2002 - A KÉTSÉG ÉVE AZ ARTPOOLBAN


2002. szeptember 12, 18 óra, Mária napja, csütörtök - Artpool P60 / KÉTSÉG KLUB

DIXI PARTY
emlékezés a szituacionista DIXIre

Szituacionista az az ember, aki szituációalkotásra törekszik.
(A szituacionizmus fogalmát természetesen az antiszituacionisták agyalták ki.)

DIXI (1973 / 1984 / 2000)


Szőnyei Tamás nekrológja a Magyar Narancsban: […] Maradtak fényképek a fürkész tekintetével, filmek a zavarba ejtő jelenlétével, szalagok az átgondoltan automata szövegelésével, és véres vagy vidám sztorik sora. Maradt egy fotósorozat Cseh Tamás lemeze, az Antoine és Désiré borítójáról: „Désiré (...) kallódó figura maradt mindhalálig. (...) Csöppet sem vonzó sorsa legyen elrettentő példa” - írja itt Bereményi Géza. Désiré nem Dixi volt, de Dixi boldogan azonosult Désiré alakjával. (A Méhes Zuzu megszemélyesítette Antoine halálát Bereményi 2002-re datálta 1978-ban...) […] Maradt néhány film: Tarr Béla Kárhozata 1988-ból, az Ex-Kódex, 1983-ból. Ezt „íróként” közösen jegyzi a rendezővel, Müller Péterrel, a leendő Sziámival, akinek koncertjein, már az URH-ban is, a közönség képébe mondta a magáét. Az Ex-Kódexben főszerepet alakít: megvilágosodott vadember, meghágja Bárdos Deák Ágit, szavakat kölcsönöz Erdély Miklóstól, innen e nekrológ címe: „Sötétben káprázó jelenés”. Mintha egyenest innen lépett volna át Mágusként Xantus János filmjébe, a Rocktérítőbe (1988). Ennek hősét, Pajor Tamást forgatás közben vonta magához az Úr fényessége. Az ő szemében immár sátántól való élet lett az, amit megtérvén maga mögött hagyott, de amelyet Dixi ugyanúgy folytatott, akár addig. […] Maradt néhány hangfelvétel. A Dixi Land Lee kazetta Vig Mihállyal, Wahorn Andrással és Bolyki Zsiráffal, 1993-ból, és egy még meg nem jelent CD az utolsó évekből, Gasner János zenéjével, Sziámi szerkesztésében. Már készült a vakságra, Homéroszról is beszélt Oláh Lehelnek, aki 2001 szeptembere óta filmet forgatott róla, s megörökítette legutolsó színre lépését, szilveszterkor a Petőfi Csarnokban, Dönci (Dénes József) zenekarával. 18 órányi anyag vár vágásra az Inforg Stúdiónál. […]

Dixi emlékoldalak: Bahia Music - Najmányi László (web) és György Péter (web)


A DIXI DOKUMENTUMOK IDŐBELI KONTEXTUSAI

1973. július - Dixi - Balatonbogláron - Galántai György fotója, továbbá Veres Júlia fotóján Haraszti Miklós és Dixi.

1974. Vető János (NahTe) fotók Cseh Tamás Antoine és Désiré lemezéhez:
Dixi Bereményivel és Bereményi, Cseh Tamás, Zuzu és Dixi.

1974-75 körül - Vető János (NahTe) fotómunkája: A „dixitűz” az élmunkás alagútban, Dixi égő újságokkal hadonászik.

1975. április - „az UFO” - egy tavaszi séta emléke, Vető János (NahTe) fotói, a „Képregény” c. kiállításra (Fiatal Művészek Klubja) készültek, de Dixi fel akarta ragasztani a képeket egy kartonra és igy elveszett, ezért nem is lett kiállitva.

1975. Dixi fotó Papp Tamástól.

1975-76 körül – Benke László és Dixi – Zaránd András fotóján

1976-77 körül, „Klub kép”, Vető János (NahTe) fotómunkája, Dixi, Gerlóczy Guszti és a Jancsó Muki.

1979. Halas István: Dixi portrék

1979. Najmányi László hat Dixi fotója: 01. FlowerPower 01 - 02. FlowerPower 02 - 03. The End of the Line - 04. The End - 05. Work & Bread - 06. Smoker

1980. Balaton, Trabant - Vető János (NahTe): „a Hallgathatatlan kazettaszék címü munkámban amit a nyocvanas évek házi zenéléseinek kazettáiból csináltam (bemutatva a Tüzoltó utcában a „Láthatatlan Hallgathatatlan Halatlan” cimű Maria Lavman - NahTe kiállításon és a Műcsarnok Új magyar szobrászat kiállításán, ahol az tönkre is ment, kártéritést nem adtak, majd két évre rá egy zacskóban visszaadták, nos ott számtalan hanganyag van a Dixivel is többek között.” (NahTe)

1980. szeptember 13. - A Pszichiátriai Intézet udvarán, az URH bemutatkozó koncertjén Dixi is fellép, a fotós ismeretlen. A képen látható zenészek: Müller Péter, Somoskői Lajos, Menyhárt Jenő, Kiss László és a dobnál Salamon András.

1981. február 15. A Kassák Klubban kisebbfajta fesztivált rendeztek, a Balaton, két kezdő punkbanda, a Punkráció és a Neurotic, valamint a sztár státusba emelkedett URH részvételével - ha valamikor, akkor ezen az estén egyértelművé vált: egy új hullám készül felszínre törni, egy új undergound mozgalom van kibontakozóban. Dixi fellépéséről Pácser Attila készített fotókat.

1981. március 30. Kertészeti Egyetem, K épület, URH koncert, Dixi méltatja a rock and rollt.

Artpool felvétel:

1981. március 31. Gémes János levélben felvételét kérte a MAFILM szinéstársulatába. A válasz: Sajnálattal kell közölnöm, hogy az 1981/82-es szezonban nincs szándékunkban bővíteni társulatunkat. A válaszlevél hátoldalán Dixi kézírásával: „Csillapítatlan fogfájás” című forgatókönyve

1981. április 8. - A Kassák Klubban Forgács Péter „Miskolci levelek” és Lugosi Lugo László „Balesetek” c. fotókiállítása, „DIXI és PIXI - elkésett sajtófogadás és elkéső sajtóértekezlet és megkésett...hangulatok” c. műsora. Dixi fotók: Pácser Attila. „A 180-as csoport próbáin és előadásain érezni lehetett a rítust, a katharszisz csodáját. Ami a performanszban ugyan máshova van kódolva, az idő kérdése, az ebben a meditatív, repetitív zenében is benne van. 1982-ben (?) csináltam a Dixi és Pixit. Ezen Dixivel együtt egy színpadot építettünk fel, és a 180-as csoport egyfajta boogie-woogie kórus volt. Ez kollázs volt tulajdonképpen, médiumkollázs.” (Forgács Péter)

1981. május 22. - Szkéné, Hülye aki elolvassa, aszfalt népköltészeti est. Összeállította Háy Ágnes, bevezette Gémes jános.

1982 augusztus 5-12. Balatonfenyves, „Csereazmus” költőtábor, Sebeő Talán, Grandpierre Attila, Dixi és mások részvételével. Dixi is felolvassa néhány írását.

Részlet:

1983. Pomázon, a Tengs Lengs koncert előtt vagy után, vagy közben: néhány fotó Dixiről, Pácser Attilától.

1983. Pomázon, a Bizottság koncert előtt vagy után, vagy közben készítette Pácser Attila azt a fotót melyet Dixi átrajzolt és szobája falára szegelt.

1983. Galántai György fotói: Dixi és Zuzu a Fiatal Művészek Klubjában.

1983. május 23. ELTE BTK klubja, Háy Ágnes kiállítását megnyítja Gémes János (Dixi) fotó: Pácser Attila, film: (1´38”) Durst György. Szerepel az Infermentál III., 2. kazettáján.

1983. Müller Péter Sziámi Ex-kódex c. filmjében Dixi is szerepel

1984. február 5. – Az Egyetemi Színpad előcsarnokában az „Aerobic” Bizottság koncert elött készült Pácser Attila néhány felvétele Dixiről, majd valószínüleg a koncert utáni a Dixi jelenet a metróban.

1984. február 11. – Közgáz Kollégium, Trabant koncert: Méhes Marietta, Víg Mihály, Pajor Tamás és Dixi is fellép

Artpool felvétel:

1984. május 12. - Egyetemi Színpad, Dixi (Gémes János) és Papp Tamás: „Moebius Magica - light show és életképek”, zene: Balaton.

1984. november 14. – Az Almássy Téri Szabadidő Központban a „Plánum 84” c. művészeti fesztivál utolsó napján Galántai Györgynek sikerült elkapni Dixi fürkésző tekintetének egy pillanatát.

1984-86. Szirtes András: Dixi játsza LAVATER szerepét LENZ című másfélórás 35 mm-es színes játékfilmemben. Jelenete kb 5 perc.
A 80-as években hárman - Papp Tamás, Dixi és én - készítettünk egy úgynevezett referencia filmet a budaörsi Művelődési Ház megbízásából. Dixi volt a főszereplő. Sajnos a megvágott munkakópia eltűnt, de az összes eredeti negatív megvan nálam.

1984-86. Kamondy Ágnes Dalok Közép-Nirvániából műsorában:
Víg Mihály- Gémes János Dixi: Fausti pillanat (Balaton)

1985 szeptember 13. Közgáz Kollégium udvara (Kinizsi u. 1-3.) URH nosztalgia koncert Dixi a titok nélküli emberről énekel. Fotó: Pácser Attila. Videók: a Titok nélküli ember és Atommagömlés c. számok.

Hangfelvétel Galántai György - Artpool:

1986 február 4. Petőfi Csarnok, Sziámi koncert, Dixi részvételével. Fotó: Pácser Attila.

1987 január 17. - Zuzu és Dixi a Fiatal Művészek Klubja büféjében. Fotó: Pácser Attila.

1987 június 13. – A Liget Galériában „BORÍTÉKOK” címmel az Artpool boríték-gyűjteményének első kiállítása Vető János „Bélyegzene” c. darabjával nyílt meg. Dixi jelenlétét Galántai György egy képsorral örökítette meg.

1987. Putyi (Dr Horváth) és Dixi a Fiatal Művészek Klubja büféjében. Fotó: Várnagy Tibbi

1987. Tarr Béla Kárhozat c. filmjében Dixi szereplő

1988. január 8. Liget Galéria, LUKÁCS MARI ÉS GÉDIX (GÉMES JÁNOS) RAJZAI című kiállítás megnyitóján Dixi R & roll című dalát énekli a Flash együttessel.

1988. január 8 - 22. - Liget Galéria - LUKÁCS MARI ÉS GÉDIX kiállításán Várnagy Tibbi fényképezett. A kiállításról Antal István írt az Új Tükörben.

1988. március 14. GÉDIX forgatókönyv: SUN-SON. (BBS)

1988. július 29. Várnagy Tibbi fotói többek között DIXI-ről.

1988. (?) GÉDIX NAP-FI című film terve, forgatókönyve és költségvetése. Tervezett forgatás október 6, 7. (BBS)

1988. (?) Dixi írások: A tűzbeszéd, Lényeges és lényegtelen, A vakok és az elefánt

1988. Vető János (NahTe) fotói Dixi Kozma Gyurival

1988. Xantus János Rock térítő c. filmjében Dixi is szereplő

1989. november 10. Fiatal Művészek Klubja, efZámbó Klub: „In memoriam novemberhét - kollektív megemlékezés a Nagy Októberi Szocialista Forradalomról”. Gyászhuszárok: feLugossy Laca, efZámbó, Dixi, Víg Mihály, Hunyadi, Zsiráf, Vető János, Frédi, Dr. Horváth, Juszuf (Antal István) , Szirtes János, Gasner János, Menyhárt Jenő, Magyar Péter, Dzsóker, Kis Laci, Gazi? A gyászzenét az Apropó Film-Fotó-Rajz-filmzenekar szolgáltatta.

1993. Megjelenik az egyetlen Dixi kiadvány a Bahia kiadásában a Dixi Lee című kazetta.

1996. augusztus, szeptember. A Fiatal Művészek Klubjában „A varázsló” című darab főszereplője Dixi. Csáth Géza naplója alapján rendezte ifj. Reisenbüchler Sándor. Részletek a darab próbáján készült Drégely Imre fotókból.

1997 március 2, Dixi színjáték tervet készít „Galaxia” címmel. (Deák József tulajdona, szkennelve 2005 november 4-én)

1999. november - Fiath András videófelvétele: Dixi Gemes Janos

2000. Tündérhegyi képek Dixiről. Fotó: Zágon András

2001. február 17, Tütü Tangó, Sziámi koncert Dixi részvételével

2001 szeptembertől Oláh Lehel 18 órányi videófelvételt készített Dixiről, az anyag vágásra vár az Inforg Stúdiónál.

2001 december 8, Almássy Téri Szabadidőközpont,
Változás Fesztivál, Balaton + Dixi

2001 szilveszter, Petőfi Csarnok, Dixi utolsó szereplése Dönci (Dénes József) zenekarával.

2002. Szirtes András: Dixi-PARANOIA - Ezzel a címmel készült el NAPLÓ-m No.14-es része, melynek főszereplője Dixi volt. Még az 1980-as években forgattuk le ketten ezt a néma-játékfilmet a Nemzeti Múzeum kávéházában. Standard hossza 19 perc. Tavaly beneveztem a Magyar Játékfilm Szemlére de sajnos kidobták az előzsűrin. Idén megpróbálom újra.
NAPLÓ anyagaim egyéb részeiben is igen sok helyen szerepel Dixi képben és hangban egyaránt. Ezek 16 mm-es fekete fehér filmre készültek és kazettás magnóval csináltam a hangfelvételeket.

2002. Egy még meg nem jelent CD a Sziámi szerkesztésében: 2001-ben Gasner János zenét komponált Dixi poetikus monológjaihoz. A tervek szerint a CD-korongokat Bada Dada egyedileg látja el művészi külsővel, a borítókat pedig több, a K.Bazovszky Galéria köréhez tartozó festő és grafikus készíti majd el. A reprezentatív, mindösze 100 számozott példányra tervezett sorozat darabjai egyenként 5000 Ft-ot fognak kóstálni, hamarosan megkezdődik az előjegyzés. (bahia.hu)

2002. szeptember 12-én az Artpool P60-ban DIXI PARTY, a Dixire emlékező kétségelviselők találkozója, és Dixi dokumentumok bemutója az Artpool archívumból. [videó]

2002. a Dixi dokumentumok gyűjtése, a kutatás és feldolgozás folytatódik

Új lapok: Vígh Mihály Dixire emlékezik (fotó: Kerényi Tamás)

2003. július 1, Petőfi Rádió - 21.04-22.00: Dixi - Portréműsor Gémes Jánosról, a magyar underground közelmúltban elhunyt, halhatatlan alakjáról

2005 november 2, (e-mail) Deák József: Végigolvastam az Artpool honlapján az Ön által készített, Dixiről szóló összeállítást. A birtokomban van Dixinek egy 1997 III. 2.-án készített színjáték-terve, még anno ő adta nekem. Az eredeti dokumentumtól nem szívesen válnék meg - kedves emlék nekem tőle - de ha ez Önnek a kutató-gyűjtő munkájában segítség, szívesen elviszem önnek, és egy másolat készülhet róla. A „darab” címe Galaxia, kicsi zöld füzet, Dixi saját keze munkája úgy a füzet, mint a kézirat. (szkennelve 2005. november 4-én)

2007. DIXI, a helyzetek médiuma - Oláh Lehel és Bárdos Deák Ágnes beszélgetése

2008. július 22. Dönci Project: Dixi: Gizeh és Dixi: Ó drágám - Gémes János szövegére

2010. november 02. Videó: (?) Hát én megvettem a DIXI CD-jét és Dixi képekre montíroztam ezt a számot.

2011. június 7. Varázslók Pálcája III. Bíró Dániel egyiptológus, hebraista, műfordító és Lábass Endre beszélget (20:20-tól Dixi anekdóták) ELTE Egyetemi Könyvtár Díszterme

2011. szeptember 04. Videó: (?)(?) Dixi - Én vagyok a másfél zsidó

2011. december 11. SZTORIK DIXIRŐL

2012. április 30. Videó: (?) Európa Kiadó-Gémes János Dixi.wmv (?)

2012. Najmányi László: A Dixi-megemlékezéshez való hozzájárulásomként elküldök hat, 1979-ben készített fotót. Képjegyzék: 01. FlowerPower 01 - 02. FlowerPower 02 - 03. The End of the Line - 04. The End - 05. Work & Bread - 06. Smoker

2012. szeptember 12. Artpool P60. Kozma György megemlékezése Dixiről. (videó)

Gémes János (??, 1943. – Budapest-Zugló, 2002. május 27.) magyar experimentális költő, előadóművész, a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek pesti underground kultúrvilágának jellegzetes alakja, közismert nevén Dixi.

Összeállította Galántai György az Artpool Archívum dokumentumai alapján.


Dixi: Hogyha be van tiltva az erdõ, minek a menedékház?