50 ÉVES EMLÉKEZET / ALAPVETŐ MÁSSÁGOK
2023. április 23.
#kiállítás

A boglári kápolnaműterem (1970-1973) 50 évvel ezelőtti eseményeire emlékező kamarakiállítás bevezet a meghatározó résztvevők soknézőpontú és alapvető másságába. Az installációként megjelenő dokumentumok, képek és szövegek, hangok és videók a múltból a jelenig a művészeti és nem-művészeti létkérdések általános és legszemélyesebb nézőpontjaival informálnak.

videók: Halász Péter VideoBio (10:00)

Weöres Sándor a tört-én-elem utáni új emberről beszél... (1:40)

Artpool 30 - születésnap az Artpool P60 kiállítóterében (9:13)

 

 

Megnyitó: 2023. április 25., 18 és 20 óra között

 

A megnyitón vetítésre kerül a Kultúr/Galántai/Domb című 1992-ben Galántai György rendezésével készült film (38:16), mely a múltról való emlékezésekből és a rendező által látott jövőképből áll.

 

A filmben a beszélők a megszólalás sorrendjében: Beke László, Halász Péter, Szentjóby Tamás, Bak Imre, Szikora János, Hencze Tamás, Kornis Mihály, Bálint István, Haraszti Miklós, Kozma György, Mezei Ottó, Pauer Gyula, Ungváry Rudolf, Orvos András, Papp Oszkár, Körner Éva, Donáth Péter, Tóth Gábor, Szkárosi Endre, Szemadám György, Jovánovics György, Antal István, Bódy Gábor, Csáji Attila, Háy Ágnes, Tábor Ádám.

 

A felhasznált művek szerzői: Najmányi László, P. Hutton Mész A., Kardos Sándor, Kálmán János, Soós Árpád, Sólyom András, B. Farkas Tamás, M. Lukács Ágnes, Kálmán János, Gergelyffy János.

 

Szerkesztő-producer Pálmai Katalin, riporter Topor Tünde, zenei szerkesztő Darázs Erzsébet, felvételvezető Pumer László, asszisztens Nyitrai Katalin, vágó Fellegi Mária, gyártásvezető Bene Krisztina, operatőr Reich László, a rendező munkatársa Klaniczay Júlia, rendező Galántai György, MTV, V. Stúdió, FRIZ Produceri Iroda, 1992.

 

A kiállításhoz kapcsolódóan helyben vagy online olvasható:

 

A kápolnaművész köszöntése - Galántai 80 (Tábor Ádám)

Egy szabad ember (Ungváry Rudolf)

gALántai 80 (Kozák Gyula)

A 80 éves Galántai György köszöntése (Zuzana Bartosová)

Emlékezetem hét (nem-biblikus) fázisa (Liljana Stepancic)

 

Kurátor: Galántai György

 

facebook esemény

 

 

Fotók a megnyitóról: 

 

A kiállítás megtekinthető 2023. június 28-ig, munkanapokon, előzetes bejelentkezéssel

Kapcsolódó hírek:

Váradi Júlia interjúja Galántai Györggyel és Klaniczay Júliával

Klubrádió / Café Péntek: Botrány Balatonbogláron

2023.04.28, péntek 20:00 | Szerző: Váradi Júlia 

 

2023. július 21-től:

 

A balatonboglári Kápolnaműterem 50 évvel ezelőtti történéseire emlékező kiállítás-esemény -  Kultúrdomb a Kultúrvölgyben címmel - folytatódik a Művészetek Völgyében, Kapolcson 2023. július 21–30. között, az 51-es körzetben (Kossuth u. 51) és a Galántai házban (Kossuth u. 53.)

 

A cím és a koncepció az 1992-ben Galántai György rendezésével készült film, a "Kultúr/Galántai/Domb" címéhez és tartalmához kapcsolódva a múltról való emlékezésekből és a rendező által látott jövőképből áll - amely, mint a jelen komplex valósága - egy múlt-jövő és egy jövő-múlt szimultán alakzat hálózataként lesz értelmezhető.

 

Kurátor: Galántai György

 

Támogató intézmények: Veszprém-Balaton 2023, Európa Kulturális Fővárosa; Szépművészeti Múzeum / Artpool Művészetkutató Központ; Artpool Alapítvány; Művészetek Völgye Fesztivál

web: artpool.hu/K51/2023/; artpool.hu/K53/2023/

 

A kapolcsi kiállítás-események a balatonfüredi Vaszary Galéria Boglár itt és most – Galántai György balatonboglári kápolnaműterme (1970-1973) c. kiállításához és a balatonboglári Performatív archívum: Balatonboglár 1970-73 eseményeihez kapcsolódva az EKF "Váratlan kultúra / Boglár 50" programsorozat részei.