51-es körzet - meghívó / Galántai ház - meghívó / kurátori jegyzet 1 / vendégkönyv

az 51-es körzet és a Galántai ház

A VÉLETLEN EGYBEESÉS TÖBB JÖVŐ KEZDETE LEHET

Kapolcson az 51-es körzetben (egy parasztház tereiben és környezetében) 11 kiállítás, 13 hanghelyszín és 8 videótér - "Jövő kezdő" művek, dokumentumok, információk az Artpool és Galántai György öt évtizedes tevékenységéről adnak ízelítő betekintést.

Az emlékezet nézőpontjainak megtalálásában jelentős szerepe volt Szkárosi Endre halálának, aki öt évtizedes kapcsolatban állt az Artpoollal. Az emlékezés kezdőképei Galántai György munkái az első kertben, a konkrét költészeti trikolor emlékzászlók (igaz ígéret, magyarán) és az "Igaz vagy hazug” interaktív objekt.

Az első pincében az 1972-es kállításhoz kapcsolódó egyik videóban Szkárosi az "idő rései"-re úgy emlékezik, mint kapolcsi zenei élményére. A vizuális költészeti kiállítások közül a leghangsúlyosabb – a Szkárosi Endrével való együttműködésben készült "HANG KÉP MÁS" – a konyhában. Végül a szaletliben is megjelenik Szkárosi Endre a "negyedik dimenzióban" és a Marcel Duchamp 100. születésnapjára emlékező csendben. A szobában a "jövő emlékei" – Galántai 80. születésnapjára érkezett 110 mű válogatott kiállítási kópiái között újra találkozhatunk Szkárosi Endre egy darabjával. Most itt, az itteni "idő rései"-ben talán megint egy vagy több "jövő kezdet" lehet?

A fedett udvar kiállító terében 16 Fluxus zászló 1992-ből nemzetközi résztvevőkkel, és az Artpool Művészetkutató Központ első tíz évéről készült dokumentumösszeállítás látható, a hangháttér: Fluxus zene. Mellette az örömtánc pajta videóterében a dél-afrikai DJ Master KG és Nomcedo Jerusalema című dalára táncol már az egész világ. Ehhez jól kapcsolódnak az egyik földalatti hanghelyszínről – az emésztőből – felhangzó afrikai Voodoo és Djembe dob improvizációk.

A közösségi tér "nemzeti" élménye Galántai György – VAK OND TOUR (nemzeti érzés 1-16), 2021/2022 – képsorában jelenik meg a hátsó kertben – Sőrés Zsolt "A vakondok földalatti légzése" című zeneművének hanghelyszínén. A vakondképek trikolor szalaggal való keretezését Ady Endre versei inspirálták, amelyek az első kert kerítésén olvashatók és hallgathatók is különböző előadók tolmácsolásában a vízóra aknából. Az első pince videóterében a "nemzeti" élmény folytatható Najmányi László "ADY ÉS KORA" c. filmjének megtekintésével. Az első pince kiállítóterében az 1972-es balatonboglári dokumentumokhoz kapcsolható még Tóth Gábor 1972-es dimenzionista albuma, amely Tamkó Sirató Károly dimenzionizmusát gondolja tovább. Majd ezután érdemes felmászni a felső padlás videóterébe is megtekinteni Tóth Gábort a legutolsó valahányadik dimenziójában.

A fafészer videóterében képköltészeti környezetben a The Verve, a 90-es évek egy zenész csapatának pofátlanul szókimondó klippjét láthatjuk (az interneten 820 millió nézettséggel). Mellette a hátsó pince videóterében az új magyar underground – a "noÁr mozgalom" – előadásai, amelynek a kiállítási környezete néhány budapesti "Ben Tér" szöveg-tábla, nemzetközi résztvevőkkel. A noÁr mozgalom ugyanolyan nagyszerűen, az ifjúság dinamizmusával formálja meg a nemzeti jelent, mint a The Verve a világ-jelent.

A világ-jelennek egy másik kapolcsi nézőpontja a Vittore Baroni és projektje (Mail Art Wawe 2022) által virtuálisan létrejött, a facebookon is követhető esemény kontextuális és valóságos – digitális – lenyomata a Galántai Ház kiállítóterében, videóterében és hanghelyszínén, mint hangfüggöny. "Jövő kezdő" művek, dokumentumok, információk.

Galántai György

Beszélgetés a szaletliben, 51-es körzet, Kapolcs, 2022.07.27.
A beszélgetés résztvevői: Galántai György, Fehér Dávid és Klaniczay Júlia.
A téma: a jelenlegi kapolcsi Artpool projekt és néhány kapcsolódó tartalom.

lásd még Halasi Dóra kapolcsi videó jegyzetét, 2022. július

50 ÉVE 40 ÉVE 30 ÉVE 20 ÉVE 10 ÉVE MOST