2022. július 2231., 31. Művészetek Völgye Fesztivál, Kapolcs

51-ES KÖRZET (K51) ÉS A GALÁNTAI HÁZ (K53) KIÁLLÍTÁS-ESEMÉNYE

VŐ KEZDETEK / VÉLETLEN EGYBEESÉSEK

50 ÉVE 40 ÉVE 30 ÉVE 20 ÉVE 10 ÉVE MOST

A VÉLETLEN EGYBEESÉS A JÖVŐ KEZDETE VOLT

K51/emésztő hanghelyszín

African Voodoo Drum Music (49:06)

Egyedülálló kollekció, amely a haiti voodoo dobolás autentikus ritmusait tartalmazza. A Voodoo a haiti élet középpontjában álló afrikai vallás.
A dobok összetett ritmusát használják az afrikai szellemek lerombolására a voodoo szertartásokon. A szubszaharai afrikai zenei hagyományokban gyakran támaszkodik mindenféle ütőhangszerre, beleértve a xilofonokat, djembeket, dobokat és olyan hangszereket, mint az mbira vagy a kalimba.

Drums of Death (African Voodoo Funeral) (49:06)

Ezek a helyszíni felvételek, amelyeket Mark Seidenfeld 1996 novemberében egy Vaudou (Voodoo) temetésen rögzített, nagy szolgálatot tesznek a nyugati világnak azáltal, hogy a szertartás intenzitását, haragját, örömét és tiszta szenvedélyét közelebb hozzák a nyugati kultúrához.
Seidenfeld csak azzal a feltétellel vehette fel ezeket a csodálatos előadásokat, hogy részt vesz a ceremónián. A hét dobos sorát a falusi asszonyok bókolják, akik fakereplőkkel csatlakoznak hozzájuk, megrendítően kiegészítve anyanyelvi haláldaluk dühös jajgatásával. A nagy fődob az improvizáció forrása, vontatók játsszák; az egyik a bőrön, a másik pedig a dob fatestén. Kincs azoknak, akik más kultúrák zseniális zenéjét szeretnék felfedezni.

Djembe KuKu Rhythm - West African Music (1:16:08)

A Kuku a nyugat-afrikai guineai nemzet egy tradicionális zenéjének a címe. A horgászatról hazatérő nők játszották. Manapság ezt a zenét bulik közben játsszák. Egyedi náluk Djembe, Dun Dun és afrikai harangokkal.

Kassa Rhythm Djembe Africain (50:19)

Kassa szüreti tánc. A szó magtárat jelent.
Amikor egy mesterhez igazodsz, sokáig vele maradsz, és ez egy olyan kötelék, amely megérinthet, és meg kell érintenie legbelsőbb helyeiden. Ha ezen keresztülmentél, tudod. Ha még nem, akkor nagyon javaslom ezt az utat, DE ez nem könnyű, és sok más dolgot is feladhat az életben, hogy eljusson a tudáshoz és a képességhez, hogy a djembe-t beszélni és énekelni tudja.

Ahhoz, hogy egy djembe djembe legyen, a magvak származási országaiból kell származnia: Guinea, Mali, Burkina Faso, Sierra Leone és Elefántcsontpart. Ebben az öt országban vannak azok a fák, amelyekből a djembe készült, és úgy szólnak, mint egy djembe. Egyetlen nyugati világban gyártott dobnak sem lesz ilyen hangja vagy szelleme. A djembén áthaladó szellemek a benned lévő szellemhez szólnak, hogy segítsenek az életedben, a szerelemben és a boldogságban.

Balakulandjan | Traditional Djembe Rhythms of West Africa (19:56)

Ez egy Djembe, hogy könyörögjünk Balakulandjannak egy gyerekért.
„Bala“: tenger, „Kulandjan“: hosszú lábú madár. Egyszer egy balakulandjan azt mondta az embereknek: „A levegőben sütök, és halra vadászok a tengerben. Szóval tudok dolgokat a világról. És azt mondom, a gyerekek a legfontosabbak az életben. Nő, aki nem vállal gyermeket, kérheti a segítségemet. Hozz száz dolgot – és én segítek neked.”

K51/szaletli hanghelyszín

SZKÁROSI Endre (H) DU DUO, hang installáció, (2004) (21:02)
Szkárosi Endre néma előadása (1987)

K51/konyha / kiállítótér

HANG KÉP MÁS - A látható hang