrendben összefoglalta a történéseket. A könyv láthatóvá tette, hogy a magyar és a Közép-Kelet Európai régiós művészettörténet számos emblematikus műve Balatonbogláron jött létre, az ott kiállító művészek - mások mellett Bak Imre, Jovánovics György, Maurer Dóra, Erdély Miklós, Szentjóby Tamás, Pauer Gyula, Ladik Katalin, Major János, a Squat Színház vagy a Pécsi Műhely tagjai - pedig mára nemzetközileg elismert, kánonformáló múzeumok gyűjteményeiben képviselt alkotók. A Kápolnaműterem programja a nemzetközi kapcsolatokat súlyosan korlátozó Kádár-korszakban lehetőséget adott a régió országainak művészeivel való együttműködésre is, mint a cseh, szlovák és magyar művészek találkozója, vagy a jugoszláviai (újvidéki) művészek kiállítása. Az évek során számos kiállítás, publikáció foglalkozott a kápolnában történtekkel, mára pedig, különösen a nemzetközi szakirodalomban a boglári kápolnaműterem a magyarországi neoavantgárd metaforájává vált.

A Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa által támogatott Váratlan Kultúra projekt keretében 2023 során több esemény is foglalkozik a Kápolnaműterem négy éves fennállásával és eseményeinek felidézésével, valamint mai szempontú bemutatásával, értelmezésével az Artpool Művészetkutató Központban őrzött, Galántai György által összegyűjtött művekre, dokumentumokra, illetve az általa sokszáz fotón és dián dokumentált és az artpool.hu oldalon is megjelenített emlékekre alapozva.

Boglár 50 események 2023-ban

 

2023. április 25 - június 28.

50 ÉVES EMLÉKEZET / ALAPVETŐ MÁSSÁGOK

Kurátor: Galántai György

Helyszín: Artpool Művészetkutató Központ (Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet) - kamarakiállítás

facebook esemény

Kapcsolódó hírek:

Váradi Júlia interjúja Galántai Györggyel és Klaniczay Júliával

Klubrádió / Café Péntek: Botrány Balatonbogláron

2023.04.28, péntek 20:00 | Szerző: Váradi Júlia 

 

2023. június 10. - augusztus 24.

Boglár itt és most – Galántai György balatonboglári kápolnaműterme 1970-1973

Kurátor: Mélyi József, Kurátorasszisztens: Kergyó Zsófia 

Helyszín: Vaszary Galéria, Balatonfüred

Hello VEB előzetes ismertető

 

2023. július 21–30.

KULTÚRDOMB A KULTÚRVÖLGYBEN 

(a balatonboglári Kápolnaműterem 50 évvel ezelőtti történéseire és törekvéseire/vágyaira emlékező kiállítás)

Kurátor: Galántai György

Helyszín: Kapolcs, 51-es körzet (Kossuth u. 51) és Galántai ház (Kossuth u. 53.)

Az Artpool alternatív művészeti jelenléte a Művészetek Völgye Fesztiválon

 

2023. augusztus - október

Performatív archívumok - Boglár ’50

Kurátorok: Schuller Gabriella és Százados László.

Résztvevők: Pálinkás Bence György és Kállay Eszter, Kelemen Kristóf, Németh Hajnal

Helyszín: Balatonboglár, Kápolnadomb